Τι προτείνει η ΕΣΕΕ για το νέο αναπτυξιακό νόμο

Τις δικές της θέσεις για το νέο αναπτυξιακό νόμο που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και αναμένεται να εισαχθεί στην Βουλή, έως και τον προσεχή Οκτώβριο, παρουσίασε η ΕΣΕΕ στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη.

Η ΕΣΕΕ επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης που θα διασφαλίζει την επιβίωση της ΜμΕ επιχείρησης και θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, τόνισε ότι ο νέος νόμος πρέπει να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα και τα πλεονεκτήματα των προηγούμενων σχετικών νόμων, όπως και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή τους.

Στις προτάσεις της ΕΣΕΕ επισημαίνεται ότι ένας από τους στόχους του νέου αναπτυξιακού πλαισίου πρέπει να είναι η υποκατάσταση των εισαγωγών από τις εξαγωγές, δεδομένου ότι η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε κλάδους και προϊόντα που παραδοσιακά ήμασταν πλεονασματικοί. Επίσης, επισημάνθηκε ότι το ελληνικό εμπόριο κερδίζει περισσότερα από τις εξαγωγές παρά από τις εισαγωγές.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Λαμπριανίδης, αφού ενημερώθηκε, ζήτησε τις εξειδικευμένες προτάσεις της Συνομοσπονδίας ως προς τη διαχείριση και χρηματοδότηση των ενισχύσεων που πρέπει να καταβληθούν σε δικαιούχους στο πλαίσιο επενδυτικών σχεδίων προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θετική και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία, ώστε τον Οκτώβριο να προκύψει, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια της συνάντησης του προέδρου της ΕΣΕΕ με τον κ. Λαμπριανίδη, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, κατά την οποία το σώμα προέβη σε αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά και συζήτησε για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει προχωρήσει.

Συγκεκριμένα συζητήθηκε εκτενώς και αποφασίστηκε:

• Να πραγματοποιηθεί έρευνα από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ) για την λειτουργία της αγοράς την επόμενη ημέρα της αναμενόμενης συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών, ώστε να καταστεί δυνατή η περιγραφή του οικονομικού περιβάλλοντος την επόμενη τριετία.

• Να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις συμφωνίας μεταξύ ΕΣΕΕ και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0,00% και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων για τις χαμηλότερες χρεώσεις χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με δυνατότητες προμήθειας «POS» στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να προσαρμοστούν το συντομότερο στις νέες συναλλακτικές συνθήκες.

• Να προχωρήσει η ενημέρωση για την χρήση της κάρτας αλληλεγγύης σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα και ταυτόχρονα, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων τροφίμων στην σχετική δράση.

• Να δοθούν πληροφορίες και κατευθύνσεις από τους Εμπορικούς Συλλόγους στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε να έχουν σύντομα την δυνατότητα χρήσης web banking.

• Η ΕΣΕΕ επιμένει στο αίτημά της για την αύξηση του ορίου αναλήψεων μετρητών για αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και ΜμΕ στα 5.000 ευρώ μηνιαίως, όπως επίσης για την δυνατότητα πληρωμής της προμήθειάς στους εμπορικούς αντιπροσώπους από τις συναλλαγές τους με τους οίκους του εξωτερικού.

• Η ΕΣΕΕ αφίσταται και καταδικάζει κατηγορηματικά την χρήση πλαστών ταμειακών μηχανών, του νέου «φρούτου» που έκανε την εμφάνισή του μέσα στις συνθήκες της κρίσης. Το οργανωμένο εμπόριο δεν εκπροσωπεί αυτές τις παράνομες και αθέμιτες πρακτικές, που συνιστούν και την κύρια αιτία υπερφορολόγησης των νόμιμων εμπορικών επιχειρήσεων.

• Ως προς την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και την παρακράτηση όλου του ποσοστού του ΦΠΑ από τις τράπεζες, η ΕΣΕΕ θα αναθέσει σε έγκριτους νομικούς την διερεύνηση κατάθεσης προσφυγής τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στο ΔΕΚ, για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και του Συντάγματος, που θέτει τα νησιά μας σε βαρύ ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

• Η ανακίνηση του θέματος της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, θα αντιμετωπιστεί από την ΕΣΕΕ όπως πρέπει και όταν πρέπει, πάντα εν αναμονή της σχετικής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

• Η ΕΣΕΕ θα ζητήσει από την Κυβέρνηση με σχετικές επιστολές τις συνήθεις σε προηγούμενες περιπτώσεις διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου και της λοιπής χώρας.

• Σε ότι αφορά τις τρέχουσες εκπτώσεις, καταλήγει στο αποθαρρυντικό συμπέρασμα ότι -κατά γενική ομολογία- τα ποσοστά που αναγράφονται στις βιτρίνες, ως εκπτώσεις, αντανακλώνται σχεδόν στο σύνολό τους στην μείωση του τζίρου για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις φέτος το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ εκφράζει παράκληση προς τις τράπεζες σχετικά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων να επιταχύνουν αυτήν την εβδομάδα, τις προσπάθειές τους για την εξυπηρέτηση της αγοράς, ώστε να καταστεί δυνατό από τις εισαγωγικές επιχειρήσεις να καλύψουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας τις πληρωμές των παραγγελιών τους και να μην παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά, δεδομένου ότι τα εργοστάσια του εξωτερικού προγραμματισμένα σταματούν την λειτουργία τους μέσα στον Αύγουστο, για την συντήρηση των μηχανημάτων και των γραμμών παραγωγής τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα