Τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, το μήνυμα της Κεφαλογιάννη

Τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, είναι το μήνυμα που έστειλε η Ολγα Κεφαλογιιάνη από τη Στυμφαλία,όπου παρςβρέθηκε  στη διεθνή συνάντηση «Πολιτιστικά Τοπία σε περιοχές Natura 2000» που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη, τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη, ότι η κοινή διακήρυξη της Στυμφαλίας θα δώσει το έναυσμα για μια νέα αρχή και τη συνεργασία όλων των συμμετεχόντων και των ενδιαφερομένων φορέων, ώστε να παραδοθεί ανέγγιχτος ο φυσικός πλούτος της χώρας μας στις επόμενες γενιές.»

Η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε στην ομιλία της ότι σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι η ανάμειξη των τοπικών κοινωνιών στη συνολική ανάπτυξη ενός τόπου είναι καθοριστικής σημασίας.

«Η διεθνής εμπειρία λέει ότι σε πολλές προστατευόμενες περιοχές Natura στη Μεσόγειο, διαπιστώθηκε πως η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάμιξη της τοπικής κοινωνίας.

Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου υπήρχε παλαιότερα η προκατάληψη ότι η διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων, αποτελεί εμπόδιο στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο αυτών των κοινωνιών.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τοπικών κοινωνιών που ευημερούν από την επιλογή της αυστηρής προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με την παράλληλη τουριστική ανάπτυξη».

Το Υπουργείο Τουρισμού, τόνισε η Υπουργός, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε όλο το φάσμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

«Για εμάς, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται στα κριτήρια της αειφορίας και στον απόλυτο σεβασμό στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελούν για τη χώρα μας μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα» τόνισε η υπουργός.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε για τις περιοχές NATURA τονίζοντας ότι έχει τη βεβαιότητα πως «με την κατάλληλη υποστήριξη από όλους όσους έχουν την τεχνογνωσία και φυσικά με τη σωστή αξιοποίηση των ειδικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να σχεδιασθούν ενιαίες και στοχευμένες πολιτικές.

Πολιτικές που θα δώσουν νέα πνοή σε περιοχές που διαθέτουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, αλλά παραμένουν δυστυχώς στο περιθώριο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα