Το Ευρωκοινοβούλιο στο πλευρό των εργαζόμενων της πρώην «Κατσέλης»

Θετική εισήγηση έκανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος, εκ μέρους της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποδοχή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ανοίγει το δρόμο στην οικονομική ενίσχυση και την επαγγελματική επανένταξη 508 πρώην εργαζομένων της εταιρίας Nutriart (παλαιότερα Κατσέλης) και 505 νέων κάτω των 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν απασχόληση, δεν φοιτούν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, και δεν είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ( ΝΕΕΤs).

Ο εισηγητής κ. Κύρτσος, χαιρέτισε την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απάντησε θετικά τον Ιούνιο στο αίτημα των ελληνικών αρχών που υποβλήθηκε το Φεβρουάριο του 2014. Με τη μέθοδο που ακολουθήθηκε ενεργοποιείται, σε όφελος 1013 ανέργων συμπολιτών μας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση ( EGF).

Όπως ανέλυσε ο κ. Κύρτσος κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ΕΚ, η οποία συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση, οι απολυμένοι της Nutriart και οι νέοι που είναι εκτός αγοράς εργασίας και εκπαιδευτικού συστήματος, μπορεί να θεωρηθούν θύματα της παγκοσμιοποίησης, με την έννοια ότι η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Ο εισηγητής επεσήμανε επίσης ότι οι παραγωγικές μονάδες της Nutriart και οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κάλυπταν τις ανάγκες της, ήταν συγκεντρωμένες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, περιοχές που δοκιμάζονται από εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Η έκθεση του κ. Κύρτσου έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού που πήραν το λόγο κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης και αναμένεται να εγκριθεί, μαζί με ανάλογες προτάσεις, που εντάσσονται στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (EGF) το Σεπτέμβριο. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση 6.096.000 ευρώ (60% του συνολικού κόστους) από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού, δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και επιδότησης της κινητικότητας στην αγορά εργασίας που θα αφορούν τους 1013 δικαιούχους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα