Τζανακόπουλος: Θετικό το momentum για την ελληνική οικονομία

Με το θετικό momentum στο οποίο βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία ξεκίνησε την  εισαγωγή του στη συνάντηση για την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επακόλουθη εκταμίευση της δόσης έκλεισαν ένα κύκλο αβεβαιότητας. Η ελληνική οικονομία είναι πια σαφές ότι έχει περάσει σε φάση δυναμικής ανάκαμψης, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία, αλλά και από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους», είπε ο κ. Τζανακόπουλος .

Ο υπουργός Επικρατείας στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά σε εκείνα τα στοιχεία του τρέχοντος έτους, που έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή την αλλαγή σελίδας, όπως είπε.

ΑΕΠ και ανεργία

«Το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,4%, για το πρώτο τρίμηνο, παρά την αρχική πρόβλεψη για ύφεση 0,5%», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ για την ανεργία σημείωσε ότι «καταγράφει διαρκή και σταθερή μείωση, φθάνοντας στο 21,7%». Μάλιστα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αυτή η μείωση είναι «της τάξης των 6 μονάδων από το δυσθεώρητο 27,2% στα μέσα του 2014». Ανέφερε επίσης ότι «το πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργήθηκαν 256.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2001».

Επενδύσεις και εξαγωγές

Σύμφωνα πάντα με την εισήγηση του κ. Τζανακόπουλου «οι επενδύσεις, για το πρώτο τρίμηνο, κατέγραψαν αύξηση κατά 11,9%», ενώ οι εξαγωγές κινούνται «σε διαρκή ανοδική τροχιά» και «τον Μάιο η συνολική τους αξία αυξήθηκε κατά 25,3%».

«Είναι λοιπόν σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία», συμπέρανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει ότι «στόχος της κυβέρνησης, είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η θετική συνθήκη ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια το Πρόγραμμα, όπως προβλέπεται, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018. Να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, αυτή η περίοδος της μνημονιακής  επιτροπείας, που έφερε τη χώρα και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε επίσης ότι το επόμενο περιφερειακό συνέδριο θα γίνει στην Στερεά Ελλάδα και τη Λαμία, την ερχόμενη Πέμπτη ενώ παρουσίασε και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αναφέροντας ότι «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται σε πέντε πεδία».

Τα πέντε πεδία του κυβερνητικού σχεδιασμού

  1. Την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να πάψουμε να βρισκόμαστε στο καθεστώς εξαίρεσης και να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε τα δάνεια της δίχως τη στήριξη του επίσημου τομέα.
  2. Τις παρεμβάσεις για την τόνωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της εργασίας, με μέριμνα για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας καθώς και την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας στην αγορά.
  3. Τις παρεμβάσεις που αφορούν την κοινωνική προστασία, ειδικότερα στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας αλλά και της στήριξης των πλέον αδύναμων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας.
  4. Τη διαρκή μέριμνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που διάβρωσαν την πολιτική και οικονομική ζωή.
  5. Τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών και λειτουργιών του κράτους καθώς και την ενίσχυση της αναλογικότητας στην λαϊκή εκπροσώπηση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα