«Την κυβέρνηση δεν θα την ρίξουν οι βουλευτές αλλά ο κόσμος»

Από γραμματέας του ΣΥΝ βρέθηκε γραμματέας υπό αίρεση στον ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας ένα πολύ δύσκολο ισορροπιστικό έργο. Ο Δημήτρης Βίτσας σε μια από τις πρώτες του συνεντεύξεις θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ενισχυμένος από το συνέδριο του «γιατί μέσα από μια διαβούλευση που έγινε σε όλη την Ελλάδα με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από ένα Συνέδριο στο οποίο συζητήθηκαν ουσιαστικά ζητήματα, όπως και οργανωτικά ζητήματα καταφέραμε να έχουμε και διακήρυξη που θα μας ακολουθεί για πάρα πολλά χρόνια και πολιτικό πρόγραμμα επί της συγκυρίας, ένα πρόγραμμα τομή και καταστατικό. Αυτό έχει καταλάβει ο κόσμος και νομίζω ορθά το έχει καταλάβει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά, δημοκρατικά στην επίτευξη των στόχων μας».

Αναφερόμενος στην απόπειρα κινητοποίησης την ημέρα επίσκεψης του Σόιμπλε σχολιάζει πως η συμμετοχή ήταν μικρή λόγω αντικειμενικών δυσκολιών». Μιλώντας για την κυβέρνηση σημειώνει πως «Δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να πέσει μόνη της. Δεν στηριζόμαστε στο συλλογισμό ότι 153 ή 155 βουλευτές που περιοδικά τη στηρίζουν θα αποφασίσουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Αλλά θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πέσει κάτω από την πίεση του ίδιου του λαϊκού παράγοντα, κάτω από την πίεση του ίδιου του κινήματος. Η δική μας δουλειά και σ’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε πολύ και η νέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Πολιτική Γραμματεία είναι να ενισχύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ανάπτυξη των κινημάτων και ιδιαίτερα μέσα από τις υπάρχουσες ή νέες μορφές του συνδικαλιστικού κινήματος και να επιτύχουμε αυτό το κίνημα οργής και αγανάκτησης που υπάρχει να γίνει κίνημα ελπίδας που θα πετύχει την πολιτική ανατροπή.

Σήμερα, ολοένα και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι σημαντικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, σημαντικές αλλαγές που εμπεριέχουν την ακύρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων, όπως αυτές εκφράζονται με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αν η κυβέρνηση Σαμαρά ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση μπορεί να απότοκος της αποτυχίας, της δεν δώσει τη θέση της σε μια κυβέρνηση της αριστεράς με ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στο χώρο του δημοσίου τόνισε πως «αν η αριστερά το διατηρήσει όπως ήταν θα πρέπει να πηδήξω από ψηλά». «Έχουμε δημόσιο που εξυπηρετούσε τα ιδιωτικά συμφέροντα και εννοώ μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ήταν ένα δημόσιο που πωλούσε τη Δωδώνη σε αυτούς που της χρωστούσαν. Ήταν ένα δημόσιο που πωλούσε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε αυτούς που τα αγόραζαν με λίγες δραχμούλες τότε και εξυπηρετούσαν τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς θέλουμε ένα δημόσιο που θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτό το δημόσιο για το οποίο μιλάνε δεν έχει αλλάξει το παλιό. Είναι το ίδιο και ίδια είναι και η νοοτροπία. ΑΠΕ σου λένε και βάλε τον αντίστοιχο φόρο στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ θα μπορούσαν μέσα από νέες διαδικασίες να διαμορφωθούν και σχέδια για την αναβάθμιση της ΔΕΗ και να μειώσουν και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Άρα, μιλάμε για ένα δημόσιο που θα είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» εξήγησε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα