Τι προβλέπουν οι νέες αποφάσεις για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες

Νέα υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις Πόθεν ‘Εσχες είχε προαναγγείλει την Πέμπτη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τις έκρινε αντισυνταγματικές και παράνομες και ήδη βγήκαν τα νέα ΦΕΚ όπου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων.

Οι νέες αλλαγές

Ηδη  τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι νέες αλλαγές.

Tα δυο ΦΕΚ έχουν ημερομηνία 19.10.2017, ωστόσο στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου εμφανίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Οκτωβρίου 2017 (σήμερα δηλαδή), όπως αναφέρει το Taxheaven.gr

Οι αποφάσεις είναι οι: «αριθμ. Πρωτ. 12391 τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» και «Αριθ. 1069 Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».

Οι εν λόγω αποφάσεις περιέχουν εκτός των κειμένων, τις οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., καθώς και όλους τους πίνακες συμπλήρωσης στοιχείων.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός, ότι στη νέα απόφαση (1069/19.10.2017) και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 αυτής παρέμεινε η ακόλουθη περίπτωση:

« […] ε. Παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα κινητά μεγάλης αξίας άνω των 30.000,00 €, όπως ειδικότερα αυτά προσδιορίζονται στο στοιχείο vi της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003 […]», ενώ το Σ.τ.Ε. σύμφωνα με την περίληψη που έχει δημοσιεύσει, κρίνει ότι η επιβαλλόμενη υποχρέωση να συμπεριληφθούν στη Δ.Π.Κ., ποσά σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος).

Δείτε το ΦΕΚ με τις νέες οδηγίες

 

Η ΕΣΗΕΑ

Στους υπόχρεους εντάσσονται και οι δημοσιόγραφοι. Η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της, πριν όμως τη δήλωση Παπαγγελόπουλου ότι θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση για τα Πόθεν Εσχες σημείωνει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» για όλους τους δημοσιογράφους και τη λήξη της προθεσμίας στις 21 Οκτωβρίου 2017.

Επίσης, ενημερώνουμε τους συναδέλφους, οι οποίοι έως σήμερα δεν έχουν υποβάλει δήλωση «πόθεν έσχες», ότι με την υπ’ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι: «Ως προς το σύνολο των υπόχρεων σε υποβολή Δ.Π.Κ. (Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης) η επιβαλλόμενη υποχρέωση να συμπεριληφθούν στη Δ.Π.Κ., ποσά σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας» .

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων λήγει αύριο Σάββατο 21 Οκτωβρίου αλλά ενώ έχει προαναγγελθεί η νέα υπουργική απόφαση δεν έχει δοθεί παράταση με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα