“Το ΔΝΤ δεν συνεισέφερε ούτε ένα ευρώ”

Να σεβαστούν τη συμφωνία καλεί τους δανειστές ο Δημήτρης Παπαδημούλης που έριξε τις βολές προς το ΔΝΤ λέγοντας πως “δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ”.

«To 80% των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα για την Ελλάδα για περίοδο τριών ετών, έχει υλοποιηθεί. Και το ΔΝΤ δεν έχει συνεισφέρει σε αυτό ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο αρχικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο ενημέρωσης «Mediapart».

«Αυτή η ένταση σχετικά με το «δώρο Χριστουγέννων»του Έλληνα χαμηλοσυνταξιούχου αλλά και το πάγωμα του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, ήταν ουσιαστικά ένα πρόσχημα για να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, λόγω της θέσης του ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάλλει διαρκώς την απόφασή του σχετικά με το αν θα συμμετέχει ή όχι στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, θα πάρει αυτή την απόφαση τον Απρίλιο, όταν θα έχει ξεκινήσει η προεδρία του Τραμπ», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας:

«Είναι άδικο να πιέζεται η Ελλάδα αναλόγως με τις αμφιβολίες και αβεβαιότητες ενός θεσμού… ειδικά μετά από όσα έχει ήδη επιτύχει η Ελλάδα, σε μόλις έναμισι χρόνο: Το 80% των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα για περίοδο τριών ετών, έχει υλοποιηθεί. Και το ΔΝΤ δεν έχει συνεισφέρει σε αυτό ούτε ένα ευρώ».

Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη,»το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια βαθιά διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των δύο χωρών από τις οποίες κρίνεται σήμερα η τύχη της Ελλάδας, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Το ΔΝΤ πρεσβεύει δύο θέσεις που φαίνονται δίκαια και συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι: την ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε θέτει ένα κατηγορηματικό «όχι» σε αυτά τα δύο σημεία, αλλά την ίδια στιγμή θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα … Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι πλευρές, πρέπει να έρθουν σε συμφωνία».

«Στην περίπτωση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιούνται εκλογές στις 15 Μαρτίου 2017, είναι πολύ σαφές ότι η προοπτική αυτών των εθνικών εκλογών επηρεάζει τις θέσεις που λαμβάνουν οι Υπουργοί Οικονομικών τους. Δεν μπορούμε όμως να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον της Ελλάδας και τη ζώνης του ευρώ, επειδή έχουν εκλογές στη χώρα τους και φοβούνται ότι ίσως χάσουν τη θέση τους! Ο φόβος του πολιτικού κόστους φέρνει το χειρότερο αποτέλεσμα για τους πολίτες. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τη ολοκληρωθεί το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος: θα επιτρέψει στον κ. Ντάισελμπλουμ να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία στην Ολλανδία!», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα