Τον Μάρτη του ’15 στο ΣτΕ η προσφυγή κατοίκων για το γήπεδο της ΑΕΚ

Στις 6 Μαρτίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή 17 κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας που στρέφονται κατά της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του επίμαχου αθλητικού και πολυλειτουργικού κέντρου της ΑΕΚ σε έκταση 29.121 τετραγωνικών μέτρων είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και ζητούν την ακύρωση των διατάξεων του νόμου για την κατασκευή του.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην προσφυγή, η δασική έκταση που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας στην ΑΕΚ για την ανέγερση του γηπέδου είναι δημόσια αναδασωτέα έκταση και η αναδάσωσή της δεν έχει εκπληρωθεί.
Η δασική έκταση έχει παραχωρηθεί στον εν λόγω Δήμο από το υπουργείο Γεωργίας το 1969 και δεν επιτρέπεται η μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της, χωρίς την έγγραφη έγκριση του υπουργού Γεωργίας. Στην προκειμένη περίπτωση για την παραχώρηση της δασικής έκτασης δεν προηγήθηκε η αναγκαία έγκριση του υπουργού Γεωργίας, ενώ παράλληλα έγινε αποχαρακτηρισμός 6 στρεμμάτων δασικής έκτασης.
Έτσι, υπογραμμίζεται στην προσφυγή ότι το Σύνταγμα στα άρθρα 24 και 117 απαγορεύουν την μεταβολή των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός εάν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, η παραχώρηση της δασικής έκτασης είχε γίνει στο ερασιτεχνικό Σωματείο της ΑΕΚ και όχι στο επαγγελματικό, σημειώνουν οι κάτοικοι. Ακόμη, αναφέρουν ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στα άρθρα 2, 4 και 24 του Συντάγματος), όπως είναι αντίθετη και σε ευρωπαϊκές οδηγίες (85/387/ΕΟΚ και 97/11/ΕΚ) η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με την επέκταση και μετατόπιση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών. Και αυτό γιατί έγινε χωρίς την προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία τροποποίησης των σχεδίων πόλεων.
Αντισυνταγματική, όπως και αντίθετη στο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του προσφυγικού συνοικισμού Φιλαδέλφειας είναι και η τροποποίηση των όρων δόμηση που έγινε. Τέλος, σημειώνουν ότι οι πολεοδομικές μεταβολές είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν προηγήθηκε ειδική επιστημονική μελέτη, ενώ παραβιάζονται και οι συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα