Τι λέει ο πρέσβης της Βενεζουέλας για τις σχέσεις Αθήνας – Καράκας

«Η ακροδεξιά, κληρονόμος της λευκής ελίτ που κυβέρνησε τη χώρα επί αιώνες αλλά και της ελίτ του Ψυχρού Πολέμου, έχει θελήσει εκ νέου εδώ και λίγους μήνες να σπείρει τη βία στους δρόμους μας και να δημιουργήσει χάος, με σκοπό να ανακτήσει την εξουσία», σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φαρίντ Φερνάντεζ, την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του.

Παράλληλα, επισήμανε πως η βία έχει σταματήσει και ανέδειξε την αναγκαιότητα οι περιφερειακές εκλογές και οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να είναι ένας χώρος για τη μείωση των κοινωνικών εντάσεων. «Είναι ευθύνη όλων μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βενεζουέλας, με τον κ. Φερνάντεζ να αναφέρει πως οι δύο χώρες πάντα είχαν καλές σχέσεις. «Νομίζω πως μοιραζόμαστε πολιτιστικά στοιχεία και ένα όραμα φιλίας, καθώς και οι ανθρώπινες σχέσεις μας επιτρέπουν να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο εύκολα. Έχουμε κληρονομήσει μέρος της παρακαταθήκης που άφησε η Ελλάδα σε όλη την ανθρωπότητα» υπογράμμισε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα μεταναστευτικά κύματα από τη Μεσόγειο που δέχθηκε η Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, συμπεριλαμβανομένων, όπως είπε, χιλιάδων Ελλήνων, οι οποίοι κατά τον 20ο αιώνα έφεραν τον ανθρώπινο και πολιτιστικό τους πλούτο. «Πιο πρόσφατα, η Βενεζουέλα και η Ελλάδα υπέφεραν μαζί, αν και με διαφορετικό τρόπο, γιατί είμαστε διαφορετικές χώρες, την επιβολή ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου που είχε σοβαρές συνέπειες για τους λαούς μας» προσέθεσε.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του πως αυτές είναι και «οι βάσεις για να προχωρήσουμε περισσότερο στην αμοιβαία κατανόηση, να προχωρήσουμε πέρα από τις καρικατούρες των ΜΜΕ, να ενισχύσουμε περισσότερο τις σχέσεις μας και να διασφαλίσουμε ότι, σε ένα κόσμο ασταθή και μεταβαλλόμενο, η Βενεζουέλα και η Ελλάδα θα στείλουν, από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ένα μήνυμα δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και προόδου προς όλη την ανθρωπότητα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα