Τιμωρία των υπευθύνων για την ρύπανση ζητά η Περιφέρεια Αττικής

Να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι υπεύθυνοι για την ρύπανση, αλλά και να ληφθούν παραλλήλως ουσιαστικά μέτρα για να αποτραπεί ανάλογη καταστροφική, ζητά η Περιφέρεια Αττικής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Περιφερειάρχης Αττική είπε ότι και σήμερα, όπως και στις φωτιές και στο προσφυγικό, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Χωρίς μέσα, με προβληματικές υποδομές και με ένα ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, δρουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να προστατεύσουν τους πολίτες και το περιβάλλον. Η κ. Δούρου χαρακτήρισε επιβεβλημένες «τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που χωρίς δημοσιονομικό κόστος θα βάλουν τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο των προδιαγεγραμμένων καταστροφών, είτε πρόκειται για τη θαλάσσια ρύπανση είτε για τις πυρκαγιές».

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωση της η Περιφέρεια ζητά επανασχεδιασμό των σχεδίων πρόληψης, διαχείρισης και αποκατάστασης ανάλογων περιβαλλοντικών ατυχημάτων, προτείνει την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για να καθοριστούν «λιμένες καταφυγής», όπου θα παραμένουν με ασφάλεια πλοία επικίνδυνα για την πρόκληση ανάλογων σοβαρών ατυχημάτων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής κινητοποιήθηκε άμεσα και οι αρμόδιες υπηρεσίες της πραγματοποίησαν έκθεση αυτοψίας σε πληγείσες ακτές της Αττικής ενώ από την πρώτη στιγμή, ζήτησε άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και από το Λιμενικό Σώμα που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα του συντονισμού και της αντιμετώπισης – διαχείρισης του ναυαγίου και της διαρροής πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής ενημέρωσε τους επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους της περιοχής. Από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΕΘΕ) ζητήθηκε εντατικοποίηση των ελέγχων και ενημέρωση για τυχόν ενέργειες (αποτελέσματα μετρήσεων κ.λπ.) που πρόκειται να κάνει βάσει του «Εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες».

Τέλος, έγινε ενημέρωση για εντατικοποίηση ελέγχων στα αλιεύματα και στα σημεία διακίνησης στους δήμους ώστε να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες κολύμβησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα