Τουντόρ και… επιτελικό χαφ τα προβλήματα του ΠΑΟΚ

Στον ΠΑΟΚ αναζητούν τα αίτια για τα ατυχή αποτελέσματα κόντρα στις μικρομεσαίες ομάδες, από τις οποίες έχουν χαθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ δώδεκα βαθμοί στο πρωτάθλημα.

Το ποδόσφαιρο είναι τόσο πολύπλοκο, όσο και… απλό. Ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα. Το ένα μπορεί να λυθεί άμεσα, αλλά και… ποτέ. Το δεύτερο μπορεί να λυθεί, αλλά τον… Ιανουάριο.

Ας το κάνουμε πιο λιανά. Ξεκινάμε από τα… εύκολα. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» στερείται ενός βασικού «εξαρτήματος» από το ρόστερ του. Ομάδα που θέλει να αποδίδει δημιουργικό ποδόσφαιρο δίχως να διαθέτει δημιουργικό άξονα, δεν υπάρχει στον κόσμο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει χαφ, αλλά δεν έχει επιτελικό χαφ. Δηλαδή τον άνθρωπο που θα συντονίσει την όλη προσπάθεια. Ο νεαρός Πέλκας είναι καλός παίκτης, αλλά «δεκάρι» δεν είναι, ενώ στερείται και εμπειριών. Τον Ιανουάριο μπορεί να λυθεί το θέμα, οπότε απαιτείται λίγη υπομονή.

Πάμε στα δύσκολα. Όπου «δύσκολα» βάλτε το όνομα του Ιγκόρ Τουντόρ. Ο Κροάτης διακατέχεται από μία σωστή ποδοσφαιρικά νοοτροπία. Στηρίζεται στην πολλή δουλειά, στην πειθαρχία και θεωρεί δεδομένο ότι έχει να κάνει με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και με μία γενικότερη επαγγελματική προσέγγιση ενός πρωταθλήματος. Ακριβώς στο σημείο αυτό εντοπίζεται και το… λάθος του! Σαφώς και έχει απέναντί του επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Όμως εργάζεται σε ένα περιβάλλον η ιδιαιτερότητα του οποίου είναι ότι δεν… λειτουργεί επαγγελματικά.

Το ελληνικό πρωτάθλημα και το πλαίσιο που το περιβάλλει, λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες. Όποιος προπονητής ή παίκτης το αντιμετώπισε με την ψυχρή λογική του επαγγελματία, δεν «κόλλησε» και έφυγε ως αποτυχημένος. Ο Τουντόρ θεωρεί δεδομένο ότι οι παίκτες προσέχουν τη ζωή τους, αποφεύγουν τις καταχρήσεις, κοιμούνται νωρίς, τα δίνουν όλα στις προπονήσεις και δεν χαλαρώνουν στους αγώνες. Όλα αυτά ΔΕΝ ισχύουν στην Ελλάδα.

Αν ο Κροάτης δεν προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, ώστε βήμα-βήμα να αλλάξει πράγματα στον ΠΑΟΚ και να εφαρμόσει σταδιακά μία πιο επαγγελματική νοοτροπία, πολύ σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Όχι γιατί υπολείπεται επαγγελματικά, αλλά γιατί τα αποτελέσματα θα «αναγκάσουν» τη διοίκηση να προχωρήσει σε αλλαγές.

Ο Ιγκόρ Τουντόρ καλείται να γίνει… πιο Έλληνας και να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να προσαρμοστεί εκείνος με το περιβάλλον και όχι να εμμείνει στην προσπάθειά του να προσαρμόσει το περιβάλλον στα δικά του δεδομένα. Καλώς ή κακώς, αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ή το δέχεται, ή δεν το δέχεται κάποιος, καταβάλλοντας σε κάθε περίπτωση την προσπάθειά του να βελτιώσει κάποια δεδομένα.

Εν κατακλείδι, αυτά είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ σε αγωνιστικό επίπεδο. Όσα λεφτά και να δώσει ο Ιβάν Σαββίδης, αν οι λεπτομέρειες που καθορίζουν το αποτέλεσμα δεν γίνουν αντιληπτές, το μόνο που θα καταφέρουν στη Θεσσαλονίκη, θα είναι μια… τρύπα στο νερό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα