“Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να χτυπήσει στην Ευρώπη με χημικά ή πυρηνικά όπλα”

Σοκάρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού σε αυτήν αναφέρεται πως το Ισλαμικό Κράτος έχει στη δούλεψή του βιολόγους, χημικούς, ακτινολόγους και ίσως και πυρηνικούς ειδικούς και ίσως να έχει τη δυνατότητα να έχει εισάγει ήδη κρυφά όπλα μαζικής καταστροφής στην Ευρώπη.

Ειδικόεταρ, στην έκθεση με τίτλο «Ισλαμικό Κράτος / Νταές και μη συμβατικά όπλα τρομοκρατίας», αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα μιας χημικής ή βιολογικής επίθεσης στις επικράτειές τους… (…) και ότι οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, και πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης με χημικά, βιολογικά ή ακόμα και πυρηνικά υλικά.

Το Ισλαμικό Κράτος λέγεται ότι έχει ετήσιο εισόδημα που υπολογίζεται στα 2,9 δισ. δολάρια και η οργάνωση κερδίσει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα από παράνομες πωλήσεις πετρελαίου.

Αυτές οι πηγές λέγεται ότι επαρκούν για την οργάνωση ώστε να προμηθευτεί και να αναπτύξει τα λεγόμενα «όπλα μαζικής καταστροφής» αλλά και να στρατολογήσει ειδικούς που χρειάζονται για να τα κατασκευάσουν.

Τον Αύγουστο του 2014 ένας φορητός υπολογιστής ιδιοκτησίας ενός Τυνήσιου πτυχιούχου φυσικής και χημείας που πολεμούσε με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, βρέθηκε να περιέχει ένα έγγραφο 19 σελίδων στο οποίο υπήρχαν οδηγίες για το πώς μπορούσε κάποιος να προκαλέσει βουβωνική πανώλη από μολυσμένα ζώα και να τα μετατρέψει σε όπλα. (διαβάστε σχετικά εδώ).

Σε περίπτωση που η οργάνωση θα μπορούσε να αναπτύξει τέτοιο «οπλοστάσιο», άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και έχουν πρόσβαση ή εργάζονται σε ευαίσθητες περιοχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εσωτερική τους πληροφόρηση και γνώση για να χτυπήσουν σε υποδομές όπως, για παράδειγμα, σε υδραγωγεία. Άλλοι πιθανοί στόχοι είναι πυρηνικοί σταθμοί και χημικές βιομηχανίες.

Λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μιλώντας στη γαλλική εθνοσυνέλευση είπε ότι υποψιάζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος ίσως να προσπαθήσει να αναπτύξει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ευρώπη.

«Αυτό που είναι καινούριο είναι οι διαδικασίες, οι τρόποι που χτυπούν, που σκοτώνουν, αλλάζουν διαρκώς», είπε ο Γάλλος Πρωθυπουργός.

Ο Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για «μακάβρια φαντασία» από την πλευρά όσων κάνουν τις επιθέσεις και απαρίθμησε μερικούς τρόπους, όπως επίθεση με αυτόματο όπλο, αποκεφαλισμούς, επιθέσεις αυτοκτονίας. «Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα και το λέω με κάθε επιφύλαξη, αλλά γνωρίζουμε και έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί να υπάρχει επίσης ο κίνδυνος για χημικά και βιολογικά όπλα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα