ΤΗΝΟΣ: Προβολή της τοπικής γαστρονομίας στη διεθνή αγορά

Με σειρά αναρτήσεων σε έγκυρα ταξιδιωτικά και όχι μόνο ηλεκτρονικά Μέσα του εξωτερικού αναμένεται να προβληθεί η Τήνος μετά τη φιλοξενία και τη ξενάγηση που παρείχε ο δήμος στον Αμερικανό Δημοσιογράφο Μαρκ ντ’ Εντρεμόν.

Ειδικευμένος στην προβολή γαστρονομικών προορισμών ανά τον κόσμο και διοικητικό μέλος της διεθνούς ένωσης συγγραφέων για τη Διατροφή, την Οινοποιία και τα Ταξίδια (IFWTWA), ο κ. Ντ’ Εντρεμόν ήλθε στην Τήνο και ακολούθησε ένα πυκνό τετραήμερο πρόγραμμα.

Σύντομα θα αναρτήσει κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο σε κόμβους όπως το examiner.com, ένα ιστότοπο παραγωγής περιεχομένου ποιότητας με περισσότερους από δώδεκα εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες και με τριάντα οκτώ εκατομμύρια προβολές σελίδων μηνιαίως. Θα αναρτήσει επίσης στο travelpenandpalate.com, ένα προσανατολισμένο στη γαστρονομία μπλογκ με ευρεία διεθνή απήχηση, ενώ στο facebook και στο twitter έχει περισσότερους από τριάντα δύο χιλιάδες φίλους ή ακόλουθους.

Συνεργάζεται με τον ιστότοπο Ηellenic Νews της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και με το ταξιδιωτικό site Luxe Beat Magazine που έχει περισσότερους από εξακόσιες χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες

Ο κ. ντ’ Εντρεμόν γνώρισε στην Τήνο τοπικά προϊόντα και κατέγραψε ως ειδικός τις οινο-διατροφικές δυνατότητές του νησιού. Επισκέφθηκε μποστάνια, τη λαϊκή αγορά, τους Τηνιακούς Αμπελώνες στο Φαλατάδο, εργαστήρια αλλαντικών ,γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, την τοπική ζυθοποιία και το αυθεντικό ρακεζιό.

Παρακολούθησε την παρασκευή τυριών (μαλαθούνι, καρίκι, μπολάκι, λαδοτύρι, κοπανιστή, γραβιέρα), λακέρδας-παστών ψαριών και αυγοτάραχου, την εκτέλεση παραδοσιακών συνταγών και δοκίμασε εδέσματα σε μπιστρό και εστιατόρια.

Δήλωσε ενθουσιασμένος με την τοπική κουζίνα και παρατήρησε ότι ντόπιοι παρασκευαστές και μάγειροι εξελίσσουν προϊόντα και συνταγές για να κάνουν το παραδοσιακό διατροφικό μοντέλο βιώσιμο σε βάθος χρόνου. “Είδα ότι παρεμβαίνουν στις συνταγές, τις αποδομούν, χτίζουν πάνω σ’ αυτές και συνδυάζουν την παράδοση με την καινοτομία” ήταν το σχόλιό του.

Μετά από τρεις μακρές επισκέψεις του στην Ελλάδα και έχοντας δοκιμάσει εκατοντάδες δείγματα από τις καλύτερες γαστρονομικές προτάσεις στη στεριανή Ελλάδα, σχεδόν σ’ όλα τα νησιά των Κυκλάδων, στη Μακεδονία και στο Άγιον Όρος, ο Αμερικανός δημοσιογράφος- και μπλόγκερ είπε ότι “θα συνέστηνε την Τήνο πρωτίστως για την οινο-γαστρονομία της”, αν και δεν έκρυψε “τον ιδιαίτερο ενθουσιασμό του για τις ομορφιές της”.

Επίσης, εντυπωσιάσθηκε από την αποφασιστικότητα τηνιακών επιχειρήσεων του κλάδου να παράξουν καλό προϊόν, να προσφέρουν καλές υπηρεσίες και “συνειδητά να συμβάλλουν στο να καθιερωθεί η Τήνος ως σημαντικός προορισμός γαστρονομικού τουρισμού”. Τυπικό και ισχυρό παράδειγμα μιας τέτοιας προσπάθειας θεωρεί το συλλογικό εγχείρημα των Tinos Food Paths – μια προσπάθεια που “δείχνει τις δυνατότητες της Ελλάδας να βγει από την κρίση”.

Ο κ. ντ’ Εντρεμόν εξέφρασε την επιθυμία του να “δει” την Τήνο και ως ιστορικός-ανθρωπολόγος που είναι. Έτσι ήλθε σε επαφή με εμβληματικά στοιχεία του πολιτισμού της: Με το μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, τον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης και εκθεσιακούς χώρους του, καθώς και με τη Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά.

Το ταξίδι οργανώθηκε από το Δήμο Τήνου με την προσωπική επίβλεψη της κ. Αντριάνας Φλόρενς και της Αντιδημάρχου Τουρισμού Αναστασίας Δεληγιάννη σε συνεργασία με την MTC GROUP.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα