Τον Μοράις και τα μάτια σας!

Πέρα από τις ισοπαλίες που κατά κόρον φέρνει η ΑΕΚ και που την έχουν απομακρύνει από την κορυφή, πρέπει να γίνει μία ανάγνωση και της αγωνιστικής συμπεριφοράς της ομάδας και αυτή η ανάγνωση να γίνει με ψυχρό τρόπο, χωρίς συναισθηματισμούς.

Ο Ζοζέ Μοράις πήρε το συνονθύλευμα του Τιμούρ Κετσπάγια, το οποίο παρατάχθηκε σε ένα κρίσιμο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και στα 120 δευτερόλεπτα οι παίκτες ρωτούσαν στον πάγκο τι να κάνουν, με τον Γεωργιανό να χτενίζεται. Η ΑΕΚ δεν μπορεί να μεταμορφωθεί μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με διάφορους παίκτες που υπολογίζονταν κανονικά στην αρχή της χρονιάς να μην μπορούν να προσφέρουν στο 100% για διάφορους λόγους (Τσιγκρίνσκι, Λέσκοτ, Χριστοδουλόπουλος, Βάργκας, Αλμέιδα, Ντίας Σιμόες). Αν είναι ποτέ δυνατόν η ΑΕΚ να δείχνει αυτή τη βελτιωμένη εικόνα με τον Ατρόμητο, την Κέρκυρα, τη Λιβαδειά, τα Γιάννινα και να γίνεται ισοπεδωτική κριτική στον Μοράις επειδή δεν έρχονται τα αποτελέσματα.

Σύμφωνοι, η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και «πρέπει» πάντα να νικάει, αλλά από τη σεζόν 2008-2009 αυτό δεν επιτυγχάνεται και κάθε φορά κάτι φταίει. Αυτή τη στιγμή φταίνε δεκάδες άλλα πράγματα, αλλά όχι ο προπονητής. Αν πέσει στην ελληνική παγίδα αποπομπής προπονητών με το παραμικρό ο Δημήτρης Μελισσανίδης, θα κάνει ένα ακόμη πισωγύρισμα. Ο Πορτογάλος φαίνεται δουλευταράς και η ευκαιρία που του δόθηκε πρέπει να παραταθεί.

Από την εποχή του Φερνάντο Σάντος είχε να φερθεί τόσο άρτια τακτικά η ΑΕΚ μετά από απρόσμενη αποβολή (βλέπε ΑΕΚ – Ατρόμητος 2-1 και κόκκινη Γεωργέα). Ο Μοράις μετέτρεψε το σύστημα σε 4-1-3-1, υποχρέωσε Γιόχανσον και Πατίτο να κινούνται σε μεγαλύτερο φάρδος και η Ένωση ήταν σαν να έπαιζε με παίκτη παραπάνω, ενώ αγωνιζόταν με δέκα. Αρτιότητα! Στο τέλος επήλθε μία φυσιολογική κούραση και ξαφνικά οι ειδικοί τα χώνουν στον Πορτογάλο για τις αλλαγές. Αν είναι δυνατόν. Παίζοντας με δέκα δεν είχε άλλους να βγάλει, μόνο αυτούς τους τρεις που έβγαλε. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με το πόσο εύκολα στριμώχνουν τον Μοράις για το χρονικό σημείο των αλλαγών, ενώ δεν μπορούσε να τις καθυστερήσει άλλο, ούτε να αποσύρει κάποιον αμυντικό, θα ήταν μουρλό.

Πέραν της εξαιρετικής εικόνας που έδειξε η ΑΕΚ, υπάρχουν και τα άλλα καλά παιχνίδια των προηγούμενων εβδομάδων, ενώ ακόμη και στο κακό παιχνίδι με τον Πλατανιά στο βρεγμένο τερέν του ΟΑΚΑ, η Ένωση έδειξε ένα πείσμα και πήρε το παιχνίδι στο τέλος.

Επιτέλους, να γίνει μία τομή στην Ελλάδα και να στηριχθεί ένας προπονητής μέχρι τέλους, ιδίως αν δείχνει ότι ξέρει τι κάνει. Η ΑΕΚ πρέπει να στηρίξει τον Μοράις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αν ξαφνικά μείνει εκτός Κυπέλλου και πεντάδας, με ασταμάτητες και συνεχόμενες γκέλες, δηλαδή ο Πορτογάλος μείνει στάσιμος στη δουλειά του και δεν βρει ποτέ το «κουμπί» των αποτελεσμάτων, τότε κάνουμε άλλη κουβέντα, αλλά με την εικόνα που δείχνει η ομάδα θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Την ΑΕΚ πρέπει να την κρίνεις και όχι να τη συγκρίνεις. Πέρσι πήρε όλα τα εντός έδρας ντέρμπι και φέτος με τον Μοράις ίσως δεν βρει τους εννέα βαθμούς, αλλά επιτέλους κάποιος στην Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να εμπιστεύεται προπονητές όχι βαθμοθηρικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα