Το βιαστικό «διαζύγιο» που θα μετανιώσουν όλοι

 

Πολλά έχουν ειπωθεί και ακόμη περισσότερα έχουν γραφεί για ενδεχόμενο ενός GREXIT, με τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις του πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα ενός ελληνικού «αντίο» από τη ζώνη του ευρώ να διίστανται. Ωστόσο για τον αρθρογράφο των Financial Times, Μάρτιν Γουλφ, οι συνέπειες θα είναι ξεκάθαρα αρνητικές.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γουλφ, ένα βιαστικό διαζύγιο της Ευρώπης με την Ελλάδα θα είναι αυτή τη στιγμή κάτι που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα μετανιώσουν στη συνέχεια. Μάλιστα, ο αρθρογράφος παραλληλίζει το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην χώρα μας, έπειτα από μία 5ετία οικονομικής κρίσης και πολιτικών ανακατατάξεων, θεωρώντας ως κοινή συνισταμένη πως «όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».

Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Γουλφ, πολλοί είναι αυτοί που αρχίζουν να επιθυμούν να δουν να κόβεται ο γόρδιος δεσμός και εξηγεί:

«Όποια παιχνίδια και αν νόμιζαν οι Έλληνες ότι παίζουν, η κυβέρνηση τους ίσως απλά επιθυμεί να δώσει τέλος στην ταπείνωση. Αντίστοιχα, όποιο παιχνίδι μπορεί να έπαιζε το Eurogroup, ίσως να θέλει να δώσει τέλος στην απογοήτευση. Εάν είναι έτσι, η ελληνική χρεοκοπία, η έξοδος (από το ευρώ) και η υποτίμηση μπορεί να είναι σχετικά κοντά.

»Σε αυτή την περίπτωση, το κλίμα ευφορίας δεν θα κρατήσει. Η υπόθεση που κάνουν κάποιοι στην ευρωζώνη δεν είναι μόνο ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική, αλλά και ότι η καταστροφή που αξίζουν αυτοί οι αμαρτωλοί θα βελτιώσει την συμπεριφορά των υπολοίπων.

»Αλλά η νομισματική ένωση δεν θα είναι πλέον αμετάκλητη. Νέες κρίσεις θα προκύψουν. Και όταν γίνει αυτό, η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη θα είναι μικρότερη, μετά την έξοδο της Ελλάδας.

»Το να επέλθει μια κατάρρευση τώρα θα ήταν τραγικό, δεδομένων όλων των δυσκολιών που έχουν ήδη υπάρξει. Δεν είναι πολύ αργά για να επιτευχθούν συμφωνίες που θα έχουν στόχο να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις, να ελαχιστοποιήσουν την επιπρόσθετη λιτότητα και να καταστήσουν το χρέος διαχειρίσιμο. Αυτό θα ήταν και προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον όλων».

Στο άρθρο του που φιλοξενούν οι Financial Times, ο Μάρτιν Γουλφ εκτιμά πως ο άμεσος στόχος πρέπει να είναι ο κατευνασμός των… παθών και η διασφάλιση μιας συμφωνίας, ενδεχόμενο που ωστόσο μοιάζει για την ώρα απίθανο. Ποιο είναι το κατά Γουλφ επιμύθιο;

«Ίσως φέρνει ανακούφιση το να χωρίζει κανείς από έναν δύσκολο σύντροφο. Αλλά ο σύντροφος θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και μετά το τέλος αυτού του νομισματικού γάμου. Η Ελλάδα θα διατηρήσει τη στρατηγική της θέση και θα παραμείνει εντός της Ε.Ε. Ούτε οι Έλληνες ούτε οι εταίροι τους θα πρέπει να φαντάζονται έναν νοικοκυρεμένο χωρισμό. Η σχέση θα συνεχιστεί. Απλά θα είναι δηλητηριώδης. Εάν, κατά τραγική συγκυρία, δεν μπορεί κανείς να αποφύγει αυτή τη μοίρα, θα πρέπει να τη διαχειριστεί για πολύ καιρό», καταλήγει ο αρθρογράφος.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα