Τζίμι Ντουρμάζ: Έβαλε τα γυαλιά στον Σίλβα

Ο αποκλεισμός του από τη λίστα του Champions League προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αρκετή αναστάτωση στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού. Ο ίδιος βρισκόταν με την εθνική ομάδα της Σουηδίας εκτός Ελλάδας και, όταν επέστρεψε, δεν μπορούσε να συγκρατήσει την οργή του. Ο Τζίμι Ντουρμάζ, περί ου ο λόγος, υπέστη ένα μεγάλο σοκ στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου, καθώς ο προπονητής του, Μάρκο Σίλβα, τον άφησε εκτός της ευρωπαϊκής λίστας.

Βέβαια, προηγήθηκαν διάφορα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το όνομά του πλασαριζόταν στις πρώτες θέσεις των υποψηφίων για μεταγραφή. Εκτός των τουρκικών ομάδων που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους (Φενερμπαχτσέ, Τραμπζονσπόρ), υπήρξαν και ιταλικές ομάδες που ρώτησαν για τον διεθνή παίκτη. Τελικά, παρέμεινε στον Ολυμπιακό και λίγες μέρες αργότερα δέχθηκε την ψυχρολουσία με τον αποκλεισμό του από την ευρωπαϊκή λίστα. Ο Μάρκο Σίλβα υποστήριξε τότε ότι απέκλεισε τον Σουηδό επειδή αποκτήθηκε ο Ερνάνι. Ωστόσο, πριν περάσουν δύο εβδομάδες από τότε, ο Τζίμι Ντουρμάζ έγινε βασικός και… πρωταγωνιστής!
Ο διεθνής Σουηδός εξέθεσε τον προπονητή του στον Ολυμπιακό, παρουσιάζοντας το καλύτερο πρόσωπό στο παιχνίδι πρωταθλήματος της Ξάνθης. Ο Ντουρμάζ μαζί με τον Φορτούνη οδήγησαν τον Ολυμπιακό σε μία σπουδαία νίκη, απέναντι σε μία ομάδα που δεν είχε δεχτεί ούτε γκολ στη διοργάνωση και βέβαια παρέμενε αήττητη. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος, αλλά και αποφασισμένος να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά, η αλήθεια ωστόσο είναι ότι εσωτερικά αισθανόταν μεγάλη δικαίωση, καθώς εξέθεσε σοβαρά τον προπονητή του, ο οποίος αποφάσισε να τον θέσει εκτός των πλάνων του στην πιο σημαντική, για κάθε παίκτη, διοργάνωση.
Όσον για τον Μάρκο Σίλβα, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι έδωσε την ευκαιρία στον παίκτη και εκείνος την άρπαξε. Αν στην πορεία δεν βγάλει… εκδικητικές τάσεις, ο Μάρκο Σίλβα θα αποδείξει τουλάχιστον ότι είναι αντικειμενικός και χωρίς κόμπλεξ, στοιχεία που σπάνια συναντάς, ακόμη και σε πολύ μεγάλα ονόματα προπονητών. Μπορεί να έκανε ένα λάθος με τον Ντουρμάζ, όμως στο χέρι του είναι να το αποδεχθεί και να το διορθώσει, έστω και εν μέρει.

Τα… προηγούμενα των Φουστέρ, Μήτρογλου και Φορτούνη
Στον Ολυμπιακό, προφανώς λόγω της υπερπληθώρας ποιοτικών λύσεων που υπάρχει στο ρόστερ, αποτελούν συχνό φαινόμενο περιπτώσεις όπως αυτή του Τζίμι Ντουρμάζ. Ο Νταβίντ Φουστέρ, λόγου χάρη. Όταν ήρθε στον Ολυμπιακό, επί ημερών Ερνέστο Βαλβέρδε, κανείς δεν τον πίστεψε. Μόνο ο Ισπανός κόουτς, ο οποίος τον γνώριζε καλά από τη Βιγιαρεάλ στην οποία αγωνιζόταν. Ο Φουστέρ δικαίωσε τον προπονητή του. Όταν ο Βαλβέρδε αποχώρησε από τον πάγκο των «ερυθρόλευκων», το 2009, στη θέση του ανέλαβε ο Τιμούρ Κετσπάγια και, λίγους μήνες αργότερα, ο Ζίκο. Κανείς από τους δύο δεν ήθελε τον Φουστέρ. Ο Ισπανός ωστόσο φρόντισε με την απόδοσή του όχι μόνο να παραμείνει στην ομάδα, αλλά και να καθιερωθεί και στην 11άδα. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε το 2012, όταν αποχώρησε για δεύτερη φορά ο Βαλβέρδε από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ δεν υπολόγιζε τον Φουστέρ, αλλά και πάλι ο παίκτης κατάφερε να κερδίσει τη φανέλα του βασικού. Για τον Ισπανό μεσοεπιθετικό το… κακό πάει να τριτώσει, καθώς ούτε ο Μάρκο Σίλβα τον είχε στα υπ’ όψιν του για το βασικό σχήμα. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, έχει αρχίσει και αλλάζει άποψη και όλα δείχνουν ότι θα διεκδικήσει θέση στην ενδεκάδα.
Κάτι ανάλογο συνέβη με τον Φορτούνη την περυσινή περίοδο. Ο τότε προπονητής, Μίτσελ Γκονζάλεθ, άφησε εκτός ευρωπαϊκής λίστας τον διεθνή Έλληνα μέσο. Πολύ γρήγορα κατάλαβε την… γκάφα του, καθώς ο Φορτούνης έδειξε μεγάλη βελτίωση και τον Γενάρη, λίγες μέρες πριν αναχωρήσει, τον δήλωσε στη λίστα για το Europa League, στο οποίο είχε προκριθεί ο Ολυμπιακός. Παλιότερα, την ίδια τύχη είχε ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος δεν υπολογιζόταν από τους προπονητές του, μέχρι που έγινε ο γνωστός… πιστολέρο και άλλαξαν όλα γύρω του.
Στον Ολυμπιακό συνηθίζεται η συγκεκριμένη ιστορία. Ο ένας λόγος είναι η πληθώρα επιλογών. Πολλοί παίκτες, πολλές λύσεις, σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει να μείνουν εκτός. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αλλάζουν συχνά οι προπονητές, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε νέος κόουτς να χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα προκειμένου να μάθει τους παίκτες του. Πολλές φορές, η πρώτη εντύπωση οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση και πιθανόν αυτό να πλήρωσε –ακριβά– ο Τζίμι Ντουρμάζ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα