Τούντορ όπως λέμε Σάνον

Το 2012 προσέλαβε τον Γιώργο Δώνη και τελικά τον αντικατέστησε με τον Γιώργο Γεωργιάδη στα μισά της χρονιάς. Την επόμενη σεζόν επέλεξε τον Χουμπ Στέφενς, αλλά τα πράγματα και πάλι δεν πήγαν καλά και ήρθε εκ νέου ο Γεωργιάδης για να «βγάλει» τη σεζόν. Πέρσι, ο Ιβάν Σαββίδης πόνταρε στον Άγγελο Αναστασιάδη, αλλά ο ΠΑΟΚ «ξεφούσκωσε» με τα γνωστά αποτελέσματα. Να έρθει πάλι ο Γ.Χ. Γεωργιάδης για να συνεχιστεί η… παράδοση.

Σήμερα, στο τέταρτο του χρόνο στον ΠΑΟΚ, κι αφού το καλοκαίρι επέλεξε τον Φρανκ Άρνεσεν για τεχνικό διευθυντή και τον Ιγκόρ Τούντορ για προπονητή, ο Ιβάν Σαββίδης καλείται και πάλι να πάρει μία δραστική απόφαση, με την ομάδα του εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος, αλλά και της ευρωπαϊκής προπτικής. Η απόφαση έχει να κάνει, φυσικά, με το αν θα διατηρήσει τον Τούντορ στον πάγκο του ΠΑΟΚ!

Για την ώρα ο Ιβάν Σαββίδης δείχνει να έχει αλλάξει τακτική. Παρά το ότι για πρώτη φορά σε αυτή την τετραετία βλέπει την ομάδα του τόσο μακριά από την κορυφή τη δέκατη αγωνιστική και χωρίς ελπίδες πρόκρισης στο Europa League από την τέταρτη αγωνιστική των ομίλων, φανερώνει μία αξιοπρόσεκτη στήριξη στον προπονητή του, παρά το ότι ο Τούντορ είναι πιο άπειρος και τον Δώνη, τον Στέφενς και τον Αναστασιάδη. Που οφείλεται άραγε αυτή η αλλαγή τακτικής;

Ένας λόγος είναι η παρουσία του Φρανκ Άρνεσεν. Ο Δανός τεχνικός διευθυντής με τη βορειοευρωπαϊκή ποδοσφαιρική νοοτροπία, δεν έχει καν στο μυαλό του αυτή την εξέλιξη, δηλαδή την αποπομπή ενός προπονητή πριν να φτάσει η χρονιά στα μισά της. Αυτά είναι βαλκανικά έθιμα. Στη Γερμανία, στην Αγγλία και στη Σκανδιναβία η λογική λέει πως ένας προπονητής δικαιούται τουλάχιστον να «βγάλει» μία χρονιά. Ακόμη κι αν ρώταγε ο Σαββίδης τον Άρνεσεν αν θα έπρεπε να φύγει ο προπονητής, ο Δανός θα τον κοιτούσε με απορία.

Το ρεπορτάζ πάντως λέει πως ο Σαββίδης δεν έχει διανοηθεί ακόμη να αμφισβητήσει αυτό που γίνεται και να ζητήσει εξηγήσεις στον Άρνεσεν. Κάποιοι μάλιστα λένε πως περισσότερο συμπαθεί τον Τούντουρ, παρά τον ίδιο τον τεχνικό διευθυντή. Ο μεγαλομέτοχος μίας ομάδας, πάντως, όταν παραδίδει κλειδιά και μπάτζετ στον τεχνικό διευθυντή, μετά είναι μάλλον παράδοξο να εμπλακεί στις υποθέσεις τους στα μισά του Νοέμβρη. Στο σχεδιασμό δεν χωράνε συναισθηματισμοί.

Ένας ακόμη λόγος που ο Σαββίδης στηρίζει τον Τούντορ, είναι ότι τον εκτιμά σαν χαρακτήρα και ως επαγγελματία. Ο Κροάτης τον έχει πείσει πως η δουλειά του είναι καλή και πως τα αποτελέσματα δεν έρχονται λόγω αναποτελεσματικότητας των παικτών και όχι λόγω των τακτικών του προπονητή. Αυτό φάνηκε και από τις πρόσφατη προσπάθεια του Τούντουρ να αλλάξει το σύστημα, δείχνοντας ότι δεν έχει εμμονές.

Επιπλέον, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ βαρέθηκε να αλλάζει προπονητές. Με την ΠΑΕ δίχως χρέη έχει μεγαλύτερη δυνατότητα πλέον να αλλάζει παίκτες, ενώ ξέρει ότι έρχονται και οι πωλήσεις. Η χρηματιστηριακή αξία του Μακ είναι ήδη στα ύψη, ενώ αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και του Πέλκα! Ο Σαββίδης οραματίζεται έναν ΠΑΟΚ με έναν προπονητή μεγάλης διάρκειας που θα σπάσει το ρεκόρ του Λες Σάνον ο οποίος έμεινε στην Τούμπα 3,5 χρόνια. Τον έχει ενοχλήσει η κριτική των άστοχων προπονητικών επιλογών. Τρεις προσλήψεις, τρεις απολύσεις μέσα στη χρονιά! Κακό ποσοστό που θα γίνει χειρότερο αν διώξει και τον Ιγκόρ Τούντορ.

Με αυτά και μ’ αυτά, λοιπόν, ο κόσμος σήμερα απορεί που ένας οργανισμός σαν του ΠΑΟΚ με παρελθόν αλλαγής ακόμη και… έξι προπονητών μέσα σε μία διετία (από το 1995 μέχρι το 1997 δούλεψαν κατά σειρά οι Χάαν, Σαράφης, Κοκότοβιτς, Μπέλλης, Μπένγκστον, Αρχοντίδης, Αναστασιάδης) στηρίζει έναν άνθρωπο που άφησε την ομάδα 15 βαθμούς πίσω από την κορυφή τη δέκατη αγωνιστική. Μέχρι και ο κόσμος στηρίζει τον Τούντορ, κόσμος που στο παρελθόν αν έχανε 0-2 από τον Ολυμπιακό στο μισάωρο θα έκανε την Τούμπα καλοκαιρινή.

Σήμερα, όμως, ο κύριος Ιβάν Σαββίδης έχει μεταλλάξει το dna του ΠΑΟΚ.  Σίγουρα ο Ιγκόρ Τούντορ δεν μπορεί να γίνει νέος Γκέραρντ ή έστω Μπάγεβιτς. Ωστόσο, μπορεί και δικαιούται να βγάλει μία χρονιά, να δοκιμαστεί μέχρι εσχάτων. Το ποδόσφαιρο είναι βέβαια επαγγελματικό και όσο δίνεις πρέπει να τα πάρεις. Ο ΠΑΟΚ είναι «υποχρεωμένος» να βγει στην Ευρώπη κι αν συνεχιστούν οι γκέλες ή αν έρθει μία βαριά ήττα στο Ντόρτμουντ, όλα είναι πιθανά, αλλά για την ώρα ο Ιβάν Σαββίδης συμπεριφέρεται ως Ευρωπαίος και όχι ως Έλληνας παράγοντας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα