Το κρυφό γερμανικό σχέδιο για το χρέος της Ελλάδας

Μυστικό σχέδιο φαίνεται να έχουν οι Γερμανοί για να «σαμποτάρουν» τη λύση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τις κρυφές κινήσεις του Βερολίνου, παρουσιάζει η ιστοσελίδα bankingnews.gr. και η στρατηγική φαίνεται ότι έχει 5 σημεία με βάση πηγή καλά ενημερωμένη που μπορεί να έχει πρόσβαση στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

Η Γερμανία πάντως έχει θέσει ένα όρο για να προχωρήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και όπως φαίνεται θα καταβάλλει το Ταμείο 6 δισεκ. και θα συμμετάσχει πλήρως…

Ποια είναι αυτή η στρατηγική και σε τι αποσκοπεί;

1)Η Γερμανία και ο Σόιμπλε ο υπουργός Οικονομικών δεν θα ταχθεί κατά της συμφωνίας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου στο τακτικό Eurogroup.
Ωστόσο θα ζητήσει να υπάρχει πολύ αναλυτική απεικόνιση των παρεμβάσεων και να αξιολογηθούν από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ούτως ή άλλως ο ESM έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους.

2)Στόχος είναι η συμφωνία να μεταφερθεί για τον Ιανουάριο του 2017 με προοπτική να εφαρμοστούν τα μέτρα μέσα στο α΄ 4μηνο του 2017.
Τι κερδίζει η Γερμανία με αυτή την μικρή μετάθεση;

3)Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν τον Απρίλιο του 2017 και τον Μάρτιο η ΕΚΤ εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα απομένουν 6 μήνες μέχρι την διεξαγωγή των Γερμανικών εκλογών.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι πριν τις εκλογές παγώνει οποιαδήποτε σχέδιο για το ελληνικό χρέος.

4)Κερδίζοντας αυτόν τον χρόνο μετατίθεται τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος για το 2018 ίσως στο α΄ τρίμηνο του 2018.
Ακόμη και εάν στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 υπάρξει μεγαλύτερη εξειδίκευση στα μέτρα για το ελληνικό χρέος τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα θα υλοποιηθούν το 2018.

5)Υπάρχει μια πλάνη την οποία καλλιεργούν συστηματικά εντός και εκτός των τειχών.

Ότι με τις παρεμβάσεις για το χρέος καθίσταται βιώσιμο.
Δηλαδή με τα swaps, την 5ετή επιμήκυνση και την μετατροπή των ομολόγων EFSF που κατέχουν οι τράπεζες σε 30ετή ομόλογα πιστεύει κανείς ότι τα 328 δισεκ. του ελληνικού χρέους θα καταστούν βιώσμα;

Σε καμία περίπτωση.

Η Γερμανία πάντως έχει θέσει ένα όρο για να προχωρήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και όπως φαίνεται θα καταβάλλει το Ταμείο 6 δισεκ. και θα συμμετάσχει πλήρως…
Μπορεί τα 6 δισεκ. να είναι αναδιάρθρωση παλαιού δανείου αλλά η πραγματικότητα είναι ότι θα συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο όπως επιθυμούν και οι Γερμανοί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα