Το Ισλαμικό Κράτος ήθελε πολύνεκρο μακελειό στο Λονδίνο

Πολλούς νεκρούς ήθελε να αφήσει πίσω του το Ισλαμικό Κράτος στο Λονδίνο, στο τρομοκρατικό χτύπημα  στον σταθμό Πάρσονς Γκριν. Οι τζιχαντιστές που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο Μετρό, ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν όσο περισσότερα άτομα μπορούσαν αφού σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα η βόμβα που εξερράγη  περιείχε TATP, το εκρηκτικό που έχει γίνει γνωστό ως «Μητέρα του Σατανά».

Και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά ασταθές εκρηκτικό, το οποίο μπορεί να πυροδοτηθεί από τη ζέστη, την τριβή, τον στατικό ηλεκτρισμό, ή ακόμη και από μία απλή μετακίνηση.

Είχε χρησιμοποιηθεί στις συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο, στις 7 Ιουλίου 2005

Πρόκειται για το ίδιο εκρηκτικό που είχε χρησιμοποιηθεί στις συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο, στις 7 Ιουλίου 2005, που είχαν κοστίσει τη ζωή 52 ανθρώπων και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 700, με τρεις βόμβες στο μετρό και μία σε λεωφορείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς τους οποίους επικαλείται η Daily Mail, στην επίθεση της Παρασκευής- όπου υπήρξαν 29 τραυματίες- οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι από ότι το 2005, αν δεν είχε παρουσιαστεί δυσλειτουργία. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο κουβάς με τα εκρηκτικά ήταν γεμάτος καρφιά.

Πιο πρόσφατα, τη «Μητέρα του Σατανά» είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες της επίθεσης στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της Βρετανίας, Τσιπ Τσάπμαν, στο BBC. Τότε, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε πυροδοτηθεί πρόωρα και ο ίδιος εκτίμησε ότι κάτι ανάλογο έγινε και στην επίθεση στο Λονδίνο.

Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ή ότι ήταν λάθος το μείγμα του TATP ή ότι δεν υπήρχε επαρκής ώθηση από τον πυροκροτητή, ώστε να επιτελέσει το θανάσιμο έργο για το οποίο σχεδιάστηκε η βόμβα. Αν είχε λειτουργήσει επαρκώς, τότε η έκρηξη θα ήταν θανατηφόρα, πρόσθεσε ο Τσάπμαν. «Μία ούγια TATP είναι αρκετή για να ανατινάξει τις πόρτες ενός αυτοκινήτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Οποιος κατασκεύασε αυτή τη βόμβα δεν ήταν ερασιτέχνης”

«Οποιος κατασκεύασε αυτή τη βόμβα δεν ήταν ερασιτέχνης», τόνισε άλλο πρώην στέλεχος της αντιτρομοκρατικής, ο Ντέιβιντ Βιντεσέτ, στην Telegraph. «Η βόμβα ήταν ισχυρότερη από εκείνες που πυροδοτήθηκαν στις επιθέσεις του 2005», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας, ο Βιλ Τζεντς, εκτίμησε ότι το Πάρσονς Γκριν δεν ήταν ο στόχος των δραστών. «Πιστεύω ότι επρόκειτο για πρόωρη πυροδότηση της βόμβας. Θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ χειρότερα όλο αυτό. Θα μπορούσε να σκοτώσει αρκετούς ανθρώπους».

 

Χειροπέδες σε 18χρονο

Στο μεταξύ, χειροπέδες σε έναν 18χρονο πέρασαν οι βρετανικές αρχές στην περιοχή του Ντόβερ που θεωρείται ύποπτος για την βομβιστική επίθεση στον σταθμό Πάρσονς Γκριν του μετρό του Λονδίνου.

Η αστυνομία τόνισε ότι η σύλληψη αυτή είναι «σημαντική» και ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται.

Την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Amaq.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι με εγκαύματα. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα