Το βούλευμα των 666 (!) σελίδων για τη δίκη των Energa – Hellas Power

Μια από τις σημαντικότερες δίκες των τελευταίων ετών –«φωτογραφία» ίσως της νεοελληνικής πραγματικότητας– αναμένεται να ξεκινήσει με το νέο δικαστικό έτος ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Πρόκειται για την υπόθεση της Energa – Hellas Power, μια δικογραφία με βασικούς «πρωταγωνιστές» τους Βασίλη Μηλιώνη και Αριστείδη Φλώρο.

 Και οι δύο, όπως και 17 ακόμη πρόσωπα, θα κριθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη καθώς, την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες «γονάτιζαν» υπό το βάρος των δυσβάσταχτων φόρων, εκείνοι φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 152 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα που εισέπραξαν από Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (και) για την εξόφληση του αποκαλούμενου «χαρατσιού» στα ακίνητα. Ωστόσο, ο πακτωλός αυτός των εκατομμυρίων δεν έφτασε ποτέ στα κρατικά ταμεία, αλλά αντίθετα διοχετεύθηκε στο εξωτερικό με τον Βασίλη Μηλιώνη, εκ των βασικών κατηγορουμένων, να απολαμβάνει έως και σήμερα τη χλιδάτη ζωή του με πανάκριβα πάρτι στη Μύκονο που προκαλούν!

Ο νεαρός άνδρας πρόσφατα εθεάθη να διασκεδάζει συνοδεία αιθέριων υπάρξεων σε γνωστή παραλία της Μυκόνου. Κυριολεκτικά ξεσάλωνε με «φόντο» τα καταγάλανα νερά του κοσμοπολίτικου νησιού, γιορτάζοντας με φίλους και γνωστός τα γενέθλιά του, χωρίς κανένα άγχος για το κόστος της γιορτής. Στο πάρτι αυτό, όπως γράφτηκε στον Τύπο, ανοίχτηκαν εκατοντάδες μπουκάλια σαμπάνιες στα πόδια των καλλίγραμμων γυναικών που λικνίζονται στην κοσμπολίτικη παραλία.

Η κομπίνα

Ωστόσο, πριν από περίπου δύο χρόνια το σκηνικό για τον Β. Μηλιώνη ήταν εντελώς διαφορετικό. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Hellas Power έπαιρνε τον Νοέμβριο του 2012 τον δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού. Είχε κριθεί μετά την απολογία του στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Σπύρο Γεωργουλέα, προσωρινά κρατούμενος. Την ίδια ποινική μεταχείριση είχαν επιφυλάξει ανακριτής και εισαγγελέας και στον έτερο βασικό κατηγορούμενο Αριστείδη Φλώρο, ιδιοκτήτη –τότε– και αντιπρόεδρο της εταιρείας Energa Power, που επίσης οδηγήθηκε μετά την απολογία του στη φυλακή.

Οι κατηγορούμενοι, γόνοι «καλών οικογενειών» και οι δύο, και «εγκέφαλοι» της μεγάλης κομπίνας που θα τους εξασφάλιζε πολύ και εύκολο χρήμα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι, καθώς σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη υπεξαίρεσαν από το ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 152 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστιο ποσό στο οποίο, αν συνυπολογιστούν και τα χρήματα που άλλαζαν χέρια για να ξεπλυθούν μέσω του δικτύου των εταιρειών που είχαν στήσει ανά τον κόσμο, ίσως μέρος των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που επέβαλλε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να είχε αποφευχθεί!

Ο πακτωλός αυτός των εκατομμυρίων προέρχεται κυρίως από το λεγόμενο «χαράτσι» στα ακίνητα, το οποίο ενώ οι καταναλωτές απέδιδαν στις δυο εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες τους δεν το κατέβαλαν ποτέ, ως όφειλαν, στο ελληνικό Δημόσιο.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, ιδιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά και μέσω δεκάδων offshore εταιρειών τα διοχέτευσαν στη συνέχεια σε Ζυρίχη, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Πριγκιπάτο του Μονακό, Λευκωσία και Βουλγαρία, ώστε να σβήσουν τα ίχνη τους.

Την προκαταρκτική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε διενεργήσει η επίκουρη, σήμερα, εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κα Πόπη Παπανδρέου και στη συνέχεια τα «ηνία» της ανάκρισης που ακολούθησε πήρε ο ανακριτής κ. Σπύρος Γεωργουλεάς, που είχε προχωρήσει και στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης μερίδας των κατηγορουμένων, οι οποίοι συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν.

Λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο, και συγκεκριμένα ένα εξάμηνο μετά, κάποιοι εκ των κατηγορουμένων κατάφεραν την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής τους με όρους. Έτσι, ο Β. Μηλιώνης ελεύθερος εδώ και καιρό διοργάνωσε το πάρτι στη Μύκονο όπου έκανε τις διακοπές του. Φέρεται δε να υποστηρίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι είναι αθώος και ότι η αλήθεια θα λάμψει στη δίκη που έρχεται!

Το βούλευμα, η δίκη και τα «παγωμένα» εκατομμύρια

Πλέον, η όλη υπόθεση –έπειτα από νομικές παλινωδίες– οδηγείται με αμετάκλητο βούλευμα που αποκαλύπτει σήμερα η «Α» ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Συγκεκριμένα, βάσει του βουλεύματος, εκτός από τους Β. Μηλιώνη και Αρ. Φλώρο στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμη οι: Αχιλλέας Φλώρος, Στέφανος Σιαφάκας, Νικόλαος Δεκόλης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης, Alan Ronald Cable, Χρήστος Κωτσαΐδης, Natalia Godoroja, Φώτιος Φωλιάς, Αλίκη-Παρασκευή Φλώρου, Κωνσταντίνος Κωνστάντος, Χρήστος Σιαφάκας, Noe Nordeine Benziane, Μαρία Σκλαβάκη, Πέτρος Νικολοθανάσης, Κωνσταντίνος Σιαφάκας, Βασίλειος Δημητράκας και Αρετή Γιαννούλη. Μάλιστα, η δίκη για την υπόθεση αυτή είχε ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο, αλλά κηρύχτηκε απαράδεκτη, καθώς δεν είχε αποφανθεί ακόμη ο Άρειος Πάγος για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το παραπεμπτικό βούλευμα.

Τελικώς το βούλευμα (365/2014) επικυρώθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο Αρ. Φλώρος. Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το βούλευμα είχε ορθή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν πρέπει να επανεξεταστεί.

Με το 666 σελίδων βούλευμά τους τα μέλη του συμβουλίου Εφετών κάνουν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα, Στυλιανού Κωσταρέλου, και παραπέμπουν τους 19 κατηγορούμενους να δικαστούν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Η δίκη αναμένεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (σ.σ. δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη δικάσιμος). Λόγω δε του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων που υπολογίζονται στους 100 και των δικηγόρων, υπάρχουν σκέψεις η ακροαματική διαδικασία να διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου, εκεί όπου έγινε και η δίκη για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Καταζητούνται τρεις! 

Μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών έχουν αναλάβει την υπεράσπιση της πλειονότητας των κατηγορουμένων, οι οποίοι πλέον είναι όλοι εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του 18μήνου. Ωστόσο, τρεις εξ αυτών καταζητούνται με διεθνή εντάλματα.

Πρόκειται για τους Χρήστο Σιαφάκα, Μαρία Σκλαβάκη και Noe Nordeine Benziane, που δεν εμφανίστηκαν ποτέ ενώπιον των ανακριτών που ερεύνησαν την υπόθεση. Ο τελευταίος είναι Βρετανός υπήκοος και είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του ρωσο-αραβικού fund στο οποίο «προσχηματικά» θα μεταβιβάζονταν οι δυο εταιρείες, ώστε οι Β. Μηλιώνης και Αρ. Φλώρος να απεμπλακούν από τις σοβαρές οικονομικές και ποινικές εκκρεμότητές τους.

Στο πλαίσιο της ανακριτικής έρευνας που αναζήτησε τις διαδρομές των χρημάτων του Ελληνικού Δημοσίου που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό έχει εντοπιστεί ποσό 20 εκατ. ευρώ στη Σιγκαπούρη, ενώ σε ό,τι αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων στην Ελλάδα αυτοί έχουν δεσμευθεί προ πολλού. Λέγεται, δε, ότι ο ένας εκ των δύο βασικών κατηγορουμένων προτίθεται να ανακοινώσει με αφορμή τη δίκη που θα ξεκινήσει ότι προτίθεται να επιστρέψει το μερίδιο των χρημάτων που αναλογεί στην εταιρεία του στο ελληνικό Δημόσιο.

Μια κίνηση, που παραπέμπει στην Αρετή Τσοχατζόπουλου, την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, που, λίγο πριν από τη δίκη για την υπόθεση των δωροδοκιών από τα εξοπλιστικά, ανακοίνωσε ότι παραχωρεί στο ελληνικό Δημόσιο τα ακίνητα, τα οποία σύμφωνα με την κατηγορία που της απαγγέλθηκε απέκτησε με μαύρο χρήμα από μίζες για εξοπλιστικά που υπέγραψε ο πατέρας της.

«Οι παραβάτες επιλέγουν, συνήθως, τραπεζικά ιδρύματα με έδρα σε χώρες γνωστές για τη χαλαρότητα του ελεγκτικού μηχανισμού τους και τη μη τήρηση των διεθνών κανόνων δέουσας επιμέλειας, δεδομένου ότι πρωταρχικός στόχος των τελευταίων είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων στο τραπεζικό τους σύστημα, παραλείποντας σε αρκετές περιπτώσεις να εξετάσουν την πραγματική προέλευση των κεφαλαίων», περιγράφουν οι δικαστές στο βούλευμά τους, περιγράφοντας την τακτική της «στρωματοποιήσης» (layering), όπου οι κατηγορούμενοι επιχειρούν να απομακρύνουν τα ίχνη των κεφαλαίων από την αρχική τους προέλευση ώστε να παραπλανήσουν τις αρχές.

«Στις χώρες αυτές», σημειώνουν οι δικαστές, «ανήκουν ενδεικτικά η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, το Χονγκ Κονγκ, τα νησιά της Καραϊβικής και τα νησιά-κρατίδια των στενών της Μάγχης…».

Α.Κ.

Οι λογαριασμοί και oι off shore

Ίλιγγο, όμως, προκαλούν τα ποσά που αναλυτικά αναφέρονται στο βούλευμα και τα οποία οι δυο βασικοί εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι έβαλαν στις τσέπες τους συντηρώντας ακόμη και σήμερα ένα πολυτελές επίπεδο ζωής, με ακριβά γλέντια στα μπουζούκια και εμφανίσεις με πολυτελή αυτοκίνητα και πανάκριβα ρούχα.

Αναφέρουν οι δικαστές: «Από 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος ως εκπρόσωποι της energa αλλά και ο Β. Μηλιώνης ως εκπρόσωπος της hellas power δεν κατέβαλαν, κατά περίπτωση, τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω της ΔΕΣΜΗΕ) τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas pοwer και σε τουλάχιστον 96.703.945,82 ευρώ από την εταιρεία energa».

Επιπλέον, προσθέτουν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά δεν απέδωσαν στο ελληνικό Δημόσιο και στους δήμους τα ποσά από το ειδικό τέλος ακινήτων, «αλλά τουναντίον το παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους». Το ποσό της οφειλής αυτής, συμπεριλαμβανομένων και δύο ακόμη τελών που δεν απέδωσαν (ΕΦΚ και ΔΕΤΕ), ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 256.521.323,96 ευρώ.

Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι με δεκάδες τραπεζικές συναλλαγές και μέσω του δικτύου offshore εταιρειών που είχαν στήσει διακίνησαν τα έσοδά τους που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα για «να προσδώσουν σε αυτά νομιμοφάνεια».

Ενδεικτικά, στα στοιχεία αυτά, που προέκυψαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, περιλαμβάνονται δύο καταθέσεις εμβασμάτων στην Ελβετία, 24 και 12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ως καταθέτης εμφανίζεται η Hellas Power και η εντολή για τις καταθέσεις αυτές δίνεται από τον κατηγορούμενο Νικόλαο Δεκόλη, ο οποίος, σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριοo, δρούσε για λογαριασμό των Βασίλειου Μηλιώνη και Αχιλλέα Φλώρου.

Επίσης, υπήρξε ανάληψη 46 εκατ. ευρώ από την εταιρεία με την επωνυμία «Kaifai International limited» με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δικαιούχος της οποίας είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αριστείδης Φλώρος. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια μεταφέρονται στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Καταλυτικό ρόλο στη διακίνηση των χρημάτων παίζει η εταιρεία Global Power Systems Incorporation με έδρα στο Ντουμπάι. Ιδιοκτήτης και διαχειριστής της συγκεκριμένης εταιρείας είναι ο Χ. Σμυρλιάδης, κουμπάρος και πλέον συγκατηγορούμενος του Α. Φλώρου. Στον λογαριασμό της εταιρείας γίνονται καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να «ξεπλυθούν» περί τα 85 εκατ. ευρώ!

Συνολικά από το βούλευμα προκύπτει ότι, από τα χρήματα που είχαν «σταλεί» στην Ελβετία, μεγάλο μέρος αυτών (περί τα 48 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των offshore εταιρειών Wοrldwide Energy Limited με διαχειριστή τον Στέφανο Σιαφάκα, Clobal Power Systems Incorporation, και Chryslalis Holdings Limited με διαχειριστή και πάλι τον Στ. Σιαφάκα.

Α.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα