Τους φακέλους-«φωτιά» ξεσκονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Φύλλο και φτερό είναι έτοιμοι να κάνουν δεκάδες υποθέσεις, για τις οποίες υπάρχει έστω και η υπόνοια πως ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο, οι νέοι –κυβερνητικοί πλέον– αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη συνεργάτες τους έχουν ξεκινήσει να ξεσκονίζουν ξεχασμένα αρχεία, έτσι ώστε με τη βοήθεια του αρμόδιου υπουργού για τη Διαφθορά κ. Παναγιώτη Νικολούδη να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες –εφόσον υπάρξουν– και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τους εμπλεκόμενους.

Μπορεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου να ήταν εκείνη που αποκάλυψε τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, όμως όσοι κινούνται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν πολύ καλά πως κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους.

«Η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ως “πλυντήριο” σκανδάλων και ως “νεκροταφείο” ποινικών δικογραφιών», δήλωσε η ίδια στην πανηγυρική της ομιλία, προαναγγέλλοντας την «ανάσυρση και διερεύνηση των υποθέσεων που, ενώ έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη, αραχνιάζουν για μήνες ή και χρόνια στα συρτάρια, χωρίς καν να εξετάζονται», τονίζοντας πως αυτό «αποτελεί στοιχειώδες και θεμελιώδες δημοκρατικό καθήκον, αλλά και προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής».
«Τόσο μέσω των ήδη υπαρχουσών και αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής, όσο και με τη συγκρότηση των απαιτούμενων νέων οργάνων, με σχετική αλλαγή του Κανονισμού, είναι επιβεβλημένο η Βουλή να εγγυηθεί τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και τη διερεύνηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, όποια και αν είναι τα ελεγχόμενα πρόσωπα, είτε πρόκειται για πολιτικά, κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά πρόσωπα, είτε πρόκειται για εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων και εταιρειών διαφθορέων, όπως στις υποθέσεις της Siemens και των εξοπλιστικών», είπε, δείχνοντας ευθέως τις προτεραιότητες. Από κοντά η περιβόητη πλέον Λίστα Λαγκάρντ, όπου μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, το Ελληνικό, ένα έργο που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Ξεχωριστή θέση έχουν τα ΕΛ.ΠΕ., καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη συγχώνευση των ΕΛ.ΠΕ. με την Πετρόλα, που έγινε το 2003, υποστηρίζοντας ότι συνδέεται με το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου και με αποκαλύψεις για μίζες κατά την περίοδο εκείνη.

Πιο αναλυτικά:

# Εξοπλιστικά: Τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα εξοπλιστικά αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Καμμένος. «Υπάρχει έγγραφο, που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε, από τον εισαγγελέα της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, που έχει αποσταλεί στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αναφέρεται σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις παρανομιών στα εξοπλιστικά», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν συμβάσεις με τις οποίες η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει παραλάβει 20 σύγχρονα ελικόπτερα από το 2003 και τελικά έχει γίνει παράδοση μόνο 11 ελικοπτέρων από τα οποία λειτουργούν μόνο τα δύο. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ο έλεγχος θα φτάσει αρκετά χρόνια πίσω… Και από αυτόν δεν θα εξαιρεθούν ούτε η περιβόητη πια υπόθεση των υποβρυχίων.
# Siemens: Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της Siemens και της ελληνικής κυβέρνησης του 2012 (Νόμος 4072/2012) εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο σχετικά τη συμβατότητά του με το «δίκαιο της Ε.Ε. περί δημοσίων συμβάσεων», όσο και αναφορικά με πιθανή εμπλοκή κοινοτικών πόρων. Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε η επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, Elzbieta Bieńkowska, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Η ερώτηση του ευρωβουλευτή δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο, παρά να ξαναζωντανέψει την υπόθεση που πρόσφατα βάφτηκε και από το αίμα μιας αυτοκτονίας. Συγκεκριμένα, νεκρός σε ηλικία 62 ετών βρέθηκε στο σπίτι του στο Μόναχο ο πρώην επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Siemens, online casino Heinz-Joachim Neubuerger, που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο δωροδοκίας. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία. Η συγκυρία όμως –αυτοκτόνησε μία μέρα μετά τη σχετική ερώτηση στον κ. Σόιμπλε– επέτρεψε τη δημιουργία σεναρίων. Η κυβέρνηση σκοπεύει μάλιστα να επιμείνει στην έκδοση του κ. Χριστοφοράκου στην Αθήνα, του ανθρώπου δηλαδή που γνωρίζει πρόσωπα και ονόματα αλλά τον προστατεύει η Γερμανία. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η εταιρεία δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ από τις οφειλόμενες στην Ελλάδα αποζημιώσεις, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Οι οποίες παραγράφονται το 2017!

# Ελληνικό: Λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επαναλάβει τη δέσμευσή του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει τη σύμβαση παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στη Lamda Development, αλλά και όλες τις συμβάσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό έκανε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ως υπουργός πλέον, πριν από λίγες ημέρες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Lamda Development.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στη Lamda Development δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή, ενώ εκκρεμεί και έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για το τίμημα εκχώρησης του Ελληνικού –που έλαβε υπ’ όψιν την αποτίμηση της έκτασης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας– αλλά και για να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί από τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ το αδίκημα της απιστίας και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Σημαντικό είναι επίσης ότι η μεταφορά της Υ.Π.Α., δηλαδή του FIR Αθηνών, σε άλλον-άγνωστο χώρο, θα κοστίσει έως 1,5 δισ. ευρώ, όταν το ΤΑΙΠΕΔ «ξεπούλησε» (σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ) κυριολεκτικά τα 6.200 στρ. του Ελληνικού και τα 3,5 χλμ. της παραλίας του Αγίου Κοσμά, για 915 εκατ. ευρώ με καταβολή δόσεων σε ορίζοντα δεκαετίας.

Νέο ενδιαφέρον για τους… σβησμένους της λίστας Λαγκάρντ

Toν Ερβέ Φαλσιανί, τον άνθρωπο δηλαδή που «έκλεψε» τη λίστα, θα καλέσουν ως μάρτυρα οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, οι οποίες ερευνούν την υπόθεση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 44χρονος Φαλσιανί έχει δηλώσει πρόθυμος να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές. Ο ίδιος ο Φαλσιανί, μιλώντας στην εκπομπή του Alpha, «360 μοίρες», υποστήριξε ξανά ότι θέλει να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές. Ο Φαλσιανί, σύμφωνα με δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας, υποστηρίζει στο βιβλίο που γράφει ότι η κα Παπανδρέου είχε σε λογαριασμό της στην HSBC «ποσό ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ». Κατά τον συγγραφέα «η λίστα των “χρυσών” πελατών φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να επιβληθούν πολιτικές λιτότητας. Αυτό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα». Η υπόθεση αποκτά και πάλι ενδιαφέρον μετά την αποκάλυψη πως από τη λίστα έχουν σβηστεί πολλά ονόματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα