Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε στο Eurogroup

H κυβέρνηση, παρά τα όσα έλεγε ακόμα και πριν ένα μήνα περίπου, τελικώς υπέκυψε στους δανειστές και είπε το «ναι» στη προ νομοθέτηση μέτρων με ημερομηνία ενεργοποίησης την 1η Ιανουαρίου 2019.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών. Επί της ουσίας, το Mέγαρο Μαξίμου έδωσε μεταρρυθμίσεις και πήρε αντισταθμιστικά μέτρα.
Οι μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις πάντως θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες είτε η Ελλάδα πιάνει τους στόχους για τα πλεονάσματα, είτε όχι. Αντίθετα, αν και θα προνομοθετηθούν και αυτά, τα μέτρα ελάφρυνσης θα ενεργοποιούνται μόνο εφόσον η χώρα βρίσκεται εντός των στόχων.

Η επόμενη μέρα

Ποια είναι ωστόσο η επόμενη ημέρα και τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό που επί της αρχής συμφωνήθηκε;

Τι έχασε η ελληνική πλευρά

Κυβέρνηση και Θεσμοί θα συζητήσουν για τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή της προσωπικής διαφορές στις συντάξεις με απόδοση περίπου 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 2,7 δισ. ευρώ). Τα μέτρα αυτά θα νομοθετηθούν από τώρα και θα ισχύουν -σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο- από 1.1.2019. Παράλληλα θα εφαρμοστούν άμεσα τα υπόλοιπα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης που αφορούν στα εργασιακά, στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Σε περίπτωση που το αφορολόγητο πέσει από τις 8.636 ευρώ στις 6.000 ευρώ οι απώλειες για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους θα φτάσουν ακόμη και τα 700 ευρώ το χρόνο.
Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις μπορεί να φέρει απώλειες ως και 35% για τα υψηλότερα κλιμάκια των υφιστάμενων συνταξιούχων. Επίσης στο πακέτο θα περιλαμβάνεται αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%.

Τι σημαίνει μείωση αφορολόγητου και κατάργηση προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις
Η μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ σημαίνει και μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.300 ευρώ.

Για παράδειγμα ο φόρος για όσους έχουν εισοδήματα από 6.001 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ η αλλαγή στο αφορολόγητο θα σημάνει αύξηση του φόρου από 20 ως και 680 ευρώ.

Μάλιστα για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά που έχει εισόδημα 9.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος θα εκτιναχθεί από τα 80 ευρώ που είναι σήμερα στα 680 ευρώ.

Για έναν εργαζόμενο με εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο με αφορολόγητο στα 6.000 ευρώ ο φόρος θα αυξηθεί από τα 740 ευρώ σήμερα στα 1.340 ευρώ.

Η αύξηση του φόρου για έναν μισθωτό με εισόδημα 1.500 ευρώ θα είναι 600 ευρώ ( από τα 1400 σήμερα στα 2.000 ευρώ) με τη μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ.
Οι συντάξεις μετά την απώλεια της προσωπικής διαφοράς:

Τα κέρδη
Στα “αντισταθμιστικά” μέτρα που θα επιδιωχθεί να περιληφθούν στη συμφωνία περιλαμβάνονται:
Για παράδειγμα, αν το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε 1 ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα 1 ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ.
Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019:
•Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
•Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
•Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές (Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
•Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
•Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
•Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας. Τα παραπάνω μέτρα έχει ρίξει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά, αλλά θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν στα τεχνικά κλιμάκια των “θεσμών”, να ελεγχθούν για να εγκριθούν και να συμφωνηθούν!

Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα