Τουλάχιστον 12 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς στην Υεμένη

Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό με βαρέα όπλα και οβίδες από τους αντάρτες πολλών συνοικιών της Τάιζ, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Υεμένης, όπου 26 αντάρτες και 14 υποστηρικτές των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν επίσης στις συγκρούσεις, σύμφωνα με στρατιωτικές και τοπικές πηγές.

Στο Άντεν παράλληλα, την μεγάλη πόλη του νότου, συγκρούσεις με πυροβόλα αρμάτων μάχης μαίνονταν κυρίως στο βόρειο τμήμα της πόλης όπου οι αντάρτες και οι σύμμαχοί τους προσπαθούσαν να ανακτήσουν τις θέσεις που είχαν χάσει, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Η βία εντάθηκε χθες, παραμονή της εκπνοής της ισχύος της πενταήμερης κατάπαυσης του πυρός που κηρύχθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους κατόπιν πρωτοβουλίας της Σαουδικής Αραβίας, υπό την ηγεσία της οποίας ο συνασπισμός αραβικών χωρών ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου αεροπορικά πλήγματα κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι για να τους εμποδίσει να θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την Υεμένη.

Ο συνασπισμός, ο οποίος ανέστειλε από την Τρίτη το βράδυ τους βομβαρδισμούς, προειδοποίησε ότι χάνει την υπομονή του από τις επανειλημμένες “παραβιάσεις” της πενταήμερης κατάπαυσης του πυρός από τους αντάρτες.

Η αναζωπύρωση αυτή της βίας προκάλεσε ένα κύμα εξόδου μέρους του πληθυσμού της Τάιζ προς πιο ασφαλείς αγροτικές ζώνες, πόσο μάλλον που στην πόλη δεν είχε φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που αναμενόταν, σύμφωνα με κατοίκους.

Ωστόσο ανθρωπιστική βοήθεια έχει φτάσει στην χώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατάφερε να προσγειωθούν χθες στην Σαναά δύο πτήσεις με ανθρωπιστικό υλικό, έπειτα από άλλες δύο την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγή του αεροδρομίου.

Στην Σαναά έφτασε επίσης χθες ιατρικό προσωπικό της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα