Το Κοινοβούλιο τίμησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Πολιτικό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που πέθανε στις 29 Μαϊου έγινε στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε αναφέρθηκαν με πολύ καλά λόγια για τον εκλιπόντα πολιτικό και το έργο του, ενώ συγκινητικός, για μία ακόμη φορά, στην ομιλία του ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεχώρισε ακόμα η χειραψία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. και με την Ντόρα Μπακογιάννη , τους οποίους συλλυπήθηκε προσωπικά ενώ στα θεωρεία βρέθηκαν και τα εγγόνια του αείμνηστου επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. .

Επίσης στη Βουλή βρέθηκαν και άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης ενώ από τα θεωρεία παρακολούθησαν την εκδήλωση συγγενείς του πρώην πρωθυπουργού.

Τι είπε ο Νίκος Βούτσης

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος προέδρευσε της συνεδρίασης , είπε αρχικά τα εξής: «Η Βουλή, αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές αυτών των κρίσιμων περιόδων. Πρωτοεξελέγη το 1946, υπήρξε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας επί 6 δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος, είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα».

Ο κ. Βούτσης, επεσήμανε: «Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρους αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε. Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου, με ευθύνες που επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά, κατά κοινή ομολογία, αντίπαλος».

Και συνέχισε: «Ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση».

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρθηκε και στη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αριστερά, λέγοντας: «Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου, μέσα σε δύσκολους καιρούς που το επίπεδο των σχέσεων, δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητο».

«Φυσικά τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών αλλά και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος» είπε ο κ. Βούτσης και καταλήγοντας τόνισε: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, άφησε πίσω του μια τόσο μεγάλη και τόσο δεμένη οικογένεια. Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμηση του προς την οικογένεια του».

Συγκίνησε ο Κυριάκος

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι άξιος που έχει συντροφιά του την αλήθεια και τη γαλανόλευκη σημαία στην τελευταία κατοικία», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισημαίνοντας πως στη μακρά του πολιτική πορεία ο πρώην πρωθυπουργός πορεύτηκε με γνώμονα την αλήθεια και τις αρχές του.

«Δεν έψαχνε το χειροκρότημα»

Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής, η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη μακρά πορεία του πατέρα του στην πολιτική, επισημαίνοντας πως στη μακρά του διαδρομή δεν επεδίωξε τη δημοφιλία όσο τον σεβασμό, κάτι που όπως είπε πέτυχε. «Ο χρόνος είναι απόλυτος κριτής. Δεν έψαχνε το χειροκρότημα.

Ήθελε όμως την αναγνώριση. Επεδίωκε πάντα τη σύνθεση και τη μετριοπάθεια.
Πίστευε πως το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι. Ηγέτης είναι αυτός που βλέπει μακριά, που διακρίνει το ουσιώδες και κρίσιμο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέδειξε γενναιότητα και συνέπεια στις πρωταρχικές του αξίες θυμίζοντας τη δήλωσή του πως ξεκίνησε φιλελεύθερος και τερματίζει φιλελεύθερος αλλά και, όπως ο ίδιος είχε πει, δεν συμβιβάστηκε και δεν κορόιδεψε ποτέ.

«Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινοβουλευτική διαδρομή του εκλιπόντος τονίζοντας πως ταυτίστηκε με τη Βουλή όπου και μίλησε 824 φορές στην ολομέλεια. «Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Άκουγε πάντα με προσοχή όλους τους ομιλητές. Η συμβουλή του στους νεότερους βουλευτές ήταν πολύ απλή. Να ακούτε όλους τους ομιλητές, να έρχεστε όχι μόνο όταν είναι να μιλήσετε. Όλο και κάτι θα μάθετε… Εξέφραζε παράπονα για την υποβάθμιση του θεσμού…», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως ο πατέρας του στη διαδρομή του πέρασε διά πυρός και σιδήρου.
«Πολλοί θα είχαν γονατίσει. Ο ίδιος όμως είχε μέσα του ένα μέταλλο. Οδήγησε τη ΝΔ σε 3 συνεχόμενες εκλογικές νίκες με 47%. Χωρίς να λαϊκίσει και χωρίς να αναλάβει δεσμεύεις που ήξερε πως δεν μπορούσε να τηρήσει. Αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, υπέστη την πολιτική δυσφήμιση του αυριανισμού. Το αισθητήριό του ήταν πάντα να αντισταθεί και όχι να τροφοδοτήσει την ένταση.
Χαρακτήρισε μάλιστα ως κορυφαία κοινοβουλευτική του στιγμή τη σύντομη ομιλία του για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Αναφορά στο έργο του
Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο έργο του εκλιπόντος ως πρωθυπουργού τονίζοντας πως η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Αναφέρθηκε μάλιστα σε τρία, όπως είπε, σημαντικά επιτεύγματα: την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όπως είπε κατάφερε να δημιουργήσει πλεονάσματα, να μειωθεί ο πληθωρισμός και όλα αυτά χωρίς να βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση.
«Στις μεταρρυθμίσεις έγινε επανάσταση. Αγορές άνοιξαν, το τραπεζικό σύστημα απελευθερώθηκε, όλα τα μεγάλα έργα, από το μετρό, το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, την Εγνατία μέχρι Αττική Οδό, όλα αυτά δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό τού έδωσε 20 χρόνια ζωής. Η κοινωνία δεν ήταν τότε έτοιμη.
Το έδαφος όμως οργώθηκε και πολλές από τις πολιτικές του Μητσοτάκη συνεχίστηκαν» είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πατέρα του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Δεν ήταν κυνικός»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης αποστρεφόταν οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτικής χυδαιότητας. Όπως είπε μάλιστα, προειδοποιούσε πολλά χρόνια πριν από την κρίση και ίσως για πολλούς να είχε γίνει κυνικός.
«Δεν ήταν κυνικός. Υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Δεν φοβόταν τον Έλληνα, αρκεί, όπως έλεγε, να το πάρουμε απόφαση και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Θύμιζε ότι όσο γρήγορα χαλάει η χώρα, τόσο γρήγορα φτιάχνει… Προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Αυτή υπηρέτησε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φώφη Γεννηματά: Έζησε όλα όσα θα ήθελε ένας πολιτικός να ζήσει

Με θερμά συλλυπητήρια, προσωπικά και εκ μέρους της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας πως η συζήτηση είναι «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς «είναι νωπό το χώμα που σκεπάζει τη σορό του. Και αυτό επιβάλλει ιδιαίτερα ειλικρινή σεβασμό και στοιχειώδη ευαισθησία».
«Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του. Έζησε όλα όσα θα ήθελε ένας πολιτικός να ζήσει» είπε και πρόσθεσε: «Αποτελεί δική μου εκτίμηση ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς», καθώς όπως είπε, «Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό του ανάστημα , τη σημαντική παρουσία του στην Βουλή και την αποφασιστικότητά του στην διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων».

«Η κυβέρνηση Ν.Δ 1990-1993 της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός άσκησε μια πολιτική που είχε σαφές πρόσημο, συγκεκριμένο περιεχόμενο και αποτελέσματα. Η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρεθήκαμε απέναντι στις Κυβερνητικές επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιταχθήκαμε στην λογική της βίαιης προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας και της Κοινωνίας, στα κελεύσματα των πιο συντηρητικών επιλογών της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων.

Αντιταχθήκαμε στην επικράτηση της αδιέξοδης λογικής της διαρκούς λιτότητας, της πλήρους απουσίας της εγγυητικής κρατικής παρέμβασης στην αγορά, στην υποχώρηση και αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους. Και ήρθαμε τέλος σε ευθεία αντιπαράθεση με την μεγάλη πολιτική περιπέτεια το 1989 όταν στοχοποιήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο. Μια καθαρά πολιτική δίωξη, που δημιούργησε πόλωση και δίχασε τον ελληνικό λαό» είπε η κυρία Γεννηματά.

«Υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διορατικότητα και το πολιτικό αισθητήριο του εκλιπόντος. Ανεξάρτητα από την κριτική άποψη για τις επιλογές και τις πολιτικές που ακολούθησε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έπαψε ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής του να διακρίνεται για την οξεία πολιτική σκέψη», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ο ιστορικός του μέλλοντος -είμαι βέβαιη- θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της μελέτης και του έργου του στην ανάλυση και αποτίμηση της πολυετούς σταδιοδρομίας και προσφοράς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον πολιτικό μας βίο. Θα φανεί γενναιόδωρος για τα θετικά και αυστηρός απέναντι σε σφάλματα και παραλείψεις. Άλλωστε, η ιστορία, η αντικειμενική ιστορική αξιολόγηση, δεν γράφεται ούτε με τη μεταθανάτια ωραιοποίηση ούτε με ανεδαφικά αναθέματα. Κάθε πρόσωπο που πέρασε κι άφησε το αποτύπωμά του στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία με την ένταση και τη διάρκεια που το έπραξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αξίζει κάτι πολύ περισσότερο από μια παθιασμένη ή εμπαθή μεταθανάτια κατάθεση διαπιστευτηρίων αγάπης και μίσους στον Τύπο και το διαδίκτυο».

ΚΚΕ: Μεγάλος και ικανός αντίπαλος με καθαρό πολιτικό λόγο»

«Αναμφίβολα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην αιωνόβια ζωή του αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού αστικού πολιτικού κόσμου» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή στο πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Στα χρόνια της Κατοχής υπήρξε στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης η οποία βρισκόταν σε στενή συνεργασία με το Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Με τη δράση του, πρωτοβουλίες του και πρακτικές ενέργειές του, συνέβαλε ώστε να αποκατασταθεί η κλονισμένη αστική εξουσία εξαιτίας και της στάσης της τότε ηγεσίας της κατά τη διάρκεια της Κατοχής και αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, αλλά και εξαιτίας της δράσης και της μεγάλης επιρροής μέσα στον λαό της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης», προσέθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η υπεράσπιση της αστικής εξουσίας αποτέλεσε σταθερό προσανατολισμό του Κ. Μητσοτάκη και όλη την περίοδο της ενεργού, στη συνέχεια, ανάμιξής του στη πολιτική ζωή του τόπου από το 1946 οπότε εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής μέχρι την ανάληψη άλλων αξιωμάτων στον πολιτικό βίο, όπως υπουργικές θέσεις, αρχηγία κόμματος μέχρι και την ανάδειξή του στην θέση του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας.

«Σε αυτό το πλαίσιο πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες διαφόρων αναγκαίων εκσυγχρονισμών που απαιτούνταν για την αποτελεσματικότερη άσκηση και εδραίωση της αστικής εξουσίας και κυριαρχίας» είπε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «ήταν από τις πολιτικές προσωπικότητες του αστικού κόσμου που κατάλαβαν σχετικά νωρίς ότι για την αντιμετώπιση του εργατικού-λαϊκού, του κομμουνιστικού κινήματος δεν αρκούσε η καταστολή, οι διώξεις, αλλά επιβαλλόταν και η προώθηση πολιτικών μέτρων συμμετοχής και ενσωμάτωσής του, τελικά, στο αστικό πολιτικό σύστημα».

«Από τη σκοπιά αυτή», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, «από την αρχή (ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) ήταν ανοιχτός στην προοπτική ελεύθερης πολιτικής δράσης του ΚΚΕ μέχρι και το σημείο βέβαια που και το ίδιο θα περιόριζε τους στόχους και τη δράση του στα όρια και στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης».

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιπλέχτηκε στις αντινομίες και στις αντιφάσεις που πήγαζαν από το τρίγωνο Στρατός-Παλάτι-Κυβέρνηση της μεταπολεμικής αστικής εξουσίας και τις διαφορετικές διεθνείς συμμαχίες που προωθούσαν οι διάφορες αντιμαχόμενες μερίδες της αστικής τάξης, της κυρίαρχης τάξης στη χώρα πριν από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας. Ως αποτέλεσμα έφυγε από την Ένωση Κέντρου και την κυβέρνησή της τον Ιούλιο του 1965, συνεχίζοντας όμως να υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντα του συστήματος, αντιτασσόμενος, όπως και άλλοι αστοί πολιτικοί της περιόδου στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην πολιτική ζωή της χώρας, μετά την πτώση της δικτατορίας, αρχικά ως ανεξάρτητου και στη συνέχεια ως στελέχους και αρχηγού της ΝΔ.

«Η ανάδειξη της ΝΔ στη κυβέρνηση και του ίδιου στην πρωθυπουργία το 1990 συνδέθηκε και με την ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων σε ένα εγχώριο και διεθνές περιβάλλον που σημαδευόταν από την προώθηση αντεπαναστατικών ανατροπών στις σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην Σοβιετική Ένωση, αλλά και την προετοιμασία συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, την περίοδο, τότε της μετατροπής της από ΕΟΚ σε ΕΕ με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι ακόμα και μετά την πτώση της κυβέρνησής του, το 1993, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνέχισε να υποστηρίζει με συνέπεια τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης, τις διεθνείς συμμαχίες της, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ ενώ «έδωσε ανεπιφύλακτα την στήριξή του σε όλες τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις, σε όλα, τελικά, τα μετέπειτα μνημόνια».

«Το ΚΚΕ αντιμετώπισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με βάση αντικειμενικά δεδομένα, όπως άλλωστε κάνει για κάθε πολιτικό αντίπαλό του, σε συνδυασμό με τα συνολικά κριτήρια που διατηρεί ως σήμερα προκειμένου να κρίνει το ρόλο μιας κυβέρνησης, ενός ηγέτη απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Κάποιοι, μερικές φορές, μας κατηγορούν ότι είμαστε σκληροί και ισοπεδωτικοί απέναντι σε αντιπάλους μας. Άλλοι πάλι για τους δικούς τους λόγους ισχυρίστηκαν ότι είμαστε επιεικείς, ότι πάντα ίσως και να υπήρχαν διάφορα κρυφά μορατόριουμ μαζί τους. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει.

Αν και σκληρός ιδεολογικά και πολιτικά αντίπαλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πάντα έλεγε αυτά που πίστευε, με ευθύτητα αντιμετώπιζε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Με ευθύτητα και πολιτικά επιχειρήματα τον αντιμετωπίσαμε πάντοτε και εμείς. Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ένα μεγάλο και ικανό αντίπαλο με καθαρό πολιτικό λόγο. Καθαρά και με ευθύτητα το Κόμμα μας, αντιπαρατέθηκε στις πολιτικές θέσεις και απόψεις του, με πολιτικά επιχειρήματα, χωρίς μισόλογα, χωρίς μικροκομματικούς ελιγμούς. Πιστεύουμε ότι αυτό μας το αναγνώρισε και ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση, χάριν σκοπιμότητας, αυτές τις ώρες να κρύβουμε λόγια, ακόμα και τώρα που πλέον δεν είναι στην ζωή», κατέληξε ο γγγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λεβέντης «βγαίνοντας» εκτός θέματος

Δυσοίωνες προβλέψεις για το χρέος αλλά και ιστορική αναδρομή για τα πολιτικά πεπραγμένα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περιλάμβανε η ομιλία του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή.
Ο πρόεδρος των ¨Ενωσης Κεντρώων «βγαίνοντας» εκτός θέματος επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του αναφορικά με το χρέος και του καταλόγισε ότι ακολούθησε την στρατηγική αυτή με μοναδικό στόχο να κάνει μασάζ στους βουλευτές του για να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.
Εκτίμησε επίσης ότι το ζήτημα δεν θα λυθεί ούτε μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά μετά το πέρας του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Αμφισβήτησε εξάλλου ότι είχε οποιοδήποτε φλέρτ με τον Αλέξη Τσίπρα και υποστήριξε ότι κύρια επιδίωξη του είχε αλλά και έχει την εφαρμογή της απλής αναλογικής ώστε να σταματήσουν να κυβερνούν τη χώρα αυτοδύναμες κυβερνήσεις που έφεραν τη χώρα στην κατάσταση χρεοκοπίας.
Μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε ότι δεν θα μιλήσει μόνο με λόγια εγκωμιαστικά καθώς «ένας άνδρας από τον τάφο του δεν θέλει μόνο εγκώμια αλλά την αλήθεια». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην αποστασία του που είχε ως αποτέλεσμα την «θεοποίηση της οικογένειας Παπανδρέου», αλλά και στα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργού της χώρας την περίοδο 1990 -1993.
Επανέλαβε τέλος ότι δεν πρόκειται να του συγχωρέσει, αν βέβαια είναι αλήθεια, την θέση του για την ονομασία των Σκοπίων, οτι δηλαδή το θέμα θα ξεχνιόταν μετά από δέκα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα