Τι συζήτησε με Τσαβούσογλου – Γιλντιρίμ ο Αβραμόπουλος στο Μόναχο

Τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου που διεξάγεται από το Σάββατο στην Βαυαρική πρωτεύουσα.

Παρών στην συνάντηση ήταν, επίσης και  ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ömer Çelik. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης  υπογράμμισε ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει συμβάλει καθοριστικά στη σημαντική μείωση των αφίξεων από την Τουρκία. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι ΕΕ και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν στενά για την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την πίεση που δέχεται η Τουρκία εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική της περιοχή. Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε επίσης, ότι η Επιτροπή στήριξε με αποφασιστικότητα την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και σημείωσαν ότι οι σχέσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η τουρκική πλευρά ανέφερε ότι προσβλέπει στη στήριξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος και να ξεπερασθούν τα εμπόδια που υπάρχουν.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 2 Μαρτίου, θα παρουσιάσει τη νέα έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα