Το «αγκάθι» της δόσης των 800 εκατ. ευρώ

Κλίμα αισιοδοξίας για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους, καλλιεργούν ελληνική κυβέρνηση και αξιωματούχοι της Κομισιόν. «Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους» δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον. Βέβαια, παρά το κλίμα αισιοδοξίας, τίποτα δεν είναι εύκολο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο. Ακόμη και η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα, για να εκταμιευθεί απαιτεί να δοθούν στους δανειστές στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Μάλιστα, ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το ποσό των 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμο ως την 31η Οκτωβρίου.

Και μπορεί το ζήτημα της Ελλάδας να μην βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου, ωστόσο, οι πιθανές μελλοντικές αλλαγές στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι ζήτημα που «καίει» την Ελλάδα. Όσον αφορά τις πιθανές αλλαγές στον ρόλο του ESM, η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν μία γενική συζήτηση, η οποία ξεκινάει από «πολύ διαφορετικές απόψεις», όπως σχολίασε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος, τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα σε έναν χρόνο θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων για τον ρόλο του ESM και πρόσθεσε ότι η πραγματική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα