Τι πρέπει να πληρώσουμε έως τις 29 Δεκεμβρίου

Με… μπόλικες φορολογικές υποχρεώσεις μας αποχαιρετά το 2017, καθώς εκτός από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και των τελών κυκλοφορίας, υπάρχουν φορολογούμενοι με αναδρομικές αποδοχές που θα πρέπει να διευθετηθούν έως τις 29 Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι εξωτερικού που υποβάλουν φορολογική δήλωση και οι κληρονόμοι των αποβιωσάντων.

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια εφορία, εμπρόθεσμα, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν οι συγγενείς να ενημερώσουν το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Η δήλωση αναδρομικών αποδοχών, οι οποίες εισπράχθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2016. Αυτό γίνεται με τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι δηλώσεις αναδρομικών για το οικονομικό 2015 κατατίθενται ηλεκτρονικά και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη στην ΔΟΥ.

Οι δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού, που έγινε δεκτή η μεταφορά τους στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτησή τους εγκρίθηκε μέσα στο 2017 μπορούν να υποβάλουν την φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2016 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου.

Τι ισχύει για όσους θελήσουν να αποσύρουν το αυτοκίνητο ή τη μηχανή τους

Τη δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας τους, έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών.

Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ, απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, αλλά και υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, ώστε οι δρόμοι να μην κατακλυστούν από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Τις προηγούμενες χρονιές, σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οχημάτων που κατέθεταν τις πινακίδες τους ζητήθηκε από τις ΔΟΥ η προσκόμιση δήλωσης Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι όντως διαθέτουν κάποιον κλειστό χώρο όπου θα φυλάσσεται σε ακινησία το αυτοκίνητό τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον N. 2992/2002, αρκεί μόνο η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του N. 1599/86, στην οποία να αναγράφεται υποχρεωτικά η διεύθυνση του χώρου φύλαξης και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του χώρου, ενώ αυτός ο χώρος μπορεί να είναι ακόμη και ένα περιφραγμένο οικόπεδο.

Όμως, για τις περιπτώσεις που κάποιος δεν διαθέτει κλειστό χώρο για τη στάθμευση του ακινητοποιημένου αυτοκινήτου, μπορεί να ενοικιάσει μια θέση και να υποβάλει στην εφορία το μισθωτήριο, ή με μια υπεύθυνη δήλωση να αποδείξει, ότι του παραχωρήθηκε χώρος από κάποιον τρίτο (το τρίτο άτομο που θα παραχωρήσει τη θέση θα πρέπει να προσκομίσει φωτοτυπία του Ε9 του).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα