«Τους… τρέλανε ο κόσμος και “έβγαλαν” τη Novartis»

Στη Βουλή η δικογραφία για διερεύνηση ευθυνών 10 πολιτικών προσώπων - Δήλωση-φωτιά πρώην κορυφαίου πολιτικού στο iapopsi.gr: «Τρελάθηκαν από το συλλαλητήριο και “βγάζουν” τώρα τη Novartis για αντίβαρο"

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, παρέδωσε σήμερα Δευτέρα (5/2) η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και οι επίκουροι εισαγγελείς κ. Ντζούρας και κ. Μανώλης, μέρος της δικογραφίας για το επονομαζόμενο σκάνδαλο Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία εμπεριέχονται τα ονόματα 2 πρώην πρωθυπουργών –του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Πικραμμένου–, 5 πρώην υπουργών Υγείας (Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σιαλμάς, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος) 2 πρώην υπουργών Οικονομικών (Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Στουρνάρας), καθώς και του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη.

Εν προκειμένω, η Βουλή καλείται να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των παραπάνω πολιτικών σχετικά με αδικήματα που αφορούν σε απιστία και σε δωροδοκία την περίοδο 2006-2015. Αυτό είναι, όμως, το πρώτο σκέλος της υπόθεσης, καθώς σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, στον πρώην αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Hellas την περίοδο 2007 – 2015, Κωνσταντίνο Φρουζή, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη με την κατηγορία της δωροδοκίας, o οποίος μετά από την απολογία του στον ανακριτή αφέθη ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα.

Στο τρίτο σκέλος που αφορά το ενδεχόμενο εμπλοκής των συγκεκριμένων προσώπων στην κακουργηματική πράξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος η εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνά της.

 

Βαρύ κλίμα στο πολιτικό σύστημα και οργίλες αντιδράσεις   

Είναι πασιφανές ότι η εξέλιξη αυτή έχει ξεκινήσει ήδη να βαραίνει το πολιτικό σύστημα μίας και δεν είναι σύνηθες να κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα βαριά όνομα του πολιτικού κόσμου.

Στο άκουσμα του ονόματός του, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παν. Πικραμμένος ξεκαθάρισε με δήλωση του ότι «ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου – Ιούνιου 2012».

Σε πολύ αυστηρότερο τόνο και με αιχμηρές εκφράσεις απάντησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «συκοφάντες» που θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων” είπε συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ και κατέληξε:

Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

 

Δ. Αβραμόπουλος: “Ουδεμία σχέση…” 

Πληροφορούμενος τις εξελίξεις και την εμπλοκή του ονόματός τους στην υπόθεση ο Ευρωπαίος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος  δήλωσε:

«H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis.

»Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015.

»Την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα.

»Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα».

Επίσης ο νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης μέσω διαδοχικών αναρτήσεων στα social media απάντησε με σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης

Λέγοντας αρχικά πως «τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί!» και συμπληρώνοντας ότι «αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό».

Για «πολιτική στοχοποίηση» και «bullying» το οποίο βιώνει όπως είπε την τελευταία τριετία μίλησε ο Γιάννης Στουρνάρας: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Η ηλεκτρονική έκδοση της «Α» επικοινώνησε με πολλούς από τους πολιτικούς που βρίσκονται υπό διερεύνηση και οι απαντήσεις τους ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς αντιμετώπισαν την είδηση με αγανάκτηση αλλά και ειρωνεία.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια ενός εξ αυτών, κορυφαίου πρώην πολιτικού, ο οποίος είπε επί λέξει στο iaposi,gr:

«Η παρουσία 1,5 εκατ. ανθρώπων στο συλλαλητήριο του Συντάγματος έπεσε πολύ βαρύ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις κρυφές συμφωνίες που πίστευε ότι μπορεί να περάσει αναίμακτα.

»Έπρεπε να βρεθεί κάποιο αντίβαρο για να στρέψει την προσοχή του κόσμου αλλού. Έτσι σε χρόνο μηδέν συγκεντρώθηκαν στην εισαγγελία με παρόντα τον κ. Τζανακόπουλο και έβγαλαν άρον άρον από τη ναφθαλίνη δήθεν σκάνδαλα και ευθύνες στην υπόθεση Novartis.

Τέτοιες πρακτικές θα τις βρουν μπροστά τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα