Τον Ομπάμα και τα… μάτια του το Μαξίμου

Μπορεί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου να πάγωσε τα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο στην κυβέρνηση συνεχίζουν να ποντάρουν πολλά στην επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου.

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές η άφιξη Ομπάμα είναι για την Ελλάδα γεγονός τεράστιας σημασίας που συνδέεται με σειρά κομβικών ζητημάτων για τη χώρα μας (ρύθμιση του χρέους, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, γεωπολιτική ασφάλεια στην περιοχή), για τα οποία οι ΗΠΑ και ιδιαιτέρως ο πρόεδρος Ομπάμα τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Από το Μαξίμου σπεύδουν, επίσης, να υπογραμμίσουν τον συμβολισμό και την ιστορική σημασία που θα έχει η ομιλία του προέδρου Ομπάμα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, μιας και όπως λένε ο ηγέτης των ΗΠΑ επιλέγει τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία για να εκφωνήσει την τελευταία δημόσια ομιλία του σε διεθνές ακροατήριο, πριν από την παράδοση της σκυτάλης στον Ντόναλντ Τραμπ.

Τι αναμένεται να πει σε αυτή την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος; Θα υπογραμμίζει την παρακαταθήκη της υπεράσπισης των προοδευτικών αξιών σε παγκόσμια κλίμακα και θα εκπέμψει ένα καθολικό μήνυμα υπέρ των πανανθρώπινων ιδανικών της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, θα αναδεικνύει τη στάση αξιών, στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η επίσκεψη Ομπάμα, πάντως, στάθηκε η αφορμή να ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο αντιπαλότητας με τη Ν.Δ. Στο Μαξίμου συνεχίζουν να χρεώνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θέλει την αποτυχία της ίδιας της χώρας, «θέλει –όπως λένε χαρακτηριστικά– να προκαλέσει αποσταθεροποίηση, εκτροχιασμό του προγράμματος και αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το χρέος».

«Στρατηγική της είναι η υλοποίηση ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας, το οποίο θέλει να χρεώσει στη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό είναι το 4ο μνημόνιο το οποίο επιδιώκει να εφαρμόσει προσφέροντας το ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές, απαντώντας:

«Τους ενημερώνουμε ότι ματαιοπονούν. Η κυβέρνηση δίνει και θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες για τα συμφέροντα της χώρας, διαμορφώνοντας στέρεες συμμαχίες στο υψηλότερο επίπεδο.

»Αναμένουμε την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, ενός φίλου της χώρας, ενός ξεχωριστού προοδευτικού ηγέτη που η πορεία του συμβόλισε την αλλαγή και την πρόοδο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα