Τι αποκαλύπτουν για Τσίπρα και Βαρουφάκη τα ημερολόγια του τέως υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου

Σημαντικές πληροφορίες για τις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη περιέχουν τα ημερολόγια του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του cnn Greece στα ημερολόγια του Τζακ Λιου αποτυπώνεται η ενεργή ανάμιξη των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Ομπάμα στην προσπάθεια αποφυγής του Grexit.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα ημερολόγια ο Τζακ Λιου είχε 25 διαφορετικές επικοινωνίες με Έλληνες αξιωματούχους μέσα στο 2015, από τις οποίες 11 με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, 6 με τον Γιάνη Βαρουφάκη και 8 με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πότε και γιατί «απομονώθηκε» ο Βαρουφάκης

Η έρευνα του CNN Greece στα ημερολόγια του τέως υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε μετά τα μέσα Απριλίου 2015 να συνομιλεί απευθείας με το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όχι με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ήταν στις 30 Ιανουαρίου 2015, όταν ο Τζακ Λιού  ευχήθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη συγχαρητήρια για την ανάληψη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Ακολούθησαν άλλες δύο επικοινωνίες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στο οποίο αποφασίσθηκε η συνέχιση της Μνημονιακής πορείας της Ελλάδος.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν άλλες δύο τηλεφωνικές συνομιλίες στις 9 και 27 Μαρτίου, ενώ η πρώτη και τελευταία δια ζώσης επικοινωνία τους έγινε στις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Μετά από εκείνη τη συνάντηση, ο Αμερικανός υπουργός σταμάτησε να επικοινωνεί με τον Έλληνα υπουργό και άνοιξε απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αποκαλύπτει το CNN Greece.

Τον Μάιο του 2015 ο Λιου είχε 4 τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό (στις 3, στις 10, στις 22 και στις 27 Μαίου) και άλλες τόσες τον Ιούνιο του 2015, οπότε η κρίση κορυφώθηκε. Συγκεκριμένα, επικοινώνησαν στις 16, στις 22, στις 23 και στις 28 Ιουνίου. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του cnn Greece, μετά το τηλεφώνημα της 23ης Ιουνίου ο Λιου συνομίλησε αμέσως μετά με τον Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια ξανακάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της Κομισιόν.

Οι αποκαλύψεις για τον κρίσιμο Ιούλιο

Ο Αμερικανός υπουργός είχε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα τόσο μετά το διάγγελμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος (28 Ιουνίου) όσο και μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Αναλυτικά τον Ιούλιο του 2015 είχε συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό έξι φορές (6, 8, 12, 13, 15 και 24 Ιουλίου) τόσο κατά την ημέρα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα (12/7), όσο και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση οδηγήθηκε στο συμβιβασμό με την ευρωζώνη, αλλά και στις 15 Ιουλίου όταν η συμφωνία ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή.

Το ρεπορτάζ του cnn Greece αποκαλύπτει επίσης ότι από τις 8 Ιουλίου είχε εγκαινιασθεί και το κανάλι επικοινωνίας του Τζακ Λιου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά την αποχώρηση Βαρουφάκη από το κυβερνητικό σχήμα. Τον Ιούλιο του 2015 Λιου και Τσακαλώτος είχαν 4 συνομιλίες στις 8, 13, 15 και 24 του μήνα, ενώ στους μήνες που μεσολάβησαν έως το τέλος του 2015 είχαν άλλες 4 επικοινωνίες και συγκριμένα στις 27 Αυγούστου, στις 9 Οκτωβρίου (συνάντηση στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ), στις 18 Νοεμβρίου και στις 20 Νοεμβρίου.

Το ίδιο διάστημα ο Λιού είχε 25 τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ με τον Μάριο Ντράγκι μίλησαν 10 φορές και συναντήθηκαν 4.

Ο Λιου θα βρεθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ως βασικός ομιλητής σε συνέδριο του Economist με τίτλο «Πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε; Ζωτικές ερωτήσεις για την Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα» και αναμένεται εκεί να παραθέσει τη δική του εκδοχή για το πώς απεφεύχθη το Grexit.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα