Τι κατέθεσε ο Τέλογλου για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens

Με την κατάθεση του δημοσιογράφου, Τάσου Τέλογλου συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη (11/5) η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

O Τ. Τέλογλου έχοντας ασχοληθεί με τη δίκη που διεξήχθη στο Μόναχο για την ίδια υπόθεση αναφέρθηκε σε όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικά με τους αποδέκτες του «μαύρου χρήματος» από κατηγορούμενους, υπαλλήλους της Siemens, όπως ο Σίκατσεκ.

«Αποδέκτες του 2% από τα μαύρα ταμεία σύμφωνα με τον Σίκατσεκ ήταν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα αλλα κυρίως στα δύο μεγάλα. Στην πρώτη σύμβαση για τα ψηφιακά, το 1989-90, ο Ενιαίος Συνασπισμός είχε πάρει τότε λεφτά», είπε ο κ. Τέλογλου σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση άλλαξε το 1996 καθώς για «λόγους τάξης» τα «δώρα» υπολογίζονταν ως 10% επί του τζίρου. Μάλιστα, όπως είπε μάρτυρας αυτή η διαδικασία υπολογισμού γινόταν μόνο στην Ελλάδα.

Ως προς το 10%, σύμφωνα με τον κ. Τέλογλου το 2% το διαχειριζόταν ο Χριστοφοράκος και το 8% αρχικά οι κατηγορούμενοι Καραβέλας και Γεωργίου και εν  συνεχεία ο επίσης κατηγορούμενος Πρόδρομος Μαυρίδης. Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του Μιχάλη Χριστοφοράκου επισημαίνοντας:

«Ο Χριστοφοράκος είχε ενημερώσει τους προϊσταμένους του στη Γερμανία ότι έδινε χρήματα στα πολιτικά κόμματα. Είχε πολύ καλές σχέσεις  με το Δ.Σ. της μητρικής Siemens στη Γερμανία. Μάλιστα μια περίοδο συζητιόταν να αναβαθμίσουν τον Χριστοφοράκο προσφέροντάς του μαι καλύτερη θέση ακόμη και εκτός Ελλάδος».

Παράλληλα, ο Τ. Τέλογλου  εξήγησε στους δικαστές τον ρόλο των τραπεζιτών της Dresdner Bank, Λυγινού και Όσβαλντ, που ήταν διαχειριστές δύο λογαριασμών της Siemens μέσω των οποίων «ξεπλενόταν» το «μαύρο» χρήμα, αλλά και τον ρόλο του Καραβέλα.

«Ερχόταν ένας υπάλληλος από τη Siemens Ελλάδος στη Γερμανία και υπέβαλε αίτημα για τις προμήθειες στην Ελλάδα. Το 1998 το έκανε ο Καραβέλας που ήταν οικονομικός διευθυντής και στη συνέχεια τον διαδέχθηκε ο Αθανασιάδης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα