Τι αποκαλύπτουν έγγραφα για τη φονική πυρκαγιά στον πύργο του Λονδίνου

Το πως ο ουρανοξύστης στο Λονδίνο λαμπάδιασε σαν σπιρτόξυλο μέσα σε 15 λεπτά με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας,- αριθμός ο οποίος όμως αναμένεται να αυξηθεί-, αποκαλύπτουν έγγραφα που δείχνουν ότι δεν υπήρχε τείχος πυροπροστασίας στον πύργο 

Κατά την αστυνομία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πυρκαγιά συνδέεται με την τρομοκρατία.Η επίτροπος της πυροσβεστικής του Λονδίνου, Dany Cotton, δήλωσε πως υπάρχει ακόμα «άγνωστος αριθμός» ανθρώπων στο καμένο κτίριο, ενώ οι διασώστες δήλωσαν πως δεν περιμένουν να βρουν κανέναν άλλον ζωντανό στον πύργο.

Από τους τραυματίες, 30 παραμένουν στο νοσοκομείο, οι 17 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στον φλεγόμενο πύργο, ενώ μερικοί από αυτούς, πήδηξαν από τα παράθυρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα τονίζοντας ότι: “εάν οι αρχές πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα, θα το πράξουν.”

Αποκαλύψεις για «τρύπα» στα μέτρα ασφαλείας

Τα έγγραφα της ανακαίνισης, δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση “ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια” του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Ο Πύργος Γκρένφελ, όπως ονομάζεται το κτίριο της δεκαετίας του ’70, αποτελείται από 24 ορόφους που φιλοξενούν εκατοντάδες και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε πέρσι. Με εξαίρεση μερικούς από τους χαμηλότερους ορόφους, ο πύργος τυλίχθηκε στις φλόγες σχεδόν ολόκληρος, παγιδεύοντας οικογένειες.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, ενώ η έρευνα για να εντοπιστούν έχει ήδη αρχίσει.

Οι συγγενείς αναζητούν τους αγαπημένους τους

Οι συγγενείς συνεχίζουν την απεγνωσμένη τους αναζήτηση για αγνοουμένους. Μεταξύ αυτών είναι η Khadija Saye, 24 ετών, καλλιτέχνης που παρουσιάζει το έργο της στην Μπιενάλε της Βενετίας. Ήταν παγιδευμένη με τη μητέρα της, Mary Mendy, στο σπίτι τους στον 20ο όροφο η οποία πιστεύεται ότι είναι στα 50 της. Η φίλη της, Nicola Green, δήλωσε πως “προσπαθούμε απεγνωσμένα να επικοινωνήσουμε με όλα τα νοσοκομεία.

«Λένε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν σωθεί μέχρι τον 19ο και 20ο όροφο. Ήταν στον 20ο όροφο. Κανείς δεν έχει καμία πληροφορία σε αυτό το σημείο».

Παρά το γεγονός ότι μέχρι ώρας ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς ο αρχηγός της αστυνομίας, περιμένει αύξηση του αριθμού των θυμάτων, με τις σχετικές επιχειρήσεις στο πολυώροφο κτίριο να συνεχίζονται για τις επόμενες 24 ώρες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι πληρώματά της εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο κτίριο των 24 ορόφων, του οποίου η στατικότητα ελέγχθηκε και κρίθηκε ασφαλές.

“Αυτά είναι πολύ πρώιμα στάδια και αναμένουμε τον αριθμό να αυξηθεί”.

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι νοσηλεύονται και 20 από τους οποίους χρήζουν εντατικής νοσηλείας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών του Λονδίνου.

«Όλοι ήταν σε κατάσταση σοκ, όλοι έτρεχαν, ουρλιάζοντας,» έλεγε ο Michael Paramasivan, κάτοικος του κτιρίου, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του BBC.

«Μίλησα με μια κυρία που ζει στον 21ο όροφο. Έχει έξι παιδιά. Έφυγε και με τα έξι όμως όταν έφτασε στον κάτω όροφο ήταν μόνο τα τέσσερα μαζί της.», πρόσθεσε .

Η Samira Lamrani, είπε ότι είδε ένα μωρό να πέφτει από ένα παράθυρο του ένατου ή 10ου ορόφου.

«Οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στα παράθυρα, χτυπώντας και φωνάζοντας,» σχολίαζαν αυτόπτες μάρτυρες στην εφημερίδα Evening Standard του Λονδίνου.

«Τα παράθυρα ήταν ελαφρώς μισάνοιχτα, μια γυναίκα χειρονομούσε ότι ήταν έτοιμη να ρίξει το μωρό της και αν κάποιος θα μπορούσε να το πιάσει. Ενας κύριος έτρεξε προς τα εμπρός και κατάφερε να αρπάξει το μωρό,» συνέχισε η Lamrani.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωνε στο BBC ότι είδε επίσης ανθρώπους να προσπαθούν να ρίξουν τα παιδιά τους για να τα σώσουν.

“Η φίλη της κόρης μου είπε ότι παρατήρησε κάποιον που είχε φτιάξει ένα είδος αυτοσχέδιου αλεξίπτωτου με το οποίο προσπαθούσε να πέσει από το παράθυρό του”.

«Βαθιά θλίψη» εκφράζει η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εκφράζει την «βαθιά θλίψη» της για τις ζωές που χάθηκαν. «Η πρωθυπουργός διακατέχεται από βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών στο Grenfell Tower και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπός της προσθέτοντας ότι έχει συγκαλέσει διακυβερνητική σύσκεψη για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.

Οι πυροσβέστες θα επιχειρούν και σήμερα στο κτήριο. «Ήταν μια πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή πυρκαγιά. Αναμένω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου θα είναι στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες», δήλωσε η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον.

Η Κότον δήλωσε επίσης ότι ένας αριθμός πυροσβεστών υπέστη ελαφρά τραύματα κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα