“Τον Μάρτιο θα ζητούν τη μάνα μας και τον πατέρα μας”

«Αν δεν κλείσουμε την αξιολόγηση η χώρα πάει σε χρεοκοπία και τότε, την Άνοιξη θα αναγκαστούμε να σαλπίσουμε την μεγάλη υποχώρηση και να υπογράψουμε συμφωνίες που θα είναι εις βάρος του ελληνικού λαού». Αυτά δήλωσε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, ενώ σχολιάζοντας τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης είπε: «Τώρα ξαφνικά λένε ότι μας ζητούν πρόσθετα μέτρα. Τον Μάρτιο θα μας ζητούν και τον πατέρα μας και τη μάνα μας. Όσο δείχνει η χώρα ότι ταλαντεύεται και δεν υλοποιεί αυτά που έχουν συμφωνηθεί, οι πιο ακραίοι από τους δανειστές θα μας ζητούν όλο και περισσότερα». Ερωτώμενος για το επίμονο αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές ο επικεφαλής του Κινήματος είπε ότι αυτό που προέχει τώρα δεν είναι οι εκλογές αλλά η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Πότε να γίνουν εκλογές; Να γίνουν τον Μάρτιο και να χάσουμε την είσοδο μας στην ποσοτική χαλάρωση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην Ν.Δ.
Σε ό,τι αφορά την στάση του Ποταμιού στα πρόσθετα μέτρα τόνισε ότι το Κίνημα δεν θα πάρει το κόστος του αποτελέσματος μιας διαπραγμάτευσης που δε γνωρίζει, και θύμισε ότι το Ποτάμι είχε προτείνει να υπάρξει Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πράγμα που ποτέ δεν δέχθηκε η κυβέρνηση.
Οι αποχωρήσεις
Ερωτώμενος για τις αποχωρήσεις βουλευτών, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι είναι υβριστικό προς την κοινωνία και προς τη δημοκρατία να λέει κάποιος φεύγω από ένα κόμμα μόνο και μόνο γιατί είναι μικρό. «Οι ιδέες δεν μετριούνται με την μεζούρα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το Ποτάμι με το 6% δεν ένοιωσε μικρό. Ούτε με το 4%. Αλίμονο αν στη δημοκρατία μετράγαμε με τη μεζούρα τα κόμματα και λέγαμε ότι αυτό το κόμμα επειδή έχει πάνω από 10% είναι χρήσιμο, ενώ το άλλο δεν είναι χρήσιμο. Πολλές φορές αυτή η χώρα σώθηκε από τα μικρά κόμματα, από πολιτικούς που στην έναρξή τους δεν υπολόγισε κανείς την δύναμή τους. Και το Ποτάμι έχει μια θετική συμβολή στην κοινωνία και νομίζω και ένα μεγάλο μέρος των αντιπάλων μας το αναγνωρίζουν αυτό».
Τέλος αναφερόμενος στη στάση μερικών στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμανε ότι: «Όταν κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν νυχθημερόν με γεύματα και τάζοντας διάφορα, να πάρουν κάποιους βουλευτές από ένα κόμμα και την άλλη μέρα λένε “ελάτε να συνεργαστούμε” κάτι δεν καταλαβαίνουν καλά. Θα το καταλάβουν όμως από τις αντιδράσεις της κοινωνίας, τις μικρές και τις μεγάλες». Ερωτώμενος αν η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να παίρνει βουλευτές από το Ποτάμι, βάζει τέλος στην πιθανότητα συνεργασίας είπε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται επισημαίνοντας ότι πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν εκφράσει και δημοσίως τη διαφωνία τους σε αυτά τα παλαιοκομματικά παιγνίδια της ηγεσίας τους. Θετικά αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των «τριών» λέγοντας ότι τους ενισχύουμε και ο διάλογος συνεχίζεται.
Ερωτώμενος αν οι αποχωρήσεις των βουλευτών εντάσσονται σε ένα σχέδιο πίεσης έτσι ώστε να μπει τελικά το Ποτάμι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε: «Προφανώς από κάποιους υπάρχει σκέψη ότι αν πιεστεί πολύ ο Θεοδωράκης θα αναγκαστεί να προσέλθει. Ε, δεν ήμουν απ’ αυτούς. Δεν υπήρξα δειλός στην ζωή μου και επειδή έχω και λίγο την τρέλα του κρητικού, αυτές οι πιέσεις λειτουργούν αντίθετα»
«Τα κόμματα μεγαλώνουν ή μικραίνουν στην κοινωνία», τόνισε στηλιτεύοντας την πρακτική ορισμένων να καλούν τους βουλευτές να εγκαταλείψουν τα κόμματα με τα οποία εκλέχτηκαν και να προσχωρήσουν στους δικούς τους σχηματισμούς. «Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα» σχολίασε, συμπληρώνοντας «νομίζω ότι η κρίση τα έχει διαλύσει όλα, όχι μόνο τα πορτοφόλια μας αλλά και τα μυαλά μας».
Σχόλιο για Πετρόπουλο
«Λάβρος» κατά του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου ήταν στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο επικεφαλής του Ποταμιού. Μάλιστα, παρομοίασε τον υφυπουργό με… Μαρία Αντουανέτα, με αφορμή τα όσα είπε για το «μπάχαλο» με τα «μπλοκάκια».
«Ο υφυπουργός Εργασίας ως Αντουανέτα λέει στα μπλοκάκια να καταγγείλουν τους εργοδότες τους. Η αδιαφορία για τους εκτός Δημοσίου είναι εξοργιστική!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στ. Θεοδωράκης, με σχόλιό του στο twitter.
«Κάποιος να ενημερώσει τον κ. Πετρόπουλο ότι τα μπλοκάκια ΔΕΝ έχουν σύμβαση για να καταγγείλουν αν ο εργοδότης δεν πληρώσει τις εισφορές του», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Stavros Theodorakis @St_Theodorakis
Ο Μαυρωτάς
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Θεοδωράκη, αλλά με πιο ήπια φρασεολογία κινήθηκε και ο Γιώργος Μαυρωτάς σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν ρωτήθηκε για την αποχώρηση του Κώστα Μπαργιώτα.
Ο κ. Μαυρωτάς υπενθύμισε αστειευόμενος ότι, ως πολίστας, έχει αγωνιστεί πολλές φορές με παίκτη λιγότερο. Αναγνώρισε ότι με κάθε αποχώρηση, το βάρος του κοινοβουλευτικού έργου για αυτούς που παραμένουν, αυξάνεται, όμως καθώς το Ποτάμι δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην κοινοβουλευτική διαδικασία δήλωσε αποφασισμένος για τη συνέχεια της εντατικής δουλειάς που υλοποιείται από το κόμμα.
Επειδή γίνεται πολύ λόγος για το στίγμα του Ποταμιού το προσδιόρισε ως αντιπελατειακό, αντιλαϊκίστικο, φιλοευρωπαϊκό, υπέρ των ίσων ευκαιριών και των ανοικτών διαδικασιών. Αρχές που δεν προσδιορίζονται από το στενό «αριστερά»-«δεξιά». Κατέστησε σαφές ότι το κόμμα δεν ετεροπροσδιορίζεται και θα συνεργαστεί με όποιους βρίσκονται εγγύτερα στις θέσεις του. Απέρριψε την πρακτική κανιβαλισμού κοινοβουλευτικών κομμάτων και επέμεινε στην πρωτοκαθεδρία των πολιτών και όχι των κομματικών μηχανισμών στην ενδεχόμενη δημιουργία ενός νέου σχήματος.
Διαπίστωσε πως παρά την απώλεια 4 βουλευτών από τον Οκτώβριο, το δημοσκοπικό ποσοστό του Ποταμιού ανήλθε από το 1,5 στο 2,2 %, θεωρώντας πάντως εύλογο τον προβληματισμό για το αν θα βρίσκεσαι στη Βουλή, βλέποντας τα ποσοστά του κόμματός σου να υποχωρούν από το 4% των εκλογών. Αναγνώρισε τις ευθύνες του Ποταμιού για τη συρρίκνωση της απήχησής του και την ύπαρξη εσωστρέφειας στο κόμμα. Δέχθηκε πως το κεντροδεξιό μέρος του εκλογικού σώματος γοητεύτηκε από την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., παρατηρώντας όμως πως η Ν.Δ., ως μεγάλο καράβι, στρίβει δύσκολα και βρίσκεται μακριά από το αντιπελατειακό πνεύμα του Ποταμιού.
Ο Λυκούδης
Την ανάγκη να γίνει μια προσπάθεια με επιμονή για την συγκρότηση του μεγάλου μεταρρυθμιστικού χώρου που έχει ανάγκη η κοινωνία επισήμανε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Σπύρος Λυκούδης. Τόνισε ότι για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να ξεπεράσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια είπε ότι στο κόμμα υπάρχουν δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού.
Ο κ. Λυκούδης, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια του Θεοδωράκη τόνισε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν θέλει να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνοντας ότι δεν έχει πρόβλημα με συμπόρευση. Σημείωσε πως το Ποτάμι θα πρέπει να δει τι θέλει να κάνει υπογραμμίζοντας ότι προσπαθεί να ανιχνεύσει τις προθέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα