Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο

Στον γαλλογερμανικό άξονα, που έχει ανδρωθεί την τελευταία δεκαπενταετία υπάρχει μία σταθερά. Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της Γερμανίας. Έτσι κάθε πέντε χρόνια αναγκάζεται να υποδέχεται στο Βερολίνο Γάλλους προέδρους.

Μετά τον Ζακ Σιράκ, τον Νικολά Σαρκοζί, τον Φρανσουά Ολάντ, τώρα ήρθε η σειρά του Εμμανουέλ Μακρό. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος πέρασε την πόρτα της καγκελαρίας και ζήτησε από τη γερμανίδα καγκελάριο να υπάρξει μία πιο στενή συνεργασία για να εκσυγχρονίσουν την Ε.Ε.

Το συμπέρασμα που εξήχθη από την συνάντηση είναι πως η Μέρκελ θα “βάλει πλάτη” στον νέο Γάλλο πρόεδρο μέχρι να προχωρήσει στις προαναγγελθείσες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας.  Η γερμανίδα καγκελάριος, αν δει πως ο Μακρόν επιτύχει να περάσει τα -ομολογουμένως δύσκολα κι απαιτητικά- μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει, τότε θα προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση για μια λιγότερο ασφυκτική και γραφειοκρατική Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προεκλογικά “θέλω” του 39χρονου προέδρου.

Αυτό, άλλωστε, ήταν το ζουμί των δηλώσεων της Μέρκελ, μετά την συνάντηση με τον Μακρόν: “Η Ευρώπη θα τα πάει καλά, μόνο αν είναι ισχυρή η Γαλλία“, υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

“Από γερμανική άποψη, είναι δυνατόν να αλλάξουμε τις συνθήκες αν αυτό έχει νόημα. Θα ήμουν έτοιμη για κάτι τέτοιο αλλά πρώτα θα εργαστούμε πάνω στο τι θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε“, συνέχισε με νόημα, πετώντας με εύσχημο τρόπο το μπαλάκι στην πλευρά του γάλλου προέδρου.

Ο Μακρόν “έπιασε” το υπονοούμενο και συμφώνησε από την πλευρά του πως πρέπει όντως να γίνουν μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως ο ίδιος σχεδιάζει να προχωρήσει σε αυτές μέσα στους επόμενους μήνες.

“Έχω ένα βαρύ φορτίο να διαχειριστώ”, παραδέχθηκε ο Μακρόν ενώπιον των δημοσιογράφων, “να μεταρρυθμίσω την Γαλλία”, φροντίζοντας ωστόσο να δώσει, εμμέσως πλην σαφώς μια απάντηση στους επικριτές του που τον αποκαλούν “σκυλάκι της Μέρκελ”, αντιτείνοντάς τους πως “θα προβώ στις μεταρρυθμίσεις αυτές όχι επειδή το απαιτεί η Ευρώπη, αλλά επειδή το χρειάζεται πραγματικά η Γαλλία“.

Μάλιστα, ο Μακρόν διευκρίνισε πως δεν έχει υπερασπιστεί ποτέ την ιδέα των ευρωομολόγων ή μιας αμοιβαιοποίησης του χρέους της ευρωζώνης, δείχνοντας με το… καλημέρα πως για να πετύχει τους στόχους που του ορίστηκαν, είναι διατεθειμένος μέχρι και να ξεχάσει οικονομικά ζητήματα που ο ίδιος είχε θέσει ως προεκλογική του προτεραιότητα -ένα ακόμη δείγμα του “πάγου” που του έβαλε το Βερολίνο.

Οδικός χάρτης

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να καταρτίσουν έναν μεσοπρόθεσμο “οδικό χάρτη” με αντικείμενο την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για να καταστεί πιο ανθεκτική η ευρωζώνη απέναντι στις μελλοντικές κρίσεις.

“Η Γερμανία θα τα πάει καλά μακροπρόθεσμα μόνο αν η Ευρώπη τα πάει καλά και η Ευρώπη θα τα πάει καλά μόνο αν υπάρχει μια ισχυρή Γαλλία”, είπε η Μέρκελ, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα μια συνάντηση ανάμεσα τους τον Ιούλιο.

Σε ερώτηση για μια πιθανή αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε., η κα. Μέρκελ επισήμανε πως η Γερμανία θεωρεί ότι επί της αρχής είναι εφικτή μια αλλαγή, ενώ ο κ. Μαρκόν απάντησε πως το θέμα δεν είναι «ταμπού» για τη Γαλλία. 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα