Το αποφασιστικό βήμα

 Ως αποφασιστικό βήμα σχολιάζουν κύκλοι του Μαξίμου το διάγγελμα Σαμαρά για να επιτευχθεί η εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας και να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες με τις πρόωρες εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός, προτείνοντας συναινετική εκλογή προέδρου, διεύρυνση της κυβέρνησης με την είσοδο σε αυτή στελεχών εκτός Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, και εκλογές στα τέλη του 2015 μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης, ουσιαστικά ικανοποιεί τρεις βασικές προϋποθέσεις και παράλληλα θωρακίζεται έναντι όλων των ενδεχομένων, τα πιο ακραία εκ των οποίων τον… ήθελαν να έχει την τύχη του Γ. Παπανδρέου που παρέδωσε στον Λ. Παπαδήμο. 

Δεδομένου ότι, όπως έλεγαν ανέκαθεν οι συνεργάτες του, «ο Σαμαράς δεν είναι Παπανδρέου», η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση όλων των σεναρίων που τον ήθελαν να μην επιδιώκει, ουσιαστικά, την εκλογή προέδρου, σχόλια που ακούγονταν ακόμη και από το εσωτερικό της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς με την πρότασή του εμφανίζεται πρόθυμος όχι μόνον να ορίσει χρόνο εκλογών, αλλά και να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα δυνάμεις εκτός των δύο κομμάτων. Προτείνει δηλαδή μία κυβέρνηση που θα θυμίζει 2012, όταν στο σχήμα συμμετείχε και η ΔΗΜ.ΑΡ. Πλέον, τα “γαλάζια” στελέχη, που όλες τις προηγούμενες ημέρες διαφοροποιούνταν από την κεντρική γραμμή των «καθαρών λύσεων», δεν έχουν άλλοθι να μη στηρίξουν με ένταση την κυβερνητική θέση. Με αυτό τον τρόπο, βγαίνει από το κάδρο των πιέσεων, στο οποίο εισέρχεται πλέον σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Με αυτό ως δεδομένο, ο κ. Σαμαράς αυξάνει τις όποιες πιθανότητες για την επίτευξη της ειδικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το εγχείρημα παραμένει δύσκολο, ωστόσο το «πακέτο» που παρουσιάστηκε χθες εμφανίζεται να ικανοποιεί τους όρους αρκετών εκ των ανεξαρτήτων ενώ είναι ελκυστικό και για αρκετά εκ των στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. (Ψύρρας, Τσούκαλης, Κυρίτσης, Πανούσης), που βλέπουν με δυσπιστία την δεδομένη προσέγγιση Κουβέλη με ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη η προεδρική πλειοψηφία απέκτησε από χθες νέα δυναμική, προσεγγίζοντας προς τους 170 βουλευτές. Αλλά, είπαμε ο δρόμος μέχρι τους 180 θα είναι μακρύς και δύσκολος και, συνεπώς, το σενάριο των πρόωρων εκλογών, στις 25 Ιανουαρίου, παραμένει το πλέον πιθανό.

Κοντά στους 170

Με στόχο να πλησιάσει τα 170 «ναι» κινείται η κυβέρνηση για τη δεύτερη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την πρόταση συναίνεσης που έκανε μέσω του διπλού «ανοίγματος» για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και χρονοδιάγραμμα εκλογών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Κουράκος αμέσως μετά το διάγγελμα Σαμαρά δήλωσαν ότι στην αυριανή ψηφοφορία θα μετακινηθούν από το «παρών» στο «Σταύρος Δήμας», ενώ δεδομένη στο «ναι» πρέπει να θεωρείται και η μετακίνηση του Παναγιώτη Μελά, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Εκτός από τους Μελά, Κουράκο, Οικονόμου, πιο κοντά στο να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα και να δώσουν ανάσα στην κυβέρνηση είναι ο Γιώργος Κασαπίδης, η Μίκα Ιατρίδη και ο Θωμάς Ψύρρας. Επιπλέον, υπάρχουν και οι δύο ψήφοι των ανεξάρτητων (πρώην χρυσαυγιτών) Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, που φαίνεται πως θα καταλήξουν στο «ναι».

Σταθερός στο «όχι» παραμένει και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook μετά το διάγγελμα Σαμαρά ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι, αν και ο πρωθυπουργός έκανε ένα βήμα προς την εθνική συνεννόηση, δεν πρόκειται να αλλάξει την ψήφο του και να ψηφίσει Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο δεν αλλάζει η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη γραμμή τού «όχι» παραμένει και ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος δήλωσε πως θα ψηφίσει «παρών» και στη δεύτερη ψηφοφορία. Ενδιαφέρον έχει και η στάση του Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος ήταν σταθερά στο «παρών», ωστόσο μετά το διάγγελμα του Σαμαρά δείχνει να το ξανασκέφτεται, αλλά ξεκαθαρίζει πως βάζει πάνω από όλα την κομματική γραμμή.

Υπενθυμίζεται πάντως πως μάλλον δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη και οι ανεξάρτητοι Βύρων Πολύδωρας (ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκαθάρισε την αρνητική στάση του), Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς.

Μ.Κ.
 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα