Το κυβερνητικό πρέσινγκ έριξε τις τιμές στο γάλα

Σε ποσοστό που κυμαίνεται από 5%-10% εκτιμάει το υπουργείο Ανάπτυξης ότι έπεσαν από τις 22 Σεπτεμβρίου οι τιμές του γάλακτος σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας και αυτό είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε η πολιτεία στις γαλακτοβιομηχανίες. Αυτή περίπου είναι η σύνοψη των όσων είπε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων που το ΥΠ.ΑΝ. έχει διεκπεραιώσει στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, ο κ. Γιακουμάτος ανέφερε ότι οι βιομηχανίες του συγκεκριμένου κλάδου ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκκληση για μειώσεις τιμών. «Δεν κάνουμε συμφωνίες κυρίων, δίνουμε όμως ιδιαίτερη έμφαση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση το μέτρο απέδωσε» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ο κ. Γιακουμάτος ερωτήθηκε και για το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος –που είχε επίσης ως στόχο την πτώση των τιμών στο ράφι–, αλλά εκείνος προτίμησε να μην σχολιάσει για το αν το σχέδιο που είχε εκπονηθεί απέδωσε τα αναμενόμενα. Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο (σ.σ. προβλέπεται από τη σχετική ρύθμιση) να επανεξεταστεί στο τέλος του χρόνου ο νόμος.

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Γιακουμάτος επεκτάθηκε και στους υπόλοιπου κλάδους της αγοράς που παρουσιάζουν φαινόμενα ακρίβειας. Για παράδειγμα, ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρθηκε στην αγορά καυσίμων, λέγοντας το 95% των πρατηρίων έχει εγκαταστήσει συστήματα εισροών- εκροών. Πρόσθεσε, δε, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση υπουργικής απόφασης που προβλέπει την εγκατάσταση του συστήματος εισροών- εκροών σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εξάλλου, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι στο προσεχές διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΥΠ. ΑΝ. θα βρεθεί η αγορά των απορρυπαντικών, για την οποία ο κ. Γιακουμάτος έχει ζητήσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης και θα προχωρήσει σε επαφές με τους εκπροσώπους του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, κ. Γιακουμάτος όπως είπε θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να χρησιμοποιηθούν όλα τα πρόσφορα μέσα στη μάχη για την πάταξη της ακρίβειας.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιακουμάτος δεν έχασε την ευκαιρία να υπερασπιστεί την υπουργική απόφαση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι περιμένει την ετυμηγορία το Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Νοεμβρίου όποτε και θα εκδικαστεί η υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα