«Τουρκική γη το Αγαθονήσι – Ασόβαρος ο Καμμένος»

Οι προκλήσεις των Τούρκων απέναντι στην Ελλάδα δεν έχουν τέλος, ενώ χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα και κατά του Πάνου Καμμένου. Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, είπε πως το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί, ενώ απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι πρόκειται για ασόβαρο πολιτικό.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τσελίκ, «δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί». Αφορμή για αυτή την επίθεση αποτέλεσε η επίσκεψη Καμμένου στο Αγαθονήσι το Πάσχα. «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση» σχολίασε ο Τσελίκ στην τουρκική τηλεόραση.

Με σκληρό ύφος ήρθε, λίγες ώρες αργότερα, η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και συνεχίζει σε ανάλογο τόνο:

«Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός, σχολίασε και την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα μας «πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους».

Όσον αφορά το Αγαθονήσι, τα… ρέστα από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο είχε ζητήσει προ ημερών και ο Τούρκος ομόλογός του, Φικρί Ισίκ. Ο Τούρκος υπουργός, με αφορμή την επίσκεψη Καμμένου το Πάσχα στο Αγαθονήσι, δήλωσε προκλητικά ότι η Τουρκία δεν θα πάρει μέρος στο σόου που κάνει η Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων. Σε σχετικό δημοσίευμά της η “Hyrriyet” χαρακτηρίζει ως αμφισβητούμενη την κυριαρχία στο Αγαθονήσι, ονομάζοντας το νησί “Εζέκ”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα