Τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων ζήτησε η Βόζεμπεργκ

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ κατόπιν παρέμβασής της, κάλεσε τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής για θέματα Ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ κ. Bozkir να απαντήσει, αν προτίθεται η Τουρκική πλευρά, ως ένδειξη καλής θέλησης και ενόψει της συνάντησης κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 5 Δεκεμβρίου 2014 στην Αθήνα, να αποσύρει το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζήτησε την άρση της τουρκικής οδηγίας NAVTEX για τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσουν επιτέλους οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο καθώς η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει θέση σε μία Ευρώπη αξιών, που σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, η κα. Βόζεμπεργκ απηύθυνε ερώτημα και προς τον Επίτροπο κ. Johannes Hahn, αρμόδιο για θέματα πολιτικής γειτνίασης και διεύρυνσης της ΕΕ, αναφορικά με το αν προβλέπει η ΕΕ μία πιο αυστηρή αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης των τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Hahn αποφεύγοντας ευθεία απάντηση, διαμήνυσε ότι … αν δε λυθεί το Κυπριακό η Τουρκία δεν πρόκειται να εισχωρήσει στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα