Τι προτείνει το «Ποτάμι»

Για τα καλά μπαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, με τον ιδρυτή να δίνει στη δημοσιότητα τις πρώτες προτάσεις – θέσεις του κόμματος για μία σειρά από φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα «κατεβάσει» υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές, μεταξύ άλλων πρότεινε σχηματισμό κυβέρνησης με το πολύ 20 υπουργούς, οι βουλευτές να μην υπερβαίνουν τους 200 και τη διεξαγωγή εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια. «Το Ποτάμι» αναφέρει ότι οι προτεραιότητες του είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας των θεσμών, η δυναμική συμμέτοχη στην Ευρώπη, η ουσιαστική βιώσιμη ανάπτυξη, η έμπρακτη στήριξη των αδύναμων και η προώθηση μιας προοδευτικής κοινωνίας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «για εμάς αυτοί οι στόχοι είναι αλληλένδετοι», καθώς «η αποσπασματική θεώρηση κάθε τομέα χωρίς σύνδεση σε ένα ευρύτερο πλέγμα όχι μόνο δράσεων, αλλά και προσέγγισης των πραγμάτων, θα αποτύχει».

Το Ποτάμι» προτείνει μεταξύ άλλων:

περιορισμό των επιχορηγήσεων προς τα κόμματα κατά 50%

κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών (για να περιοριστεί η ροη μαύρου πολιτικού χρήματος, καθώς κάποιοι «τα δίνουν όλα» για να κρατηθεί όπως όπως η κυβέρνηση και κάποιοι «πιέζουν» για να πέσει)

αναλογικότερο, δικαιότερο αλλά και πιο πλουραλιστικό εκλογικό σύστημα (με επιλογή υποψήφιου ανεξαρτήτως κόμματος και παράλληλα κόμμα)

αυστηροποίηση του πλαισίου για τις προεκλογικές εκστρατείες (για να περιοριστεί η σχετική δαπάνη αλλά και η ρύπανση)

μείωση των βουλευτών σε 200

μείωση των διακοπών της Βουλής και των επιδομάτων για τη συμμετοχή στα «θερινά τμήματα»

σχηματισμό κυβέρνησης 20 ατόμων (με κατάργηση των θέσεων αναπληρωτών υπουργών) με υπουργεία που θα καλύπτουν συγκεκριμένους τομείς και όχι τις φιλοδοξίες των κομματικών αξιωματούχων, ενώ οι νευραλγικοί τομείς να έχουν επικεφαλής έναν επαΐοντα υφυπουργό.

Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Για το πώς πρέπει η Πολιτεία να συνδράμει αυτούς που έπληξε περισσότερο η κρίση

Σχολικά γεύματα σε όλα τα δημοτικά σχολεία για όλους τους μαθητές (από εντελώς δωρεάν έως 50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το εισόδημα της οικογένειας)

Κουπόνι σε όλες τις οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, εξαργυρώσιμο σε πιστοποιημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς (δημοτικούς ή ιδιωτικούς)

Στήριξη όλων των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι με υπηρεσίες υγείας και καθημερινής φροντίδας, τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι»

Δωρεάν πρόσβαση όλων σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας, και

Πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα