«Τις λύσεις δεν τις εξαγγέλλουμε, τις υλοποιούμε»

Τον Αλέξη Τσίπρα «κάρφωσε» η Φώφη Γεννηματά με αφορμή τη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους ανώτατους δικαστές. Συγκεκριμένα η εισηγήτρια ΚΤΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «στείρα παροχολογία», λέγοντας ότι «μετά τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, σειρά του έλαβαν σήμερα οι δικαστικοί λειτουργοί».

«Στη σημερινή συνάντησή του με την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων» είπε χαρακτηριστικά η Φ. Γεννηματά, «μαθαίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε προσλήψεις προσωπικού και υποσχέθηκε υλικοτεχνική υποδομή. Και αφού εξάντλησε την ασαφή έκθεση ιδεών του, ο κ. Πρωθυπουργός “ζήτησε επιτάχυνση της Δικαιοσύνης”».
«Πιστεύει άραγε ότι οι ρυθμοί λειτουργίας του δικαιοδοτικού μας μηχανισμού είναι αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα των δικαστών;» αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και συνέχισε την κριτικής της λέγοντας τα εξής:

«Ευχόμαστε, πραγματικά, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης να μην αρκέστηκε σε “ευχές” και ανέξοδες υποσχέσεις, “προεκλογικού” χαρακτήρα. Η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε το χρόνο προσαρμογής της στην πραγματικότητα. Είναι πλέον υποχρεωμένη να αφήσει τις μεγαλοστομίες και προχωρήσει με βήμα ταχύ και αποφασιστικό στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση του τοπίου στη Δικαιοσύνη.

Στην πραγματικότητα, η μεταρρύθμιση της Ελληνικής Δικαιοσύνης δεν είναι νέα υπόθεση, ούτε έμπνευση της νέας Κυβέρνησης.

Ήδη από την εποχή της θητείας των Υπουργών Καστανίδη και Παπαϊωάννου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε χαραχθεί στέρεη πολιτική σε τρεις άξονες: νομοθετικός εκσυγχρονισμός – ηλεκτρονική Δικαιοσύνη – εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών.

»Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχουν έτοιμα κρίσιμα νομοσχέδια που πρέπει να έρθουν άμεσα στη Βουλή: Νέοι Κώδικες Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, νέος Ποινικός και Σωφρονιστικός Κώδικας, αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, νέα νομοθεσία για τη διαμεσολάβηση. Δεν δικαιολογείται άλλη καθυστέρηση.

»Την ίδια ώρα, τα έργα της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης οφείλουν να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων μηνών, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων. Έργα πνοής που θα αλλάξουν το τοπίο στη Δικαιοσύνη και θα εξοπλίσουν τα Δικαστήριά μας με την υλικοτεχνική υποδομή που όψιμα υποσχέθηκε ο κ. Πρωθυπουργός στους ανώτατους δικαστές.

»Αν συμφωνούμε όλοι ότι η Δικαιοσύνη, ως πυλώνας της Δημοκρατίας μας, αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα στην εκπλήρωση της αποστολής της, οφείλουμε να δράσουμε. Να εργαστούμε με συναίνεση και αίσθημα ιστορικής ευθύνης για τη συνέχιση και την επιτυχή ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης. Χωρίς μεγάλα λόγια, Χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος.
Τις λύσεις δεν τις εξαγγέλλουμε, τις υλοποιούμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα