Την ακύρωση της επιστράτευσης ζητά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Την ακύρωση της επιστράτευσης που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να συμμετέχουν στις προκηρυσσόμενες απεργίες ζητεί με προσφυγή της στο ΣΤΕ η ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ και τρεις εργαζόμενοι της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ζητάει να ακυρωθούν ως παράνομες και αντισυνταγματικές οι κυβερνητικές αποφάσεις του περασμένου Ιουλίου με τις οποίες επιστρατεύτηκαν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και επιτάχθηκαν οι χρήσεις των ακινήτων και κινητών της ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρει ότι η επιστράτευση εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς εξακολουθούν να είναι σε εφαρμογή οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις, με συνέπεια να μην είναι δυνατή από κανέναν εργαζόμενο στην ΔΕΗ να απεργήσει, αλλά ούτε να συμμετάσχει σε απεργία που προκηρύσσεται από υπερκείμενη τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, όπως είναι η ΓΣΣΕ. Έτσι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία.

Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται πλέον η επείγουσα ανάγκη της επιστράτευσης αυτή συνεχίζεται έως τώρα με συνέπεια να ισοδυναμεί με τη λήψη μόνιμου μέτρου και όχι με τη λήψη εξαιρετικού μέτρου λόγω δήθεν κινδύνου για την δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καμία από τις προϋποθέσεις επιστράτευσης, δηλαδή πολέμου ή επιστράτευσης, αντιμετώπισης επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, δεν συνέτρεχε για την επιστράτευση του προσωπικού της ΔΕΗ.

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι η επιστράτευση είναι αντίθετη στο άρθρο 22 του Συντάγματος, στην 29η και 105η Διεθνείς Συμβάσεις της Γενικής Συνδιασκέψεως της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας περί αναγκαστικής εργασίας και στην 4η Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα