Τι αλλάζει στην φαρμακευτική πολιτική

Σημαντικές αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική φέρνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, για την αξιολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων, καθώς με διατάξεις του συστήνεται Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Υπήρχε θεσμικό έλλειμμα στην αξιολόγηση των φαρμάκων, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, παρουσιάζοντας σήμερα τα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου, για το οποίο θα γίνει διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Κορμό του νέου σχεδίου νόμου αποτελεί η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα αποτελείται από 11 τακτικά μέλη και θα έχει ως έδρα τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Στόχος για το 2018 είναι να δημιουργηθεί ένας αυτοτελής οργανισμός που θα αναλάβει το έργο της αξιολόγησης.

Τα βασικά κριτήρια της επιτροπής για την αξιολόγηση των φαρμάκων, είναι το κλινικό όφελος, η σύγκριση με τα υπάρχοντα φάρμακα και θεραπείες, η αξιοπιστία των κλινικών μελετών, το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους και η επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα