Τον πιστεύει, αλλά πρέπει να έρθουν και οι νίκες

Μέχρι και τον αγώνα με την Κέρκυρα, ο Ζοζέ Μοράις δεν αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία, παρά το ότι η ΑΕΚ είχε πετύχει μόνο μία νίκη στο πρωτάθλημα – κι αυτή δύσκολη –  με αντίπαλο τον Πλατανιά. Μετά το 1-1 με τους «Φαίακες», όμως, ακούστηκαν τα πρώτα αρνητικά σχόλια για τον Πορτογάλο προπονητή, τόσο από φιλάθλους, όσο και από τον «κιτρινόμαυρο» Τύπο.

Γρήγορα, όμως, τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους και τα έβαλε εκεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Γιατί; Διότι ο ηγέτης της Ένωσης ενημερώνεται πρωτίστως από τους άμεσους συνεργάτες του και δευτερευόντως κρίνει από τα αποτελέσματα. Και η πληροφόρηση που παίρνει μέσα από τα Σπάτα δεν ταιριάζει με τη βαθμολογική συγκομιδή.

 

Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες

 

Ο Ζοζέ Μοράις δεν έχει εμφυσήσει ακόμη στο ρόστερ του τη νοοτροπία της μεγάλης ομάδας, δεν κατάφερε να «ατσαλώσει» τους παίκτες όπως έκανε πέρσι ο Γκουστάβο Πογιέτ. Αυτό σίγουρα είναι ένα ζητούμενο. Ωστόσο, η τεχνική συμπεριφορά της ΑΕΚ είναι τόσο διαφορετική σε σχέση με αυτή που εμφάνιζε ο Τιμούρ Κετσπάγια που κάθε σύγκριση εκθέτει τον Γεωργιανό τεχνικό.  Συγκεκριμένα, την ώρα που ο προηγούμενος προπονητής των Κυπελλούχων Ελλάδας έκανε θεωρία, ασκήσεις σε αργό τέμπο και παρατηρήσεις με τις οποίες διέκοπτε συχνά – πυκνά την προπόνηση, ο Μοράις είναι ασταμάτητος και σαφώς πιο οργανωτικός, δεν χάνει χρόνο για να επανατοποθετήσει τους… κώνους εντός του προπονητηρίου και γενικά το τιμ του δουλεύει ρολόι.

Οι ίδιοι οι παίκτες δηλώνουν ενθουσιασμένοι από το πρόγραμμα δουλειάς, ενώ ο Μοράις πρώτος πηγαίνει στα Σπάτα, τελευταίος φεύγει. Αρκούν όλα αυτά για να έρθουν και οι επιτυχίες; Όχι πάντα, αλλά τουλάχιστον ο Πορτογάλος δουλεύει και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

 

Ανεβαίνουν οι ρυθμοί, αλλά δεν υπάρχουν τραυματισμοί

Κι αν ο ρυθμός των προπονήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, η έλευση Μοράις δεν έχει «πυροδοτήσει» σωρεία τραυματισμών. Αντίθετα, επί Κετσπάγια η ΑΕΚ αντιμετώπισε αρκετούς μυϊκούς τραυματισμούς. Είναι κι αυτό ένα δείγμα των γνώσεων που έχει ο Μοράις, ο οποίος έχει δουλέψει σε μεγάλα και απαιτητικά κλαμπ και ξέρει πως λειτουργεί ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός που πρέπει να διαθέτει υγεία από τον Αύγουστο μέχρι το Μάη. Θυμίζουμε πως επί Μουρίνιο, η Τσέλσι, η Ίντερ και η Ρεάλ δεν είχαν ιστορικό πολλών και μεγάλων τραυματισμών. Ο Μοράις δεν διαθέτει την εμπειρία να είναι πρώτος προπονητής μίας μεγάλης ομάδας, αλλά έχει τεχνογνωσία γύρω από τη γυμναστική των παικτών!

Αγωνιστική βελτίωση εμφανέστατη με το μάτι

Βγάζουμε εκτός εξίσωσης το ματς με την Καρδίτσα, στο οποίο η ΑΕΚ έπαιξε με έξι αναπληρωματικούς και τρεις παίκτες από την ακαδημία. Συγκρίνουμε μόνο τις ισοπαλίες με τον Ατρόμητο και την Κέρκυρα, σε σχέση με τις γκέλες του Κετσπάγια. Η Ένωση έχασε τέσσερις βαθμούς σε αυτά τα δύο παιχνίδια με τον Ζοζέ Μοράις στον πάγκο, αλλά η εικόνα της ομάδας του ήταν πολύ διαφορετική. Και στα δύο παιχνίδια κυριάρχησε μέχρι το 70’ και μετά έπαθε καθίζηση. Η τακτική προσέγγιση των αγώνων, όμως, και η αγωνιστική κυριαρχία μέχρι το λεπτό αυτό δεν είχαν παρουσιαστεί επί Κετσπάγια. Σίγουρα το τελευταίο 20λεπτο σε αυτά τα δύο ματς πρέπει να ερευνηθούν, αλλά μάλλον έχει να κάνει με τη νοοτροπία την οποία πράγματι ο Μοράις δεν έχει ακόμη καταφέρει να βελτιώσει.

Επίσης, στο παιχνίδι με την Κέρκυρα, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το ότι ο Πορτογάλος προπονητής δεν έψαξε με το ζόρι να βρει ένδεκα παίκτες για να υπηρετήσουν το 4-2-3-1, αλλά έπαιξε με ρόμβο στη μεσαία γραμμή προκειμένου να χρησιμοποιηθούν πιο ταιριαστοί παίκτες! Αυτή η συμπεριφορά δεν συνηθίζεται από το πλήθος των προπονητών  που έρχονται να δουλέψουν στην Ελλάδα, αλλά είναι προπονητική νοοτροπία που συνηθίζεται στο εξωτερικό.

Τέλος, αυτό που αναγνωρίζουν πολλοί στον Μοράις είναι πως γρήγορα έδωσε τη φανέλα του βασικού σε δύο νέα παιδιά, τον Γαλανόπουλο και τον Μπάρκα, πως έχει άποψη για τις μετεγγραφές και δεν δείχνει άγνοια για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά (την ώρα που ο Κετσπάγια πρότεινε τον Λόρια και τον Λαΐφη και μετά δεν είχε άλλη πρόταση να κάνει) και φυσικά το ότι συνεννοείται άψογα με τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, έχοντας βρει μία αξιοσημείωτη χημεία μεταξύ τους.

Θα έχει την υπομονή ο Δημήτρης Μελισσανίδης να διατηρήσει στον πάγκο της ΑΕΚ έναν άνθρωπο που με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν δείχνει να μπορεί να βάλει την ομάδα σε τροχιά διεκδίκησης πρωταθλήματος ή θα καμφθεί από την κλασική ελληνική στάση ζωής, που θέλει τον προπονητή να παίρνει αμέσως πόδι αν δεν έρχονται οι νίκες. Ιδού η απορία…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα