Το ανθρώπινο πρόσωπο του υπουργείου Υγείας

Η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα ΠαπακώσταΣιδηροπούλου, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι μια πολιτικός με δυνατό πολιτικό λόγο. Πολύ περισσότερο, όπως αποδεικνύει αυτό το σύντομο διάστημα που βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας, είναι μια πολιτικός με πλούσιο πολιτικό έργο.

Ανέκαθεν, το υπουργείο Υγείας χαρακτηριζόταν ως ένα από τα πιο δύσκολα υπουργεία. Και αυτό διότι ο χώρος της Υγείας αποτελεί έναν χώρο με πολλά προβλήματα που χρονίζουν. Όχι άδικα, αποτελεί μια από τις λεγόμενες «ηλεκτρικές καρέκλες» που οι περισσότεροι βουλευτές προσπαθούν να αποφύγουν. Η Κατερίνα Παπακώστα δεν ανήκει στους πολιτικούς αυτούς. Όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποφύγει τη δύσκολη «καρέκλα» της υφυπουργού, αλλά αντιθέτως ανέλαβε τη θέση σε μια περίοδο που οι σχέσεις των πολιτών με το σύστημα Υγείας ήταν πιο τεταμένες από ποτέ και αντιμετώπισε τα θέματα αρμοδιότητάς της με την ανθρωπιά και την ευαισθησία που τη διακρίνει.

Από εκεί και ύστερα τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Συνήθως τα σημαντικά έργα, εκείνα με τη μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία, περατώνονται σε βάθος τετραετίας. Η Κατερίνα Παπακώστα όμως δεν περίμενε ούτε καν έναν χρόνο. Μέσα σε μόλις 7 μήνες, έχει να παρουσιάσει έργο, που σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Αυτές του σήμερα, όχι του χτες, ούτε του αύριο, αλλά του τώρα! Κι αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

Για να αντιληφθεί κάποιος πολιτικός τις πραγματικές ανάγκες μιας κοινωνίας, κυρίως όταν η κοινωνία αυτή παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες μιας τέτοιας οικονομικής κρίσης σαν αυτής που μαστίζει τη χώρα μας, δεν αρκεί να είναι καλός πολιτικός. Πρέπει να είναι διορατικός, οξυδερκής, καινοτόμος και κυρίως να μπορέσει να πιάσει τον παλμό της κοινωνίας την κατάλληλη στιγμή. Να αφουγκραστεί, που λέμε, το λαϊκό αίσθημα την ώρα που πρέπει. Αυτό είναι το δύσκολο! Μπορεί κάποιος πολιτικός να έχει τις καλύτερες προθέσεις, να θέλει να δημιουργήσει και να δημιουργήσει τελικά. Και όλη αυτή η δημιουργία να πέσει στο κενό επειδή δεν μπόρεσε να αφουγκραστεί τις κοινωνικές ανάγκες της στιγμής.

Ανθρωποκεντρική προσέγγιση 

Η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, συνδυάζει όλα τα προαναφερθέντα προσόντα. Αντιλαμβάνεται τις ανάγκες τού τώρα και δίνει λύσεις άμεσες στο πρόβλημα του σήμερα. Αφουγκράστηκε ότι στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας χρειάζεται να προσεγγίσεις τα θέματα με ευαισθησία και όχι με «νταηλίκια» και κορώνες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που έκανε σημαία της την προτεραιότητα στον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξία.

Στο πλαίσιο αυτής της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, εντάσσονται τόσο το μέτρο για την υγειονομική περίθαλψη ανασφαλίστων και τον εμβολιασμό άπορων παιδιών, όσο και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση για την περίθαλψη και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές ανάγκες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η υφυπουργός Υγείας απέστειλε αμέσως συστάσεις προς όλες τις δομές ψυχικής υγείας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, υπενθυμίζοντας τα δικαιώματα των ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και επιδιώκοντας τη διαφύλαξή τους.

Ακόμα, ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και η εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα μας του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών, αλλά και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο ΟΚΑΝΑ με την υπογραφή των νέων συμβάσεων με τα Κέντρα Πρόληψης και την τακτοποίηση του μισθολογικού  των εργαζομένων σε αυτά, είναι μερικά από τα θέματα, με τα οποία η Παπακώστα ασχολήθηκε σε βάθος. Και τόσα άλλα, μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Τελευταίο της επίτευγμα, που η Κατερίνα Παπακώστα συνεχίζει να το «τρέχει» παρά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, είναι η δημιουργία Σταθμών Μητρικού Θηλασμού. Πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με δημάρχους, προκειμένου ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για τον Μητρικό Θηλασμό στη Βουλή να εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Θα μπορούσε άνετα, λοιπόν, να υποστηριχθεί πως η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα ΠαπακώσταΣιδηροπούλου ανέτρεψε το δόγμα υπουργείου Υγείας, μετατρέποντάς το σε αμιγώς ανθρωποκεντρικό. Προσωποποιεί το ρητό: «Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», μια θέση την οποία αναβάθμισε, της έδωσε αίγλη και τελικά κατάφερε να δημιουργήσει νέα δεδομένα, ανοίγοντας πραγματικούς διαύλους επικοινωνίας με τη δικαιολογημένα καχύποπτη, ελληνική κοινωνία.

*Η Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου είναι υφυπουργός Υγείας και υποψήφια βουλευτής Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα