“Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί ακόμη”

Ηχηρή προειδοποίηση στέλνει ο Ρεξ Τίλερσον. Το τέλος της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιτύχει μια βιώσιμη νίκη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, δήλωσε  ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τίλερσον, που έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Κουβέιτ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να προσφέρει επιπλέον βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σταθεροποίηση των περιοχών της Συρίας που έχουν απελευθερωθεί από το ΙΚ.

«Ο τερματισμός της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης δεν σημαίνει ότι πετύχαμε βιώσιμη νίκη εναντίον του ΙΚ», τόνισε.

«Το ΙΚ παραμένει σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, τις πατρίδας μας και άλλες περιοχές του πλανήτη», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Οι τζιχαντιστές, που έχουν χάσει όλα τα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους στο Ιράκ και βρίσκονται στα πρόθυρα ήττας και στη Συρία, προσπαθούν να κερδίσουν εδάφη σε άλλες χώρες όπου είναι ενεργοί, σημείωσε ο Τίλερσον, εκτιμώντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ιστορία αλλού».

«Στο Ιράκ και τη Συρία το ΙΚ προσπαθεί να στραφεί στο αντάρτικο. Σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Λιβύη, τη Δυτική Αφρική και αλλού προσπαθεί να δημιουργήσει ασφαλή καταφύγια», εξήγησε.

Ο Τίλερσον εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του για τα τελευταία γεγονότα στη βορειοδυτική Συρία, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει μια επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει επίγνωση «των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλειά της».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα