Τους στέλνει αδιάβαστους!

 

Η ημέρα που η ΕΠΟ υποχρεώθηκε να εναρμονίσει τον Κώδικα Δεοντολογίας με αυτόν της FIFA έμελε να είναι και η μέρα που ο Γιώργος Γκιρτζίκης είδε το τελευταίο προπύργιό του –η μη παραπομπή του για κάποια κακουργηματική υπόθεση, κάτι για το ποίο καυχιόταν– να γκρεμίζεται! Η αντιεισαγγελέας Εφετών, Ευγενία Κυβέλου, πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του προέδρου της ΕΠΟ για την περιβόητη υπόθεση της «Κάρτας Υγείας», την οποία έχει αναδείξει η «Α» και πολλάκις επαναφέρει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης θα κληθεί ως κατηγορούμενος να δώσει εξηγήσεις για την απιστία που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια με την εκπόνηση του σχεδίου για την Κάρτα Υγείας Αθλητή, που έμεινε όμως στα χαρτιά, με τα χρήματα να εισρέουν και τον τότε ταμία της ΕΠΟ να τα «διαχειρίζεται». Η κα Ευγενία Κυβέλου παρέπεμψε σε δίκη και τους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας, Γιώργο Σαρρή, Σοφοκλή Πιλάβιο και Βασίλη Γκαγκάτση και τα πρώην και νυν στελέχη της ΕΠΟ, όπως τους κ.κ. Βαγγέλη Τοπολιάτη, Γιώργο Καραμελίδη, Γιάννη Οικονομίδη, Βαγγέλη Μαζαράκη, Νίκο Προύντζο, Σπύρο Καλογιάννη, Βασίλη Χατζηαποστόλου, Γιώργο Σιντόρη, Αριστείδη Σταθόπουλο, Νίκο Φύριο, Γιάννη Σιγάλα, Νίκο Ανασόπουλο, Θόδωρο Φωτίου, Γιάννη Δεσύλα, Γιάννη Καλύβα, Χρήστο Σάββα και Βασίλη Μάντζιο.

Από τη «δαγκάνα» του νόμου δεν φαίνεται να γλιτώνουν ούτε τα στελέχη των ιατρικών εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση, οι κ.κ. Παντελής Κύρκας, Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, Ίων Χατζηιωνάς, Ιωσήφ Αβραμίδης, Γιώργος Λυγεράκης, Κωνσταντίνος Βουρδάκης, Αθανάσιος Ισμαήλος, Αριστείδης Σταθόπουλος, επαληθεύοντας την «Α» που έγραφε εδώ και χρόνια πως όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν κάποια στιγμή να απολογηθούν στη Δικαιοσύνη!

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν, βάσει του 390 του Ποινικού Κώδικα, είναι ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, με ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι άνθρωποι της ΕΠΟ υπεξαίρεσαν περί των 29 εκατομμυρίων ευρώ σε συνεργασία με τους προμηθευτές των ιατρικών υλικών και μηχανημάτων (εταιρία «OPENTEC» αρχικά και «PC SYSTEMS» στη συνέχεια), με τους ποδοσφαιριστές να περιμένουν εδώ και… 11 χρόνια να μετρηθούν προκειμένου να βγουν οι κάρτες υγείας τους!

Για να γίνει απολύτως κατανοητό το μέγεθος της απιστίας, να εξηγήσουμε πως σε θεωρητικό πλαίσιο έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί 53 σταθμοί σε όλη τη χώρα, να έχει δημιουργηθεί βάση δεδομένων, να έχουν προσληφθεί γιατροί και αρχίατρος και να γίνονται ετήσιες εξετάσεις 200.000 και πλέον αθλητών κάθε χρόνο. Μέχρι σήμερα θα έπρεπε να έχουν γίνει 1,5 εκατομμύριο εξετάσεις, αλλά έχουν γίνει μόνο 15.530 (!), μάλλον για τα μάτια του κόσμου. Τον Μάρτη του 2013 επί διοίκησης Σαρρή έγινε καταγγελία των συμβάσεων της πενταετίας 2005-2010 (για να θεωρεί μη υπαίτια η ΕΠΟ και υπεύθυνη η εταιρεία «PC SYSTEMS»), αλλά ήταν πολύ αργά διότι είχε ήδη γίνει ανώνυμη καταγγελία στην Οικονομική Εισαγγελία που κατόπιν «ξεσκέπασε» το θέμα.

Ο σημερινός πρόεδρος της ΕΠΟ, λοιπόν, είναι στριμωγμένος από παντού και είναι να απορεί κανείς γιατί ακόμη δεν έχει αποφασίσει να παραιτηθεί και να φύγει. Πώς είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα να δηλώνει ευθαρσώς ότι θα είναι υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές της ΕΠΟ, την ώρα μάλιστα που ο εναρμονισμός του Κώδικα Δεοντολογίας επιτρέπει πλέον τη διερεύνηση πειθαρχικών αδικημάτων και πριν από το 2015. Ο κύριος Γκιρτζίκης είναι «πρωταγωνιστής» αυτών των αδικημάτων και με τη βούλα και μετά την πρόταση για παραπομπή του σε δίκη από την αντιεισαγγελέα Εφετών.

Η «Άποψη» με διεξοδική ανάλυση του «σκανδάλου» εδώ και χρόνια, όσο και με την αναφορά στο κύρος της άρτιας καταρτισμένης κυρίας Ευγενίας Κυβέλου, όταν διαβιβάστηκε στα χέρια της η υπόθεση, είχε προαναγγείλει συμπερασματικά την πρόταση για παραπομπή σε δίκη των εμπλεκομένων, δεδομένου ότι τα 12 εκατ. ευρώ που ξοδεύτηκαν χωρίς αντικείμενο από την περίοδο 2005 και μετά δεν ήταν δυνατόν το 2016 κάποιος εισαγγελέας να δεχθεί τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για κάποια μικροπαράλειψη. Να θυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια έχουμε αναδείξει το θέμα με λεπτομέρειες ακόμη και για το ποια στελέχη γνώριζαν από πρώτο χέρι για τις συμβάσεις και την εισροή χρημάτων και ποια μάθαιναν τελευταία για τα τεκταινόμενα. Σίγουρα στην υπόθεση υπάρχουν μπλεγμένα μεγάλα και μικρά ψάρια, αλλά πλέον είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να κρίνει!

Θέμα ηθικής τάξεως για Πιλάβιο

Θέμα ηθικής τάξεως υπάρχει πλέον για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο. Δεν μπορούν εύκολα να κατανοήσουν ανώτατα στελέχη της FIFA και της UEFA αλλά και των ελληνικών αρχών ότι ενώ ο τέως πρόεδρος της ΕΠΟ βαρύνεται με κατηγορία για απιστία και υπεξαίρεση, μπορεί ταυτόχρονα να αποτελεί μέλος του ανωτάτου αθλητικού δικαστηρίου (ΚΑΣ) που εδρεύει στη Λωζάνη.

Φανταστείτε τον Τσοχατζόπουλο, αν δεν ήταν τρόφιμος Κορυδαλλού, και είχε αφεθεί ελεύθερος μέχρι να δικαστεί, να ήταν μέλος ανωτάτου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε και οι δύο για τα ίδια αδικήματα κατηγορούνται. Τα ποσά διαφέρουν…

Μαζί με τα ξερά και τα χλωρά

Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, πολλά στελέχη της ΕΠΟ δεν είχαν πάρει «μυρωδιά» για το τι  αποφάσιζε το προεδρείο, ποια ποσά κατέβαλλε, και γενικότερα δεν είχε γνώση για καμία οικονομική δοσοληψία. Μάλιστα, ο τότε σύμβουλος της ΕΠΟ Βασίλης Χατζηαποστόλου, είχε καταγγείλει το θέμα ανανέωσης της σύμβασης για την Κάρτα Υγείας από τον Πιλάβιο. Δυστυχώς όμως, προφανώς με κάποια υπογραφή του σε πρακτικά του Δ.Σ. που κανείς ποτέ δεν τα διαβάζει και υπογράφονται μαζικά, ενδέχεται να κάτσει και στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η «Α» τα είχε γράψει χρόνια πριν

Διαβάστε τι έγραφε η «Α» πριν από 3,5 χρόνια, τον Φλεβάρη του 2013, όταν αποκάλυπτε με λεπτομέρειες το θέμα και με αποκλειστικές δηλώσεις των σημερινών κατηγορουμένων στην εφημερίδα.  Από τότε η «Α» ασχολήθηκε πολλές φορές με την υπόθεση, αλλά εκείνη τη μέρα είχε προβεί πρώτη στις αποκαλύψεις:

«ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ (ΑΡΧΙΚΑ) ΚΑΙ Σ. ΠΙΛΑΒΙΟΥ (ΕΠΕΚΤΑΣΗ), Η ΕΠΟ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 12,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ(!!!) ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΑΛΛΑ 14 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ(!!) ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΡΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ

Πρόβλημα στην ΕΠΟ:

Η υγεία (της)…

Με την αποχώρηση του Σοφοκλή Πιλάβιου και την ανάληψη της νέας διοίκησης της ΕΠΟ στη θέση του προέδρου Γιώργου Σαρρή, ένα-ένα αποκαλύπτονται τα κρυμμένα –τι κρυμμένα; Θαμμένα θα λέγαμε–  μυστικά του σκληρού πυρήνα της ΕΠΟ.

Τελευταίο κρούσμα, η αποκάλυψη που αφορά την έκδοση δελτίων υγείας των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών όλης της χώρας.

Τι αποκαλύφθηκε; Κρατηθείτε!

Η ΕΠΟ του Βασίλη Γκαγκάτση το 2007 είχε συνάψει σύμβαση με την εταιρεία PC System για τη δημιουργία κέντρων υγείας σε όλους τους νομούς της χώρας, με σκοπό την εξέταση και την έκδοση δελτίων υγείας, ώστε οι ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται έχοντας διαπιστωμένη την κατάσταση της υγείας τους. Μέχρι εδώ, όλα καλά.

Στη συνέχεια, όμως, το ίδιο έτος 2007, τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός όσο και ο τότε υπουργός υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος διαπίστωσαν ότι η ΕΠΟ δεν είχε εξετάσει αν το θεσμικό πλαίσιο επέτρεπε τη λειτουργία αυτών των κέντρων υγείας. Και επειδή δεν προβλεπόταν από κανέναν νόμο ή κανονισμό, απαγόρεψαν τη λειτουργία τους. Έτσι, η έκδοση των δελτίων υγείας των ποδοσφαιριστών συνεχίστηκε μέχρι σήμερα να γίνεται από αρμόδιους ιατρούς και κρατικά ιατρεία.

Όπως όμως αποκαλύφθηκε στο τελευταίο δεκαήμερο, συνεχίστηκε και κάποια άλλη διαδικασία, προσοδοφόρα σε μεγάλο βαθμό για κάποιους. Ποια; Η καταβολή χρημάτων ύψους 250.000-280.000 ευρώ ανά μήνα επί πέντε έτη στην εταιρεία PC System για έργο που δεν παρείχε!!! Το συνολικό μέχρι σήμερα ποσό φτάνει τα 12,6 εκατ. ευρώ, ενώ με επέκταση της σύμβασης από τον Σοφοκλή Πιλάβιο το 2012 το κόστος που πρέπει να αποπληρωθεί είναι άλλα 14 εκατ. ευρώ.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους, το οποίο αναμένεται να διερευνηθεί τόσο από τη νυν διοίκηση όσο και από τους αρμόδιους εισαγγελείς και από το ΣΔΟΕ. Όταν σήμερα κάποιος φτωχοδιάβολος οδηγείται στο αυτόφωρο για χρέη 5.000 ευρώ ή του κόβουν το ρεύμα για 100 και 200 ευρώ, δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν πάρτι εκατομμυρίων και μάλιστα χωρίς να προσφέρουν τίποτα.

Συμβιβασμό ζητάει η PC System

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η εταιρεία PC System επεδίωξε να έρθει σε συμβιβαστική λύση, αλλά για τα επόμενα χρήματα που της οφείλονται, και μάλιστα για τον σκοπό αυτό έχουν γίνει τρεις συσκέψεις – στην πρώτη συναντήθηκαν οι κ.κ. Οικονομίδης, Βούρβαχης και εκπρόσωποι της εταιρείας, στη δεύτερη συμμετείχε και ο πρόεδρος Γ. Σαρρής, και η Τρίτη έγινε στα γραφεία του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε το τι ακριβώς είχε συμβεί, ζήτησε να του φέρουν νερό για να συνέλθει.

Γιώργος Σαρρής: «Ψάχνουμε το θέμα»

Η «Α» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε η εφημερίδα μας, και δήλωσε: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, το ερευνούμε σε όλες τις πτυχές του, δεν είναι δυνατόν να ξοδεύονται τόσα χρήματα χωρίς έστω και το παραμικρό αποτέλεσμα. Η υγεία των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών είναι πολύτιμη και θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο να τη διασφαλίσουμε».

Β. Χατζηαποστόλου, τέως σύμβουλος της ΕΠΟ: «Είχα καταγγείλει το θέμα στο Δ.Σ.»

Ο τέως σύμβουλος της ΕΠΟ Βασίλης Χατζηαποστόλου σε συνομιλία με συντάκτη της εφημερίδας μας δήλωσε τα εξής: «Γνωρίζω το θέμα, είχα καταγγείλει τα τεκταινόμενα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Υπάρχει σχετική αναφορά στα πρακτικά. Ο κ. Πιλάβιος όχι μόνο ανανέωσε τη σύμβαση με τη PC System χωρίς να ρωτήσει το Δ.Σ., αλλά υπέγραψε και νέα που αφορά τα αναλώσιμα. Ποια αναλώσιμα, αφού τα κέντρα υγείας ποτέ δεν λειτούργησαν; Επίσης, έχω να επισημάνω ότι ο κ. Πιλάβιος, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, υπέγραψε και σύμβαση με το γραφείο ταξιδίων Travel Plan. Έχω την απορία: θα υλοποιήσει αυτή τη σύμβαση ο νέος πρόεδρος κ. Σαρρής;»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα