Τι «έφαγε» τον Παράσχο, τι έφερε τον Σα Πίντο

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο Περιστέρι, δεν έπεσαν από τα… σύννεφα ακούγοντας την ανακοίνωση του «διαζυγίου» ανάμεσα στον Ατρόμητο και τον Γιώργο Παράσχο. Η θέση του Έλληνα τεχνικού ήταν επισφαλής όχι μόνο από τα ματς κόντρα στη Σεράγεβο, αλλά το κλίμα είχε χαλάσει από τα play-off του προηγούμενου πρωταθλήματος.

Εκεί ο Ατρόμητος είχε μπει στη διαδικασία με βαθμολογικό αβαντάζ λόγω της τιμωρίας του ΠΑΟΚ, ωστόσο σε 6 αγώνες το σύνολο του Γιώργου Παράσχου πέτυχε μόλις μία νίκη κι αυτή κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης την τελευταία αγωνιστική, χάνοντας μια ιστορική ευκαιρία να μπει «σφήνα» στους μεγάλους. Τελικά, ο Έλληνας τεχνικός παρέμεινε καθώς προσμετρήθηκε τόσο η θετική απόδοση και η σταθερότητα της ομάδας όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όσο και το ότι κράτησε τα αποδυτήρια στη δύσκολη περίοδο των περιπετειών του Γιώργου Σπανού.

Το δυνατό «χαστούκι» όμως ήρθε στους αγώνες με τη Σαράγεβο, μια ομάδα που ήταν του χεριού του Ατρομήτου από άποψη ποιότητας, κάτι που φάνηκε και στο ματς της Βοσνίας, ωστόσο στο Περιστέρι ήρθε η κατάρρευση και ο αποκλεισμός, καθώς οι «κυανόλευκοι» ηττήθηκαν με 3-1 στην παράταση.

Και τότε, επικράτησε η λογική ότι δεν πρέπει να φύγει ένας προπονητής μετά από μόλις 2 επίσημα ματς μέσα στη χρονιά. Η πολυπόθητη αγωνιστική βελτίωση δεν προέκυψε ποτέ, ο Ατρόμητος σε 4 αγωνιστικές σκόραρε μόλις 2 φορές και δεν εκμεταλλεύτηκε το ευνοϊκό του πρόγραμμα. Εκτός των αγωνιστικών, ο πολύπειρος προπονητής έχασε και τα αποδυτήρια. Έθεσε «βέτο» για την παραμονή του, την απομάκρυνση του πρώτου σκόρερ της ομάδας, Δημήτρη Παπαδόπουλου και φέτος ήταν στα «μαχαίρια» με τον έτερο επιθετικό, Στέφανο Ναπολεόνι. Επιπλέον, κόντρες υπήρξαν και με τον Σωκράτη Φυτανίδη και τελευταία με τον Χαβιέρ Ούμπιντες ενώ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει και τον Ανδρέα Τάτο, μια ομολογουμένως ποιοτική προσθήκη. Όλα αυτά συμπλήρωσαν το «παζλ» της απόφασης του Γιώργου Σπανού να τον αποδεσμεύσει, φροντίζοντας όμως να διατηρήσει τις πολύ καλές μεταξύ τους σχέσεις.

Στο τελευταίο του «αντίο» στη χθεσινή προπόνηση, το κλίμα ήταν προφανώς βαρύ, αλλά μετά την ομιλία του ο ίδιος ήταν συγκινημένος και στο τέλος υπήρξαν χειροκροτήματα προς το πρόσωπό του, χαρακτηριστικό ότι οι κακές σχέσεις μένουν πίσω. Μάλιστα, δεν έλειψαν τα «καρφάκια» του για τη διοίκηση λέγοντας: «Σας εύχομαι από δω και πέρα να κερδίζετε πάντα. Να κάνετε μόνο νίκες διότι σε αυτήν την ομάδα κάποιοι δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται τις ήττες».

Γιατί ο Σα Πίντο

Η επόμενη μέρα για τον Ατρόμητο φέρνει τον Ρικάρντο Σα Πίντο. Το τάχιστο της επιλογής και της τελικής συμφωνίας αποδεικνύει ότι η απόφαση για την αποδέσμευση του Γιώργου Παράσχου δεν ήταν τυχαία, καθώς οι διοικούντες είχαν στο μυαλό τους ότι υπάρχει έτοιμη λύση για τον πάγκο. Ο Πορτογάλος που άφησε άριστες εντυπώσεις με τον ΟΦΗ, άρεσε εξ αρχής στους Περιστεριώτες και για αυτό το λόγο, παρά τις δεκάδες προτάσεις προπονητών (Ελλήνων και ξένων) που έφτασαν στα γραφεία της ΠΑΕ, εκείνοι κατέστησαν σαφές και με τα λόγια και κυρίως με τις πράξεις τους ότι ο επόμενος προπονητής που ήθελαν ήταν ο 41χρονος και κανένας άλλος.

Γιατί όμως αυτή η σιγουριά και επιμονή στον «λεοντόκαρδο» όπως είναι το προσωνύμιο που του έχουν δώσει οι συμπατριώτες του; Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτά που «αντιπροσώπευε» ο Γιώργος Παράσχος. Ο Πορτογάλος είναι κατά 21 χρόνια νεότερος του προκατόχου του, γεγονός που μιλάει από μόνο του και για τις «φρέσκες» ιδέες που θα φέρει μαζί του, αλλά και τη φιλοδοξία του να πετύχει. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν ενδιαφερθεί ο Ατρόμητος, άλλη ελληνική ομάδα που έψαχνε προπονητή του είχε κάνει κρούση για να αναλάβει , αλλά ο Πορτογάλος αρνήθηκε, θεωρώντας ότι το «ταβάνι» του εν λόγω συλλόγου είναι μια άνετη παραμονή στην κατηγορία και τίποτα περισσότερο. Στον Ατρόμητο, φυσικά, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ο πρώην προπονητής του ΟΦΗ δεν έχει παραμείνει σε πάγκο ομάδας για περισσότερο από ένα χρόνο (για διάφορες αιτίες), στοιχείο που δεν συγκαταλέγεται στα υπέρ του βιογραφικού του και αποτελεί μια πραγματικότητα που ο ίδιος θέλει να αλλάξει.

Επιπρόσθετα, ο Σα Πίντο έχει το χάρισμα να «κερδίζει» τους ποδοσφαιριστές του και να επιβάλλει πειθαρχία, όχι όμως με αυταρχικό τρόπο, στοιχείο σημαντικό από τη στιγμή που ο Γιώργος Παράσχος έχασε το τελευταίο διάστημα τον έλεγχο των αποδυτηρίων.

Μέσω αυτής της επιλογής δεν πρέπει να παραγνωριστεί ένα ακόμα γεγονός. Ο Γιώργος Σπανός αποφάσισε την πρόσληψη ξένου προπονητή μετά 6 χρόνια, όταν το 2008 ο Πάουλο Κάμπος είχε αντικαταστήσει τον Γκιγιέρμο Όγιος. Ναι μεν είχαν προσληφθεί στη συνέχεια οι Ντράγκαν Κοκότοβιτς και Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά πρόκειται για δύο ανθρώπους που προπονητικά έχουν ζήσει τα περισσότερα χρόνια τους στη χώρα μας. Ο Ρικάρντο Σα Πίντο είναι μια άλλη περίπτωση καθώς με την πρόσληψή του, φαίνεται ότι οι ιθύνοντες του Ατρομήτου ανοίγουν τους ορίζοντές τους προς το εξωτερικό, αφού μέχρι σήμερα είχαν περιοριστεί σε δοκιμασμένες επιλογές (σε παίκτες και προπονητές) που προέρχονται από τη Super League.

Εξάλλου, αυτόματα με την επιλογή του Ρικάρντο Σα Πίντο, οι απαιτήσεις αυξάνονται. Ο Πορτογάλος συμφώνησε για ένα σαφώς πιο υψηλό συμβόλαιο σε σχέση με τον προκάτοχό του και προφανώς η διοίκηση γνωρίζει ότι άλλα τα «θέλω» του Πορτογάλου κι άλλα του οποιοδήποτε Έλληνα τεχνικού που θα μπορούσε να αναλάβει τον Ατρόμητο.

Παύλος Κουστέρης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα