Την αλλαγή θεσμικού πλαισίου ζητούν οι νοσηλευτές που παρέδωσαν ψήφισμα στο Ποτάμι

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή, ο βουλευτής Β’ Αθηνών του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός.

Η ΠαΣΟΝοΠ υπέβαλλε ενυπόγραφο ψήφισμα 6.538 πολιτών με το οποίο αιτούνται την άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τρόπο στελέχωσης των Δημόσιων Δομών παροχής Υπηρεσιών Υγείας με νοσηλευτικό προσωπικό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η νοσηλευτική υποστελέχωση στην Ελλάδα αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα με τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού να αγγίζουν και συχνά να ξεπερνούν τα όρια επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με τις περιοδικές εκθέσεις του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την αναλογία νοσηλευτών/πληθυσμού, με μόλις το ένα τρίτο του αντίστοιχου μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.

Επιπροσθέτως, η σύγχρονη διεθνής πρακτική ορίζει ότι η στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό καθορίζεται ανά τμήμα, ανά βαρύτητα και ανά βάρδια. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα δημόσια νοσοκομεία στη χώρα μας και δεν υιοθετήθηκε ούτε και στην «Πρόταση σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της οργάνωσης των νοσοκομείων του ΥΥΚΑ» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Ψαριανός συμφώνησε με τα παραπάνω και δεσμεύτηκε πως ο ίδιος και το Ποτάμι θα προσπαθήσουν μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της νομοθετικής διαδικασίας να συνδράμουν, ώστε η χώρα μας να αναπροσαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο για την στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες και πρότυπα.

Τόνισε, τέλος, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψιν και την δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως -από οικονομικής πλευράς- ίσως να μην μπορούμε να φτάσουμε τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι επιβεβλημένη η βελτίωση της αναλογίας νοσηλευτικού προσωπικού ανά ασθενή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα