«Το Βερολίνο ήξερε τις κινήσεις Σαμαρά»

Στην αποκάλυψη πως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος στην Ευρώπη πριν βάλει στοίχημα το μέλλον της χώρας ξεκινώντας πρόωρα τη διαδικασία για την προεδρική εκλογή, προχωρά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αν και η απόφασή του της περασμένης εβδομάδας για την επίσπευση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής κατέλαβε εξ απήνης το ελληνικό κατεστημένο και τις αγορές, ένας στενός κύκλος εκλεκτών γνώριζε την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε επανειλημμένως στο τηλέφωνο τις ημέρες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της απόφασης για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, στις 8 Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με το Reuters, «το Βερολίνο υποστήριξε εμμέσως την απόφαση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. “Ο Σόιμπλε δεν ώθησε τον Σαμαρά προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα που ανακοινώθηκε, ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η επιλογή του Σαμαρά δεν ήταν κακή”», δήλωσε αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σχολιάζει πως «η τακτική κίνηση του Σαμαρά να στοιχηματίσει για να σώσει την κυβέρνηση και την καριέρα του, χωρίς να αποξενώσει τους εταίρους στην Ευρωζώνη, αντανακλά την επισφαλή θέση της χώρας εντός του ζώνης του ευρώ.

»Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της χαμένης κυριαρχίας με το τέλος του μνημονίου που επέβαλε εξουθενωτικά μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, έπειτα από την οικονομική κατάρρευση πριν από πέντε χρόνια, οι επενδυτές εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να σταθεί μόνη στα πόδια της. Η υποστήριξη εκ μέρους των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ακόμη και σιωπηρή, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική εγγύηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα