Το γλυκό… πουγκί της νιότης!

 

Δεν έχουν τελειωμό οι κουβέντες αμφισβήτησης κατά του Πάουλο Μπέντο, από απλούς φίλους της ομάδας, από τα πρωτοσέλιδα των «κόκκινων» εφημερίδων, από τις εκπομπές των οργανωμένων και φυσικά από τους ρεπόρτερ του Ολυμπιακού. Μέχρι και ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά το 0-0 με την Κέρκυρα είχε κατέβει στα αποδυτήρια και είχε φανερώσει την ενόχλησή του. Μήπως, όμως, την είχε εκδηλώσει μόνο στους παίκτες και όχι στον Πορτογάλο; Μήπως, τελικά, ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης των «ερυθρολεύκων» αποτελεί την ομπρέλα προστασίας ενός προπονητή που πράττει κατά συνείδηση (σύμφωνα με τους πολλούς), αλλά ενδεχομένως και με… κυβερνητική εντολή.

Εδώ το πράγμα αρχίσει και σοβαρεύει, γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το δήλωσε, άλλωστε, και ο Ηλίας Πουρσανίδης σε συνέντευξή του μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, ένας παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακό που έζησε εποχές μηδαμινής ανάδειξης ταλέντων από τις ακαδημίες. Είπε ο παλαίμαχος άσος: «Αυτό που συμβαίνει με τον Μπέντο και την ανάδειξη παικτών από τις Ακαδημίες είναι ότι σημαντικότερο έχει συμβεί στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας».

Κι αν στην αρχή της χρονιάς ο κόσμος θεωρούσε πως ο Μπέντο απλά καλύπτει κάποια αγωνιστικά κενά με τους πιτσιρικάδες, εδώ και κάποιες εβδομάδες οι Μανθάτης, Ρέτσος και Ανδρούτσος λογίζονται ως βασικοί, με τον Πορτογάλο προπονητή να κάνει αλχημείες για να τους χωρέσει όλους και με 0την συγκεκριμένη τριάδα να αποδίδει πέρα από κάθε προσδοκία. Και για να τα λέμε όλα, ο Μπέντο το καταφέρνει αυτό έχοντας δημιουργήσει διαφορά ασφαλείας, χωρίς να απειλείται από τους διώκτες.

Στο ματς με τον Άρη για το Κύπελλο Ελλάδας, μάλιστα, ο Πάουλο Μπέντο έκανε μία ακόμη έκπληξη, αφού συμπεριέλαβε στην αποστολή τον 20χρονο Αρντίτ Τόλι, δείχνοντας ότι η παραγωγή των ακαδημιών και η προαγωγή στην πρώτη ομάδα δεν σταματούν εδώ!

Η παραγωγική αυτή διαδικασία υπό καθεστώς οικονομικών δυσκολιών, καθώς χάθηκαν τα λεφτά του Champions League και δεν είναι εξασφαλισμένα ούτε τα επόμενα, δεν μπορεί να είναι τυχαία. Την ώρα που ο Πάουλο Μπέντο είναι στριμωγμένος στον τοίχο επειδή ο «ερυθρόλευκος» Τύπος τον χαρακτηρίζει ξεροκέφαλο, μάλλον ενεργεί με διοικητικό πλάνο, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να τον στηρίζει και με το παραπάνω, πόσο μάλιστα βλέποντας πως το πρωτάθλημα δεν χάνεται!

Ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω σε αυτή την υπεραπαραίτηση για τις ελληνικές ομάδες διαδικασία, την οποία ακολουθεί και ο ΠΑΟΚ και μάλλον θα ακολουθήσουν εκ των πραγμάτων ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, όχι επειδή δεν έχουν λεφτά οι κύριοι Μελισσανίδης και Αλαφούζος, αλλά επειδή οι προσταγές του Financial Fair Play το επιτάσσουν και οι εποχές των «παχιών αγελάδων» στην Ελλάδα έχει τελειώσει για τα καλά.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η «ξεροκεφαλιά» Μπέντο έχει πίσω της μία ολόκληρη φιλοσοφία. Δεν μπορεί να είναι τυχαία όλα αυτά που συμβαίνουν και που έχουν μπερδέψει τον κόσμο του Ολυμπιακού που δεν ήταν και δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες πρακτικές και τον ξενίζουν οι επιλογές του Μπέντο, παρά το ότι τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι φώναζαν πως θέλουν να βλέπουν και μικρούς Έλληνες, ιδίως από την ώρα που έχει κριθεί το πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο αναδεικνύει παίκτες και τους μπολιάζει με εμπειρίες, αλλά το κάνεις δίχως να απειλείται με απώλεια του πρωταθλήματος. Κανονικά ο Πάουλο Μπέντο θα έπρεπε να χειροκροτείται και ο κόσμος να υπομένει μία ή και δύο σεζόν χωρίς ποδόσφαιρο αξιώσεων. Πριν από 10-15 χρόνια, ο Ριβάλντο, ο Ζιοβάνι και ο Καστίγιο χάζευαν το «Καραϊσκάκης» με τις συνεργασίες τους, ο Γεωργάτος και ο Τζόρτζεβιτς προσέφεραν γκολ και θέαμα. Το 2017, όμως, καμία ελληνική ομάδα δεν μπορεί να στηριχθεί σε αγορές μουντιαλικών Βραζιλιάνων ή καλών παικτών από ομάδες της Ηλείας ή της Αχαΐας. Σήμερα απαιτείται ανάπτυξη των Ακαδημιών και υπό αυτό τον μπούσουλα φαίνεται να κινείται ο Πορτογάλος προπονητής, μάλλον με… άνωθεν εντολή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα